İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın liderliğinde, kentin tarihsel kimliğine yeniden yapılanmak amacıyla ortaya konulan “Nostaljik İzmir Durakları” projesi, ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçiriliyor. Bu projede, 1930'lu yıllarda İzmir Belediyesi tarafından şehir içi ulaşım arterlerine kazandırılan zamanın modern durak tasarımı, bugünün yapı teknolojileriyle harmanlanarak yeniden yorumlandı. Geçmişin izlerini taşıyan ve günümüzün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanan bu duraklarla, İzmir’in tarihsel belleği ile bugünkü kent yaşantısı arasında köprü kurulması hedefleniyor. Bu yenilikçi uygulama ile ESHOT, kent içi toplu ulaşımda teknolojik ve sosyal dönüşümde öncü olmayı amaçlıyor. Nostaljik duraklar, İzmirliler ve kenti ziyaret eden misafirlere tarihsel ama modern bir bekleme deneyimi sunacak.
İlk nostaljik durak, ilk yerinde olacak
İlk etapta toplam dört adet olarak tasarlanacak nostaljik durakların ilki, Konak ilçesi Alsancak Mahallesi, Talatpaşa Bulvarı üzerindeki Turan Güneş Parkı’na (Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi önü) yapılacak. Bu lokasyonun seçilme nedeni, 1930’ların sonlarında yapılan ilk modern durağın burada yer alması. Durağın inşasına 5 Mayıs’ta başlanacak. Mevcut kapalı durak kaldırılacak, geçici bir durak yerleştirilecek. Ulaşımda ve yaya geçişinde bir aksama yaşanmayacak; yeşil alana ve ağaçlara müdahalede bulunulmayacak.
Yazın serin, kışın sıcak
İzmir’in iklim şartları göz önünde bulundurularak tasarlanan Nostaljik İzmir Durakları'nda yazın serin, kışın ise sıcak bir ortam sunmak için yüksek verimli iki inverter klima kullanılacak. Sıcaklığın içeride korunması amacıyla kapı girişlerine iki hava perdesi yerleştirilecek. Böylece enerji verimliliği sağlanırken, vatandaşlar da kötü hava koşullarından korunmuş olacak.
Hem konforlu hem çevreci
ESHOT’un hazırladığı ‘Nostaljik İzmir Durakları’ yalnızca konforuyla değil, çevreci yönleriyle de öne çıkıyor. Durakların enerji ihtiyacı, çatıya yerleştirilecek Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) panelleri ile karşılanacak.
Akülü engelli araçları ve telefonlar şarj edilebilecek
‘Erişilebilirlik’ konusunda birçok projeye imza atan ESHOT, bu durakları da engelli erişimine uygun şekilde tasarladı. İki akülü engelli aracın şarj edilebileceği altyapıya sahip olan bu duraklar, özel gereksinimli bireylerin daha bağımsız ulaşım sağlamasına imkân verecek. Ayrıca cep telefonu şarjı için gerekli priz ve altyapılar da yer alacak.
LED ekranlarla anlık otobüs bilgisi
Konforlu bir bekleme deneyimi sunan duraklarda, vatandaşlar LED ekranlar sayesinde otobüslerin güzergahı ve anlık durumu hakkında bilgi alabilecekler.