Artvin’in Borçka ilçesinde arıcılıkla uğraşan Sami Genç, kış uykusuna yatmayan bir grup ayının, mağarasına yerleştirdiği 25 arı kovanına saldırdığını ve 100 kilogram kestane balını yediğini söyledi. Genç, yaklaşık 50 bin liralık hasara uğradığını belirterek, yetkililerden yardım istedi.

thumbs_b_c_3d933d7a0716afa17dd62af2b20fbba6

Kestane Balı, Ayıların Favorisi

Kestane balı, arıların kestane ağacının belirli bir döneminde bu ağacın çiçeklerinden topladıkları özlerden elde edilen bir bal türü. Kestane balı, diğer birçok çiçek balına göre daha az üretilebildiğinden daha değerli ballar arasında sayılıyor. 1 Kestane balının rengi koyu kahverengi olup, yoğun kıvamlıdır. Yoğun kıvamlı ağır akışkanlı bir bal olmasından dolayı viskozite değeri yüksektir. Kestane balı, vücuda birçok fayda sağlayan bir besin kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kış hastalıklarına iyi gelir, öksürüğü keser, vücudun temizlenmesine yardımcı olur, idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir, kan şekerini düzenler. 

iStock-1412525426 (1)

Kestane balının bu özellikleri, insanların olduğu kadar ayıların da ilgisini çekiyor. Ayılar, kış uykusuna yatmadan önce yağ depolamak için bol miktarda beslenirler. Bu besinler arasında bal da önemli bir yer tutar. Ayılar, balın içinde bulunan şeker, protein, vitamin ve minerallerden faydalanırlar. Ayrıca bal, ayıların sindirim sistemine de iyi gelir.  Ayılar, bal yemek için arı kovanlarını parçalarlar. Bu sırada arı sokmalarına maruz kalsalar da, kalın derileri sayesinde çok fazla zarar görmezler. 

Artvin Borçka’da Ayı Saldırısı

Artvin’in Borçka ilçesinde yaşayan Sami Genç, arıcılıkla geçimini sağlıyor. Genç, kış uykusuna yatmayan bir grup ayının, mağarasına yerleştirdiği 25 arı kovanına saldırdığını ve 100 kilogram kestane balını yediğini anlattı. Genç, “Kovanları parçalamışlar, arıları telef etmişler, balları da yemişler. Yaklaşık 50 bin liralık zararım var. Benim için büyük bir kayıp. Yetkililerden yardım bekliyorum.” dedi. 

Genç, ayı saldırısının ilk kez olmadığını, daha önce de benzer olaylar yaşadığını söyledi. Genç, “Ayılar, kış uykusuna yatmadan önce bal arıyorlar. Bu yüzden arı kovanlarımıza saldırıyorlar. Biz de kovanlarımızı mağaralara, ağaçlara, yüksek yerlere koyuyoruz. Ama yine de koruyamıyoruz. Ayılar çok zeki hayvanlar. Kovanlarımızı bulup yiyorlar. Bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyoruz.” diye konuştu. 

ayı (1)

Kış Uykusu Nedir?

Kış uykusu, soğuk ve kurak mevsimlere karşı koyabilmek için canlı varlıkların yapısında görülen olayların tümü olarak tanımlanır. Kış uykusu esnasında hayvanlarda vücut sıcaklığı normalin altına düşer ve kalbin atım sayısı azalır. Bütün canlılar kış uykusuna yatmaz. 

Kış uykusuna yatan hayvanlar arasında kirpi, sincap, yarasa, porsuk, gelincik, sansar, marmot gibi küçük memeliler bulunur. Bu hayvanlar, kış uykusuna yatmadan önce vücutlarında yağ depolarlar. Kış uykusuna yattıkları yerler ise mağaralar, ağaç kovukları, toprak altı yuvaları gibi korunaklı alanlardır. Kış uykusuna yatan hayvanlar, havalar ısındığında vücudun normal düzenine geçmesi sadece birkaç saat alır. 

Hıdırellez'de Bereket ve Dileklerin Gerçekleşmesi İçin Ritüeller: Baharın Müjdecisi Hıdırellez'de Neler Yapılır? Hıdırellez'de Bereket ve Dileklerin Gerçekleşmesi İçin Ritüeller: Baharın Müjdecisi Hıdırellez'de Neler Yapılır?

Kış uykusuna yatmayan hayvanlar arasında ise ayı, tilki, tavşan, geyik, kurt, karaca gibi büyük memeliler bulunur. Bu hayvanlar, kış mevsiminde de aktif olarak yaşarlar. Ancak besin bulmakta zorlandıkları için daha az hareket ederler ve daha çok uyurlar. Bu uyku hali, kış uykusu olarak adlandırılmaz. Çünkü bu hayvanlarda vücut sıcaklığı ve kalp atışı normal seviyede kalır. Kış uykusuna yatmayan hayvanlar, besin bulmak için uzun mesafeler kat edebilirler.

Kaynak: haber merkezi