AB tarafından finanse edilen ve ICMPD tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonu ile yürütülen ENHANCER projesi, Kayseri Ticaret Odasında ‘ENHANCER İş Dünyası Buluşmaları’ ile yapıldı. Burada açıklamalarda bulunan ICMPD, Batı Balkanlar ve Türkiye Bölge Koordinatörü Tamer Kılıç, projeden bahsederek, "Türkiye'deki girişimcilik ekosistemini geliştirmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede esas hedefimiz Türkiye'deki istihdamı arttırmak. Hem Türk vatandaşlarının hem de geçici bir koruma altında bulunan Suriyelilerin istihdamını arttırmak istiyoruz. Tabi bunu yaparken Türkiye'de ki genel girişimcilik ekosistemine de daha yapısal katkılarda bulunmayı arzu ediyoruz. Yapısal konularda değişiklik yapabilmek için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'yla politika ve strateji çerçevesinde çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bornova 1 Mayıs’ı Yeni Türkü ile kutlayacak Bornova 1 Mayıs’ı Yeni Türkü ile kutlayacak

'4 YILDA 350 MİLYON EURO'LUK BÜTÇE YÖNETECEĞİZ'

Göç ve kalkınma konusunda yoğun çalıştıklarını belirten Kılıç, "Göç ve kalkınma bu projede olduğu gibi göç üzerinden Türkiye'nin kalkınmasına nasıl destek verebiliriz kapsamında çok yoğun çalışıyoruz. Bölge ofisimiz aracılığıyla bahsettiğimiz üzere göç rotası üzerinden veya Avrupa'yla Türkiye arasındaki göç konusunda işbirliklerin neler olabileceği konusunda çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'de 2013'ten itibaren 30'dan fazla yüksek ölçekli proje yaptık. Bu ve gelecek 4 yılda toplam 350 milyon Euro'luk bir bütçe yöneteceğiz. Bunların çok önemli bir kısmı da sosyal ve ekonomik kalkınma alanlarında olacak" diye konuştu.

'PROJENİN GENEL BÜTÇESİ 70 MİLYON EURO'

ENHANCER projesinin bu yıl itibariyle biteceğini söyleyen Kılıç, şöyle konuştu: "ENHANCER projemiz bu yıl bitecek ama Avrupa Birliği ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndaki arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmalar sonucunda ' ENHANCER PRO' adında yeni bir proje yazdık. Bu projede biraz daha sonuç odaklı çalışacağız. Hem özel sektöre hem de yerel yönetimlere destek verebilecek çalışmalarımız olacak. Çok özet olarak yeni kurulma aşamasındaki start-up'lara, KOBİ'lere, kooperatiflere ve yine Kayseri'de başarıyla uygulanan ortak kullanım tesislerine doğrudan hibe vereceğiz. Avrupa Birliği tarafından finans edilmekte olan yaklaşık 50 milyon Euro doğrudan hibe olarak verilecek. Projenin genel bütçesi 70 milyon Euro. Bu proje Kayseri dahil 16 ilde uygulanacak. Biraz daha genişletilecek. Toplam yaklaşık 10 bin yararlanıcımız sadece hibelerden değil, aktivitelerden de yararlanacak. Hedefimiz en az 2 bin 500 istihdam yaratmak."

'ENHANCER PROJESİNDE KADINLARA ÖZEL BİR ÖNEM VERİLMEKTEDİR'

Avrupa Birliği Delegasyonu Temsilcisi Mauro Masciol ise, "Ne yazık ki Türkiye'deki işletmeler, Covid-19 salgını nedeniyle yaşanan ekonomik krizlerden ve geçen yıl Türkiye'nin güneyinde, Suriye'nin kuzeyinde ve batısında meydana gelen iki yıkıcı depremden çok etkilendi. Özellikle mikro küçük ve orta ölçekteki işletmeler çalışanlarına istihdam sağlayabilmek için ve bunu sürdürebilmek için mücadele etmişlerdir. Bugünkü iş ağı kurma etkililiği Türkiye'deki iş dünyasının toparlanmasına yardımcı olmak için yenilik yapma ve yeni çözümler keşfetme yönündeki ortak çalışmalarımızın bir sonucudur. Bu yenilikçi, rekabetçi, iş yaratan fırsatlar oluşturma ve girişimcileri güçlendirme anlamında katkı sağlayacaktır. Şimdiye kadar elde edilen sonuçları değerlendirdiğimizde, işçileri güçlendirmek ve böyle bir ortamın teşvik edilmesini sürdürmek çok önemli. ENHANCER Projesi'nde kadınlara özel bir önem verilmektedir" dedi. 

Kaynak: DHA