Fevzi Efe Sekitmez / İzmir son yıllarda mevsim normallerinin üzerinde geçen sıcaklarla birlikte büyük yangınlara ev sahipliği yapıyor. Yangınlara müdahale ve afet yönetim konusunda her geçen yıl farklı tartışmaların odağında kalan kent için artık bir yangın daha katlanılabilecek gibi değil. Yangına müdahale etmek için alınacağı söylenen uçaklar ihale aşamasında takılmışken İzmir’de yalnızca bir yönetim uçağı bulunuyor.
TAŞERONDAN KİRALIK YANGIN UÇAĞI
Türk Hava Kurumu’nun yangınla mücadelede atıl bırakıldığını söyleyen Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Kenan Öztan, “Bir önceki yangında Air Tractor isimli yangın uçaklarının alınacağı söylenmişti. Ancak şu anda hepsi ihale aşamasında. İzmir’e yalnız bir yönetim helikopteri geldi. Bu yeterli olur mu tartışılır. Uçaklar hala kiralanarak kullanılmaya devam ediyor. Yılların deneyimi ve birikimi olan Türk Hava Kurumu ise yangına müdahale için kullanılmıyor. Devlet eliyle bu afetlere müdahale etmek yerine, yeniden taşeron firmalardan ve bazı kişilerden uçaklar kiralanmaya devam ediyor. Geçen sene İspanyol bir firmadan kiralanmıştı. Doğru olan, bu konuda örgütlü ve donanımlı bir kurumun yangınla savaşmak için kullanılmasıdır” ifadelerini kullandı.
‘TAMPON BÖLGE KURULAMADI’
Yerleşim yerleri ve yangın bölgeleri arasında tampon bölge kurulması ve buraların temizlenmesi gerektiğini belirten Öztan şunları söyledi;
“Yerleşim yerleri ve yangın bölgeleri arasında yanıcı maddenin uzaklaştırılması, alanın temizlenmesi gerekmektedir. Yamanlar yangınından sonra yetkililer, yeniden bölge temizliği yapacağını söylemişlerdi. Ancak ben alana kendim gidip gördüm. Bölgede herhangi bir çalışma yapılmamış vaziyette. Söylemde var eylemde yok bu çalışma. Ayrıca enerji nakil hatlarının onarılması, bakımlarının yapılması gerekmektedir. Elbette son yangından sonra tepki çektikleri için daha dikkatli olacaklarını düşünmekle beraber yine de özel firmalar yalnızca kar amacı güdüyorlar.”
‘YANGINDAN BARKI YANAN YAZDAN KORKAR’
Yamanlar’da başlayan ve kenti dumanlar altında bırakan yangının kahramanlarından Doğançay Muhtarı Arzu Nisa, “Ben geçen sene 13 saat yangının ortasında kalmıştım. Yangından barkı yanan, yazdan korkar. Biz vatandaşlarımızla, çiftçilerimizle hep toplantılar yaptık. Neler yapacağımızı hep kendi aramızda değerlendirdik. Devletin yetişemediği yerde halk olarak biz varız. Havadan müdahalede yeniden gecikilirse, biz elimizden geldiğince çaba gösteririz. İnşallah yeniden olmaz böyle bir şey. Bizim isteğimiz evleri yanan vatandaşlarımızın çatıları onarılsın. Köy yeri olduğu için ağlıyorlar hep, umutla evlerini bekliyorlar. Yanan neresi varsa çam dikilsin, zeytin ağacı dikilsin eskisi gibi yemyeşil olsun Doğançay. Yanan evler hala olduğu yerde duruyorlar. Mağdurlar AFAD’a evraklarını sundu, ancak evleri barkları yanan kişiler şu anda kirada oturuyorlar. Daha doğrusu oturmak zorunda kalıyorlar.” dedi.
‘YANGIN UÇAĞI ALMAYA İZİN YOK’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, yangın söndürme uçağı alma konusunda da açıklama yaparak, “İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin veya genel olarak belediyelerin yangın söndürme uçağı alma ve kullanma yetkileri yok. Uçağı almak yetmiyor bunu kullanmak için de izin gerekiyor. Konuştuk, buna izin verilmeyeceği söylendi. Gerçekçi olan şey bizim karadan mümkün olduğunca yangına müdahale etmemiz. Her kurumla tam bir uyum içerisinde çalışmaya hazırız” dedi.
OTELLERE EK DENETİM
Büyükşehir’den 9 Eylül Gazetesine yapılan diğer açıklamalar şu şekilde:
“Alınan yangın tankerleri römork tipi yapıları sayesinde dar ve engebeli alanlarda etkin hizmet verecek. Kentin dağınık ve kırsal bölgelerinde yangınlara hızlı müdahale edilmesini sağlayacak. 85 yangın tankerinin mayıs sonuna kadar dağıtımı tamamlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, kentte otellere yönelik denetimlerini de sürdürdü. Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği kapsamındaki kriterler çerçevesinde inceleyen ekipler, işletmeye eksikliklerin giderilmesi için 10 ile 30 gün arasında süre veriliyor. Büyük alışveriş merkezleri, oteller, işyerleri veya hastaneler yangın riski açısından denetlenip uygunluk raporu verilirken öncelik güvenli tahliye önlemleri oldu.
BÜYÜKŞEHİR YANGINA KARADAN HAZIRLANIYOR!
İzmir Büyükşehir Belediyesi 9 Eylül Gazetesi olarak kendisine yönelttiğimiz soruları yanıtladı. Belediyeden yapılan açıklamada yangın için alınan tedbirler, “Kent genelinde yangınla mücadele kapasitesini güçlendirmek, günlük hizmetleri etkin ve hızlı bir şekilde sürdürmek amacıyla 134 milyon liralık yatırımla 184 araç alındı. Olası yangınlarda alevlerin büyümeden söndürülmesini sağlamak için başlatılan seferberlik kapsamında orman köyleri için alınan 125 yangın tankerinin 40'ı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde düzenlenen törenle dağıtıldı. 30 milyon liralık yatırımla alınan 125 yangın tankeri ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin orman köylerine dağıttığı yangın tankeri sayısı 585’e çıkacak” şeklinde açıkladı.