HABER MERKEZİ- Eğer şu an İzmir'den tarihi Mardin şehrine bir yolculuk planlıyorsanız, muhtemelen yolculuğunuzun mesafesi ve ne kadar süreceği konusunda merak ediyorsunuz. Bu makalede, bu heyecan verici yolculuğun tüm detaylarını keşfedeceğiz ve bir sonraki maceranız için temel bilgiler sunacağız. İzmir Mardin arası kaç km? İzmir Mardin arası kaç saat? Detayları haberimizde...
İzmir Mardin arası kaç km?
İzmir ile Mardin arasındaki mesafeyi bilmeniz gereken ilk şeydir. Bu iki büyüleyici şehir, 1.443,6 kilometrelik bir yol ile ayrılır. Bu önemli mesafe, sizi heyecan verici ve çeşitli bir seyahat deneyimiyle karşılar ve yol boyunca görülecek çok şey sunar.
E90 Yolu Üzerinden Rota
İzmir'den Mardin'e ulaşmak için E90 yolunu takip edeceksiniz. Bu yol, Türkiye'deki ana ulaşım yollarından biridir ve onun üzerinden seyahat ederken ülkenin çeşitli manzarasının tadını çıkarma fırsatına sahip olacaksınız; dağlardan güzel sahil manzaralarına kadar.
İzmir Mardin arası kaç saat?
Bu yolculuğunuzun tahmini süresi yaklaşık 16 saat 55 dakika alacaktır. Ancak bu süre, yolculuğunuz sırasında yapmayı düşündüğünüz duraklar ve molalarla değişebilir. Bu nedenle, yolculuğunuzu daha keyifli hale getirmek için plan yapmayı unutmayın.
İzmir'den Mardin'e otobüsle kaç saatte gidilir?
İzmir Mardin arasındaki otobüs seferi ortalama olarak 18 saat sürmektedir.
İzmir'den Mardin'e Yolculuk Neden Değerlidir?
Bu yolculuğun neden bu kadar değerli olduğunu keşfedin. İzmir'den Mardin'e giderken tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu şehirleri keşfetme fırsatınız olacak. Ayrıca, yerel mutfağın tadını çıkarabilir ve unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz.
Seyahatinizi Planlama
Son olarak, İzmir'den Mardin'e yolculuğunuzu planlamaya başlarken dikkate almanız gereken bazı önemli ipuçlarını sunacağız. İdeal konaklama seçeneklerini, güzergah üzerindeki ilginç yerleri ve seyahat sigortası gibi detayları göz önünde bulundurarak, unutulmaz bir yolculuk için hazırlıklı olun.
MARDİN HAKKINDA
MARDİN TARİHİ
Mardin ili, tarihi zenginlikleriyle ünlü bir coğrafyada bulunmaktadır. Artuklu Üniversitesi yerleşkesindeki Hırbe Helale yerleşim yerindeki kazılarda Paleolitik Çağ'a ait taşlar keşfedilmiştir. Dargeçit İlçesi Ilısu civarında bulunan Boncuklu Tarla yerleşiminde Cilalı Taş Devri'ne ait buluntulara rastlanmıştır. Tarihin derinliklerine yolculuk yaparken Kemaliye höyük, Tilki tepe Höyükleri gibi bölgelerde Kalkolitik Çağ seramikleri bulunmuştur. Nusaybin ilçesindeki Girnavaz Höyük'te Erken Tunç Çağı'na tarihlenen kalıntılar ortaya çıkmıştır. İldeki 36 höyükte Tunç Çağı'na ait izlere rastlanmıştır.
Girnavaz höyük, Dargeçit ilçesindeki Zeviya Tivilki höyük ve Kızıltepe-Viranşehir yolu üzerindeki Kerküşti höyük kazılarında Demir Çağı'na tarihlenen kalıntıları bulunmuştur. Mardin ve çevresi M.Ö. 2000 yılında Asur egemenliğindeyken daha sonra Hitit ve Urartu egemenliğine geçmiştir.
Mardin adı ilk kez 4. yüzyılda Roma tarihçilerinden Ammianus Marcellinus tarafından bahsedilmiştir. Şehir, 640 yılında İslam orduları tarafından ele geçirildi ve bu dönemde Arap nüfusu artmaya başladı. Emevî ve Abbâsî döneminde El Cezire valiliğine dahil edildi. 750-751 yıllarında Hariciler’in Harûriyye koluna mensup Benî Rebîa kabilesinin isyanına sahne oldu.
Mardin kalesi, 885 yılında Hamdani hanedanının kurucusu Hamdân bin Hamdûn tarafından ele geçirildi. Ancak 10. yüzyıldan 11. yüzyıl sonlarına kadar Mardin, Mervaniler ve Ukayliler arasında sık sık el değiştirdi. 1085 yılında bölge Selçuklu egemenliğine geçti ve Türkmen iskanına sahne oldu. Mardin, 1103 yılında Artuklu Beyliği'ne geçti ve yaklaşık üç yüzyıl boyunca Artuklu Beyliği'nin hakimiyetinde kaldı.
Osmanlı döneminde Mardin, nispeten sakin bir dönem geçirdi ancak 19. yüzyıldan itibaren karışıklıklara sahne oldu. 1847 ve 1865 yıllarında yaşanan kolera salgınları büyük kayıplara yol açtı. 1891 yılında kapalı çarşı yangını ve 1895 yılındaki isyancı saldırıları şehri etkiledi.