Kaynaştırma öğrencisi, özel eğitime ihtiyacı bulunan bireylerin kendi akranları ile birlikte eğitim ve öğretim görmesini sağlayan bir eğitim düzenidir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği hükümler çerçevesinde kaynaştırma öğrencisi engelli ve engelli olmayan bireyleri yan yana getirmektedir. Bu sayede kaynaştırma öğrencileri, toplum içerisinde yaşamın her alanında hayata entegre olmaları planlanmıştır. İşte, Kaynaştırma öğrencisi hakkında detaylı bilgiler

Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin akranları ile birlikte eğitim ve öğretimlerini bütün kademelerde sürdürme esasına dayanan, destek hizmetlerinin sağlandığı özel eğitim uygulamalarıdır.

Başka deyişle engelli bireylerin engeli olmayan bireylerle eğitsel ve sosyal olarak bütünleşmesini sağlama işlemidir

Her insanda olduğu gibi özel eğitime muhtaç birey de sevilmek, takdir edilmek, beğenilmek, değer görmek ve kimseye bağımlı olmadan yaşamak ister.

Özel eğitime ihtiyacı olan bireylere verilen eğitimin niteliği ne kadar iyi olursa olsun sonuçta onu, içinde yaşadığı toplumun bir üyesi haline getirmiyorsa bu eğitimin de bir anlamı olmayacaktır.

OTİSTİK ÇOCUĞUM VAR NE YAPMALIYIM?

Bu durumda bir rapor ile çocuğunuzun durumunu tespit ettirmeniz gereklidir. Bunun ardından düzenlenecek rapor ile kaynaştırma öğrencisi hakkı kazanırsınız. Kaynaştırma raporu; Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Rehberlik Araştırma Merkezleri'nin, IQ düzeyi 60-90 arasında olan, dikkat dağınıklığı ve özel öğrenme güçlüğü çeken atipik otizm tanılı öğrenciler için verdiği bir belgedir.

Anne ve babaların en çok zorlandığı bu konuda ilk yıllarda çocuğun durumu anlaşılmayabilir. Ancak süreç içinde çocuğun zorlanması halinde mutlaka bir doktor kontrolü ile durdum belirlenir. Ardından rehberlik araştırma merkezine sevk edilir.

BAŞARILI SAYILIRLAR

Bu belge; öğrencinin ilköğretim hayatı boyunca tüm sınıflardan geçmesini sağlar. Yani sınavlarda başarısız olsa bile 'kaynaştırma öğrencisi' statüsünde değerlendirilerek, başarılı sayılır. Öğretmenleri, kaynaştırma öğrencilerine yönelik farklı bir program uygular. Bu programa bireyselleştirilmiş eğitim planı (BEP) denir ve kaynaştırma statüsündeki çocuğa sınıf içinde eğitim verilir.

HER YIL TEST YAPILIR

Kaynaştırma raporu, çocuğun TC kimlik numarasına işlenir. İleride devlet dairesi, askeri işlerde ve inceleme gerektiren durumlarda çocuğun önüne çıkabilir. Ehliyet alma, özel işyeri açma gibi daha şahsi işlerde engel değildir. Çocuk eğer hafif düzeyde sorun yaşıyorsa düzenli özel eğitim ile bu belge kaldırılabilir. Rehberlik Araştırma Merkezi, bu çocuklara her yıl test yaparak gelişimini takip eder.

ÇOCUĞUM DIŞLANIYOR ŞİKAYETİ

BU rapora rağmen birçok veli kaynaştırma öğrencisi olan çocuklarına özen gösterilmemesinden dolayı şikayette bulunmaktadır.

Örneğin; “çocuğum boyunun uzun olması nedeniyle çok dikkat çekmemek için sürekli arka sıralarda oturuyor. Bu durum onun iyi eğitim alması için sakıncalı değil mi? “ diye sorun velinin bu şikayeti çok dikkate alınması gereklidir.

Okullarımızdaki yeni sistemde; öğrencinin her hafta bir arka sıraya geçirilmesi ile yıl boyunca tüm sıralarda oturmasına zemin hazırlanıyor.

RAHAT HİSSEDİYOR

Buradaki amaç; her çocuğun hem ön sırada, hem arka sırada oturmasını sağlamaktır. Bu sistem bence; dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü ya da öğrenimini aksatacak bir sorunu olmayan öğrenciler için faydalı.  Bu nedenle kaynaştırma eğitimi her türdeki özel eğitime ihtiyacı olan bireyin devam ettiği okullarda bir hizmet alanı olarak görülmesini ve bazı tedbirlerin alınmasını gerektirmektedir.

KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNİN İLKELERİ NELERDİR?

Özel eğitime ihtiyacı olan bireyin akranlarıyla aynı kurumda eğitim görme hakkı vardır. Kaynaştırma, özel ve genel eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır. Hizmetler yetersizliğe göre değil, eğitim ihtiyaçlarına göre planlanır. Karar verme süreci aile-okul-eğitsel tanılama sürecine göre gerçekleşir. Kaynaştırmaya erken başlamak esastır. Kaynaştırmada bireysel farklılıklar esastır.

MEB’İN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ İLKELERİ

 (37-66) ay arasındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin okul öncesi eğitimi zorunludur. Ancak, bu bireyler için okul öncesi eğitim Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporu ile velisinin yazılı onayı doğrultusunda eylül ayı sonu esas alınarak 78 aya kadar uzatılabilir.

Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulunca hazırlanan rapor doğrultusunda tam zamanlı kaynaştırma yoluyla okul öncesi eğitim kurumlarına yönlendirilen 36-71 aylık çocuklar bu kurumlara kaydedilir. Bu sınıfların mevcutları 10 çocuk bulunan sınıflarda iki, 20 çocuk bulunan sınıflarda ise bir çocuk olacak şekilde oluşturulur.

ŞEHİT YAKINLARINA ÖNCELİK

 Kayıt döneminde e-okul kayıt sistemi çerçevesinde yapılacaktır. Ancak; durumlarını belgeleyenlerin kayıtları öğretim yılı içerisinde de devam eder. Şehit, harp malûlü ve muharip gazi çocukları ile rehberlik ve araştırma merkezi raporu ile yönlendirilmesi yapılan özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar, yerleşim yeri adresine uyumlu okula kaydedildikten sonra durumlarını belgelendirmeleri şartıyla ulusal adres veri tabanındaki adreslerine bakılmaksızın istedikleri okula nakli yapılır.

Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin okul ve kurumlara kayıtlarında özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından yerleştirme kararı alınmış olması şartı aranmaz. Ancak, bu bireyler için yerleştirme kararı alınması konusunda okul/kurum yönetimi gerekli resmî işlemleri başlatır. Öğrencinin kayıtlı olduğu okul veya kurum, yerleştirme kararına uygun ise öğrenci bulunduğu okul ya da kurumda öğrenimine devam eder.

ÇOCUĞU İDARE UZAKLAŞTIRAMAZ

Okul yönetimi, diğer velilerin isteği üzerine engelli öğrenciyi okuldan uzaklaştırabilir mi? Bunun cevabı kesinlikle hayır. Özel eğitim gerektiren bireylerin de eğitimden eşit şartlarda yararlanma hakları vardır. Aksine davrananlar hakkında yasal işlemler başlatılır. Hiçbir gerekçeyle özürlülerin eğitim alması engellenemez. Özürlü çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, bütünleştirilmiş ortamlarda ve özürlü olmayanlarla eşit eğitim imkânı sağlanır.

ORTA OKULA GİDEN ÇOCUKLAR

 İlkokul ve Ortaokullarda kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden bireylerin bulunduğu sınıflarda sınıf mevcutları; özel eğitime ihtiyacı olan iki bireyin bulunduğu sınıflarda 25, bir bireyin bulunduğu sınıflarda 35 öğrenciyi geçmeyecek şekilde düzenlenir.

SINIFTA KALMA VEYA TEKRAR YOK

Kaynaştırma ve özel eğitim sınıflarında eğitimlerine devam eden öğrencilere başarısızlıklarından dolayı sınıf tekrarı yaptırılmaz. Ancak; Velinin yazılı talebi ve Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Biriminin kararı doğrultusunda, ilkokulda kaynaştırma öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere sınıf tekrarı yaptırılabilir.

Ortaöğretim kurumlarında Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde bu Bireyselleştirilmiş Eğitim Programında (BEP) yer alan amaçlar esas alınır.

DİPLOMA ALABİLİRLER

Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam edecek öğrencilerde bir alt kademeden üst kademeye geçecekleri zaman (okul öncesinden ilkokula, ilkokuldan ortaokula, ortaokuldan engelli ise engeline uygun özel eğitim okuluna ya da liseye) Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından verilecek olan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu  Raporları dikkate alınır. Kurul raporunda ''Tam Zamanlı Kaynaştırma Eğitiminden Yararlanır'' ibaresi bulunan öğrenciler kaynaştırma eğitiminden faydalanır.  Bu ortaöğrenim kurumundan mezun olduktan sonra diploma almaya hak kazanırlar.

TEOG SINAVINDA ÖNLEM ALINIR

TEOG sınavlarına ve Parasız Yatılılık ve Bursluluk sınavlarına girecek kaynaştırma öğrencilerine engel durumuna göre çeşitli sınav tedbirleri alınmaktadır.

OKULA GELMEYEN KAYNAŞTIRMA ÖĞRENCİSİ

Kaynaştırma öğrencilerinin devamsızlıkları devam ettiği okul ve kurumun devam devamsızlıkla ilgili mevzuatına göre işlem yapılır. Sürekli devamsızlığı olan kaynaştırma öğrencilerine sınıf tekrarı yaptırılır. Kaynaştırma kararı alınmış öğrencilerin, ailelerin görüşleri, öğrencilerin yetersizlik türleri de dikkate alınarak şubelere eşit dağıtılması amacıyla okul yönetimine müracaat edilir.

ALES sonuçları açıklandı ALES sonuçları açıklandı

ANNE BABALARIN OLUMSUZ TAVRI OLURSA?

Kaynaştırma öğrencimin anne-babası sürekli olarak karşılayamayacağım taleplerde bulunuyorlar, bu durumda ne yapmalıyım?Bu sorunun yanıtı şudur:

 Özel gereksinimli bir çocuğa sahip olmak anne-babalarda olumsuz bir takım psikolojik durumların yaşanmasına yol açabilir. Öncelikle anne-babalarla iletişimde sabırlı ve hoşgörülü olmak önemlidir. Anne-babaların yaşadıkları psikolojik sorunları anlamak için bilgilenmenizi ve bu ailelerle iletişim kurarken dikkat etmeniz gereken hususları okul rehberlik servisinden destek alarak öğrenebilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ