İZSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Talak'ın ev sahipliğinde gerçekleşen geziye eşleri ile birlikte 120 kişilik bir İZSİAD heyeti katılırken, İZSİAD üyeleri Anadolu turundan güzel anılarla İzmir'e geri döndüler.

Borsa, günü yükselişle tamamladı Borsa, günü yükselişle tamamladı

Güzel bir havada Kapadokya'nın güzelliklerini yaşayan İZSİAD üyeleri ardından Ali Talak'ın da doğduğu köy olan Karaözü Köyü'nde Kadın Muhtar Muzaffer Özdemir'in misafirperverliğinde köyü gezerek, yöresel yemeklerin tadına bakma fırsatı da buldular.

Anadolu'da özel bir köy

Tarihinde çevresinde yer alan Pamucak, Pazarören ve Hasanoğlan Köy Enstitüleri'nden en çok mezun olan sakinlerinin yaşadığı köy olan Karaözü, okumaya yazmaya verdiği değer ve yetiştirdiği insanlarla bugün 150 bin nüfuslu bir yerleşim birimine yetecek bürokrata sahip bir köy olarak biliniyor. Fikret Otyam'ın Anadolu'da en çok sevdiği köyler arasında yer alan ve bugün Fikret Otyam Kültür Merkezi'ne sahip olan Karaözü, 2015 yılında Dünyaca ünlü Piyanistimiz Fazıl Say ile Serenad Bağcan'ın da konserine ev sahipliği yapmış ilk köy olma ünvanını da elinde bulunduruyor. Fazıl Say'ın babası Ahmet Say'ın da yolu bu köyden geçenler arasında yer alıyor. 

Görülmeye değer Şahruh Köprüsü

Şahruh Bey tarafından yapılan Şahruh Köprüsü, Karaözü köyünde yer alan tarihi bir köprüdür. Köprünün yapım tarihine ilişkin yazılı bir bilgi yoktur. Fakat 1538 yılındaki onarımına ilişkin bir kitabe mevcuttur. Köprünün sol taraftaki üst korkuluk taşlarının arasında genişçe ortası oyuk bir taş vardır. Bu oyuk yaklaşık olarak bir insan sırtını içine alacak genişliktedir. "Kulunç Taşı" denilen bu yere insanlar sırtlarını dayarlar ve yeli (sancıyı, ağrıyı, sızıyı) aldığına inanırlar. Oturarak kuluncunu bu taşa dayayanlar sırtlarını sağa sola oynatarak tedavi olduklarını söylerler. Ayrıca buraya sırt verilerek dilek tutulması da yaygındır.
Bu taş tam kıbleye karşı durmaktadır ve geçmişte mihrap olarak kullanıldığı da bilinmektedir.

Su değirmenleri

Karaözü köyü Kızılırmak vadisinin doğuya bakan yamacında yer almaktadır. Hemen alt tarafından bir dere akmaktadır. Karaözü ahalisi bu dereye bir isim koymamıştır. Genelde “Aşağı Dere” tabiri ile tanımlanmaktadır. “Yukarı Dere” ise doğal bir akarsu olmayıp Karaözü’ndeki değirmenleri döndüren, insan eli ile yapılmış su kanalıdır. Geçmişte Aşağı Dere’nin suyunun neredeyse tamamının gerektiğinde bu kanala aktarıldığı bilinmektedir. Karaözü’nde bu kanalın suyuyla çalışan üç adet değirmen sosyal hayatın ve coğrafi konumların en önemli belirleyicileri arasındadır. Bunların adları; “Yukarı Değirmen”, “Orta Değirmen”, “Aşağı Değirmen” şeklindedir. Bunlardan başka Şahruh Köprüsü'nün kuzeybatısındaki “Tahir Efendi Değirmeni”, Teneli’de “Kaya Değirmeni” denilen iki farklı değirmen, "Kadir Kahya’nın Değirmeni" ile Kel Tepe eteğindeki "Kadı Halil Değirmeni" de yine geçmişteki değirmenlerin en önemlileridir.

Tümülüs

Karaözü’nde ayrıca 1. Derece Sit olarak belirlenen bir de Tümülüs bulunmaktadır. Karaözü’ne gidenler mutlaka kaleye de benzetilen bu Tümülüs’ü ziyaret ederler.

İZSİAD üyeleri, Karaözü köyünü ziyaret ederek Anadolu'nun okumaya yazmaya verdiği değere dair bir hikayeye tanıklık ettiler. Köy halkının misafirperverliği ve köyün tarihi ve kültürel zenginlikleri İZSİAD üyelerinden tam not aldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ