Efeler Yolu, İzmir'in Ödemiş ilçesinden başlayıp, Bornova, Kemalpaşa, Bayındır, Tire, Selçuk, Beydağ gibi ilçeleri kapsayan ve 513 kilometrelik bir rotaya sahip. Bu güzergah, Efe ve Kuvayi Milliye hareketlerinin tarihini yaşatmayı amaçlarken, bölgeyi ziyaret edenlere tarihî zenginlikler ve doğayla iç içe bir deneyim sunuyor. Proje kapsamında yürüyüş yolları açılmakla birlikte, bisiklet ve ATV gibi araçların da kullanılabileceği güzergahlar oluşturulacak.

İzmir Valisi Süleyman Elban, projeyle ilgili olarak yaptığı açıklamalarda, "Efeler Yolu'nun açılmasıyla birlikte, köylerde Efeler Yolu dostu müesseseler oluşmaya başladı. Bu işletmelere eğitimler veriyor ve yeni konaklama tesislerinin açılması için destek sağlıyoruz." dedi. Vali Elban, ayrıca restorasyon çalışmalarının da hızla devam ettiğini ve her bir köyde Efeler Yolu pasaportu uygulamasının başlatıldığını belirtti.

Başkan Görkem Duman’dan asker gence bayrak sürprizi Başkan Görkem Duman’dan asker gence bayrak sürprizi

I Z M I R V A L I S I S U L E Y M A N E L B A N E F E L E R Y O L U 413175 121901

Bölgesel kalkınma ve kültür

Projenin hem yerel halk için ekonomik faydalar sağlamak hem de kırsal turizmi canlandırmak açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı. Özellikle köylere ait tarihi yapılar restore edilerek hem kültürün korunması hem de turizmin geliştirilmesi hedefleniyor. Yürüyüşçüler, 28 farklı köyde sona eren etaplar boyunca, o köyün simgesine ait mühürleri Efeler Yolu pasaportlarına alacaklar. Prof. Dr. Özgür Özkaya, Efeler Yolu’nun her yürüyüşçüye farklı izler sunduğunu belirterek, "Efeler Yolu’nu yürüyen her kişi, farklı bir deneyim ve farklı bir iz bırakır. Proje, yürüyüşçülere hem fiziksel bir zorluk hem de tarihî bir yolculuk sunuyor" şeklinde konuştu.

Valiliğin desteğiyle Efeler Yolu köylerinde yeni lokanta ve konaklama tesisleri açılması teşvik ediliyor ve bu köylere ait işletmelerin sürdürülebilirlik açısından desteklenmesi sağlanıyor.

Kaynak: DHA