Konya'da her sene geleneksel olarak kutlanan "Şivlilik" etkinlikleri, tarihi ve dini bir geçmişe sahip olan Regaib Kandili'nden bir gün önce başlıyor. 2023/2024 yılında ise Konya'da Şivlilik ne zaman gerçekleşecek?

Konya'da Şivlilik Geleneği: Tarih ve Önemi

Konya, Selçuklu döneminde başkentlik yapmış ve yüzyıllardır devam eden bir geleneğe ev sahipliği yapıyor: Şivlilik. Bu geleneğin kökleri derinlere uzanıyor ve her yıl üç ayların gelmesiyle birlikte Konyalılar arasında büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

Yaklaşan Şivlilik etkinlikleriyle birlikte gözler, bu köklü geleneğin 2024 yılında Konya'da ne zaman başlayacağında. İşte, merak edilen 2024 Şivlilik tarihi...

Şivlilik Kutlamaları 2024'te Hangi Gün?

Konya'da, üç ayların ilk habercisi olan Regaib Kandili'nden bir gün önce gerçekleşen geleneksel "şivlilik" etkinliği, 25 Ocak 2024 tarihinde fener alayıyla başlayacak. Takip eden gün, yani 26 Ocak'ta ise çocuklar topladıkları şivlilikleri paylaşacak.

Şivlilik: Anlamı ve Detayları

Şivlilik, akşam namazından sonra çocukların aileleriyle birlikte sokaklara çıkıp mahalle büyüklerinin ateş yakmasını beklediği özel bir etkinlik. Ateşin çevresinde toplanan çocuklar, coşkuyla ateşin üzerinden atlıyor ve kutlamalar gece ilerledikçe devam ediyor.

Türkiye'den Fransa Ulusal Meclisinin Asuriler ve Keldanilere ilişkin kararına tepki Türkiye'den Fransa Ulusal Meclisinin Asuriler ve Keldanilere ilişkin kararına tepki

Regaib Kandili günü ise çocuklar sabah saatlerinde maniler okuyarak kapı kapı dolaşıp şeker ve çikolata topluyorlar.

Kaynak: HABER MERKEZİ