Türkiye kamuoyunun, 12 Nisan 2018'de Giresun'un Eynesil ilçesinde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden 11 yaşındaki kızı Rabia Naz Vatan'ın ölümünü aydınlatma mücadelesiyle tanıdığı baba Şaban Vatan, 38 gündür bulunduğu cezaevinden tahliye oldu. Yıllardır kızının ölümünün bir intihar olmadığını, bir cinayet olduğunu öne süren ve olayın aydınlatılması için yoğun bir çaba sarf eden Vatan, bu süreçte eski bir bakana yönelik ifadeleri nedeniyle aldığı cezanın infazı için cezaevine girmişti. Vatan, özgürlüğüne kavuştuğunu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı kısa bir paylaşımla duyurdu.
Hapis cezasının gerekçesi: Canikli'ye hakaret davası
Şaban Vatan'ın cezaevine girmesine neden olan hukuki süreç, kızının ölümüyle ilgili yürüttüğü mücadele sırasında yaptığı açıklamalara dayanıyor. Vatan, kızının ölümünün bir trafik kazası sonucu olduğunu ve olayın dönemin etkili siyasi isimlerinden, eski AKP Milletvekili ve Bakan Nurettin Canikli'nin bir yakını tarafından gerçekleştirildiğini ve sonrasında olayın örtbas edildiğini iddia ediyordu. Bu iddialarını çeşitli platformlarda ve sosyal medya hesaplarında dile getiren Vatan, bu süreçte Nurettin Canikli'ye yönelik ifadeler kullandı.
Bu ifadelerin ardından Nurettin Canikli, Şaban Vatan hakkında "hakaret" ve "iftira" suçlamalarıyla suç duyurusunda bulundu. Görülen dava neticesinde mahkeme, Şaban Vatan'ı 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Kararın üst mahkemelerce de onanmasının ardından cezası kesinleşen Vatan, 14 Temmuz 2025 tarihinde Giresun'daki Espiye Açık Cezaevi’ne teslim olarak cezasının infazına başlamıştı. Bu durum, kızının ölümü için adalet arayan bir babanın, bu süreçte sanık konumuna düşerek hapis cezası alması nedeniyle kamuoyunda geniş yankı uyandırmış ve tartışmalara neden olmuştu.
'Selamlar herkese, tahliye oldum'
Yaklaşık 5 buçuk haftadır Espiye Açık Cezaevi'nde bulunan Şaban Vatan'ın özgürlüğüne kavuştuğu haberi, doğrudan kendisi tarafından duyuruldu. Vatan, bugün öğleden sonra şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Selamlar herkese, tahliye oldum az önce" ifadelerini kullandı.