Eski Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili olurken, eski Hazine ve Maliye Bakanı Cahit Turhan ise Kuzey Marmara Otoyolu Şirketi'nin CEO'su oldu. Bu atamalar, kamuda kritik pozisyonlarda görev alan isimlerin özel sektördeki önemli pozisyonlara geçişlerini bir kez daha gündeme getirdi.

Turhan'ın CEO'luk Görevi Tartışmalara Neden Oldu

Cahit Turhan’ın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı döneminde Kuzey Marmara Otoyolu İşletmesi’ne verdiği araç geçiş garantisi tartışmalara neden oldu. Bakanlığı döneminde, kamuoyunda "Beşli Çete" olarak bilinen Kolin, Limak, Cengiz ve Kalyon’un oluşturduğu işletmeye 1 milyar 338 milyon araç geçiş garantisi vermesi dikkat çekti.

Kamuda Görev Almış İsimler Özel Sektörde

BirGün'den Mustafa Bildircin’in haberine göre, kamuda kritik pozisyonlarda görev almış birçok ismin, Cahit Turhan’ın kariyerine benzer bir yol izlediği ortaya çıktı. Ziraat Bankası Genel Müdür Danışmanı ve Ziraat Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fikrettin Aksu'nun, ortağı olduğu NSA isimli şirkete Ziraat Bankası üzerinden kredi tahsis ettiği iddia edildi. CHP Milletvekili Cevdet Akay, NSA'nın devletten 7,3 milyon TL'lik teşvik aldığını öne sürdü.

FETÖ elebaşı Gülen'in ölüm nedeni açıklandı FETÖ elebaşı Gülen'in ölüm nedeni açıklandı

Devlet ve Özel Sektör İlişkileri

Özel şirketler aracılığıyla ticari faaliyet yürüten diğer bir isim ise Hüseyin Keskin oldu. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Keskin’in, "Keskin Custom Motor" isimli şirkette ortak olduğu ortaya çıktı. Bu haberlerin ardından, Keskin 15 Şubat 2024 tarihinde şirketteki görevinden istifa etti.

Enerji Sektöründeki Çarpıcı Transferler

Kamu ve özel sektör arasındaki en dikkat çekici transferler enerji sektöründe gerçekleşti. EPDK Tarifeler Daire Başkanı Nedim Korkut Ata, 2021 yılı tarifelerini belirledikten bir ay sonra DEDAŞ'ta Regülasyon Başkanı olarak göreve başladı. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak’ta elektrik dağıtım işini özelleştirme ile alan şirket, iktidara yakın Tivnikli ailesine ait Eksim Holding bünyesinde yer alıyor.

EPDK’dan Özel Şirketlere Geçişler

EPDK'dan özel elektrik şirketlerine geçen diğer isimler ise Ali Rıza Dinç ve Sadık Çakı oldu. Ali Rıza Dinç, EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı’ndaki görevinden Şubat 2021'de istifa etti ve hemen ardından Aksa Elektrik Satış A.Ş.'de Tarife ve Regülasyon Direktörlüğü’ne geçti. Sadık Çakı ise Şubat 2021'de EPDK'daki Enerji Uzmanı görevinden ayrıldı ve Haziran 2021'de GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş.'de Operasyon Mükemmellik Müdürü olarak göreve başladı.

Editör: Utku Çelik