Didar DEMİRCİ/ NAR TELİF - Cinsel kimlik farklılıkları nedeniyle toplumdan ötekileştirilen LGBTİ+ (lezbiyen, gey, biseksüel, transgender, intersex) birey Melis Yağmur, trans kadın olmasının getirdiği zorlukları anlattı. Daha yeni yeni dışarıda kadın kıyafetleri ve makyajı ile gezmeye başladığını anlatan Melis, en çok ailesinin, özellikle annesinin kendisini kabul edememesine içerliyor. Öte yandan Melis, cinsel kimliği nedeniyle iş bulmakta zorlandığını da söyleyerek, “Tüm çabam seks işçiliği yapmamak için” ifadesini kullandı.

KENDİMİ İNKAR ETTİM’
Küçük yaşta İzmir’e gelen, beş çocuklu bir ailenin en küçük üyesi olan Melis, aile içi sorunlar, maddi olanaksızlıklar içinde bir yandan da kendi benliğini inkar ederek büyümüş. Çok küçük yaşta anne ve babasının ayrıldığını ve kendisinin de liseye kadar zar zor okuduğunu, ardından çalışıp ailesinin geçimine katkıda bulunmak zorunda kaldığını belirten Melis, yaşadığı hayatın zorlukları nedeniyle son 5 yıldır antidepresan kullandığını söyledi. Yokluk içinde geçen hayatı ve yarım kalan eğitiminin yanı sıra bir yandan da içindeki kadını tanımaya çalıştığını ifade eden Melis, en çok ailesinin homofobik söylemlerinden dolayı gerçek kimliğini açığa çıkarmaktan korkmuş. Kendisi gibi bireylere ucubeymiş gibi bakıldığını söyleyen Melis, “İnsanlar bana bakarken ne görüyor, bilemem. Ancak ben aynaya her baktığımda bir kadın görüyorum. Toplum baskısından dolayı kadın olduğumu yıllarca inkar ettim. Kendimi inkar ettiğim için utandığım da oldu” dedi. Çocukluğundan beri çevresindeki kadınlara hep özendiğini dile getiren Melis, “Kadınsı duygularımı hep bastırmak zorunda kaldım. Çocukken gizli gizli kadın elbiseleri giyerdim, köşe bucak kaçıp ruj sürerdim” diye konuştu.

SOKAKTA ŞARKI SÖYLÜYOR
Cinsiyeti nedeniyle bugün iş bulmakta ve para kazanmakta zorlandığını dile getiren Melis, İzmir’de bir mekanda sahne almak üzere anlaştığını, ancak iki gün sonrasında işine son verildiğini aktardı. Melis, bugün iş çıktıkça anlaştığı bir güzellik merkezinde prim usulü çalıştığını; akşamları da Alsancak’ın kalabalık sokaklarında şarkı söylediğini belirtti. Melis, “Geçinmek için düzenli bir kazanca ihtiyacım var. Ancak bugün cinsel kimliğim nedeniyle rahat rahat kahve içebileceğim bir mekan bile bulmakta güçlük çekiyorum. Hatta Kordon’a bile çıkmak istemiyorum. Çünkü orada tacize uğrayabiliyorum. Herkesin yaşayabildiği bir anı bizlere çok görüyorlar” dedi. Melis, sözlerine şöyle devam etti: “Bir ara çok parasız kaldım. O süreçte seks işçiliği yapmayı bile düşündüm ancak yapamadım. Çünkü bunu istemiyorum. Tüm çabam seks işçiliği yapmamak için. Yaşadıklarım nedeniyle sert bir kişiliğe büründüm.

Ben bu yaşıma kadar yaşamayı değil, sadece savaşmayı öğrendim.”

Annem ‘Tedavi ol’ dedi
Melis, ailesinin homofobik söylemleri karşısında gerçek benliğini çok geç açıkladığını, babasının hala bilmediğini, annesinin de ‘Git tedavi ol’ dediğini dile getirdi. Melis, “Annemle yaptığımız son telefon konuşmasında bana, ‘Muzurun katli vaciptir’ dedi. Yani annem beni öldürmekle tehdit etti. Çok korkuyorum. Bir anne evladına her ne olursa olsun böyle bir şeyi nasıl söyler? Kendimi çok kötü hissediyorum” diye konuştu.

Ülkeme hizmet ettim’

Melis, Jandarma Komando Fahri TİM Çavuşu olarak Güneydoğu’da askerlik yaptığını açıkladı. Orada PKK ile çatıştığını belirterek, “Ben bu ülkeye canımla kanımla, dişimle tırnağımla hizmet ettim. Ancak bu ülke beni kadın kimliğimle kabul edemedi” dedi.