İstanbul Üsküdar’da bulunan Kısıklı Abdullahağa Camisi'nde güneş saatinin üzerine boya badana yapıldığı ortaya çıktı.

Bostancıbaşı Abdullah Ağa tarafından yaptırıldığı bilinen ve 1892 yılındaki depremde büyük tahribata uğrayan Kısıklı Abdullahağa Camisi, 1927'de temelleri üzerinde yeniden inşa edildi.

2014 yılında restorasyona tabi tutulan ve 2016 yılında açılışı yapılan tarihi caminin minaresinde güneş saati bulunmaktaydı. Osmanlıca harfler ve rakamlarla mermer bir levha üzerindeki güneş saati minareye 1762 yılında monte edilmiş daha sonraki yıllarda ise üzerine günümüz harfleri ile ‘Aylara göre gölge düşümüyle öğle–ikindi vakitleri’ yazıldı.

'CAHİLCE BİR MÜDAHALE'

Akademisyen tarihçi Dr. Fatih Köse'nin sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülerde,  2014 restorasyon öncesi fotoğraflarda görünen güneş saatinin, restorasyon sonrası üstüne boya badana yapılarak kapatıldığı ortaya çıktı.

250 yıllık güneş saatinin üzerine badana yapılmasına tepki gösteren Dr. Köse,  "İnsan nereye boya badana yaptığına dikkat etmeli ya da başında bir uzman olup ona yol göstermeli. Cahilce bir müdahale. Yakından ve dikkatle bakarsanız bunun bir güneş saati olduğunu görebilirsiniz" dedi.