9 EYLÜL- İYİ Parti İzmir Adayı Ümit Özlale'nin İzmir Körfezi'nde kimyasal maddelerin kokuyu gidermek için kullanıldığı iddiasıyla ilgili açıklamaları, CHP cephesinden hemen yanıt buldu. İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, bu iddialara karşı çıkarak Özlale'yi eleştirdi.

Nalbantoğlu, Özlale'nin iddialarını ciddiye almadığını ve bu tür açıklamaların siyasi rant elde etmek amacıyla yapıldığını belirtti. Özellikle Özlale'nin körfezde kimyasal malzeme kullanıldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Körfez temizliği için çeşitli arıtma çalışmalarının ve denizde canlı yaşamını desteklemek amacıyla yapılan çalışmaların olduğunu dile getiren Nalbantoğlu, bu iddiaların gerçeklikten uzak olduğunu ifade etti.

Yargıtay 28'inci turda da başkanını seçemedi Yargıtay 28'inci turda da başkanını seçemedi

Nalbantoğlu ayrıca, siyasetçilerin ve bilim insanlarının, iddialarını dayanaklarla desteklemesi gerektiğini ve bu tür konularda bilgiye dayalı açıklamalar yapmaları gerektiğini söyledi.

İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ümit Özlale'nin geçmişteki açıklamalarını da hatırlatan Nalbantoğlu, onun siyasi söyleminin gerçekçi olmadığını ve popülist yaklaşımlarla toplumu yanlış bilgilendirmeye çalıştığını belirtti.

Son olarak, Nalbantoğlu, Ümit Özlale'yi İzmir'in yerel idaresini ve projelerini daha iyi anlaması ve gerçek bilgilere ulaşması için davet etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin koku sorununu çözmek için yıllardır süren çabalarını gözlemlemesi ve doğru bilgilere ulaşması gerektiğini ifade etti. 

Nalbantoğlu'nun sözleri şöyle: "Sayın Özlale, ilk günlerinde karavanalarına asparagas da ekledi. Bir akademisyen, bir bilim insanı olarak kimyasal önlemle, biyolojik önlemi ayırmasını beklerdik. Siyasi rant uğruna toplumda infial yaratacak yalan yanlış bilgiler paylaşıyor. Bu kendi açısından komik,  kamuoyu açısından tehlikeli bir durum. Boş yapmanın ötesine iki günde geçti; AKP iktidarının İzmir temsilcilerini solladı. AKP bile bu kadarını yapmadı. Dün sormuştum denize olta atan insanların fotoğraflarını paylaşarak. Yanıt vermedi. Öyleyse buyursun, birlikte balık tutalım. Önceki gaflarını saymıyorum bile. Sadece bu konudaki iddialarında üçte sıfır yaptı. ‘Otur sıfır!’ demek lazım. Ne kimyasal malzeme ne çamur ne de canlı kalmadı iddiası doğru. Bir siyasetçi, üstelik bilim adamıysa, hatırı sayılır bir akademisyense dayanakla, veriyle konuşur. Körfez temizliği için yapılan arıtma çalışmalarını, devreye sokulan fazları, çamur ikmal uygulamalarını görmezden gelip, ‘kimyasal çözüm’ gibi tehlikeli bir iddia ya cehaletin eseridir ya da gözünü karartanlar tarafından ortaya atılır. Olmayanın üstünden ‘varmış’ gibi siyaset yapmak böyle bir algı yaratır. Sayın Özlale; bir yola çıkmıştır ve İzmir’i yönetmeye adaydır. O halde önce İzmir’i bilmesi, yerel idarenin, rakibin ne yaptığını yapmadığını doğru öğrenmesi gerekir ki her söylediği kurusıkı olmasın!”

Evet… Özellikle yaz aylarında ve eğimin düşük olduğu kanalizasyon şebekelerinde pH seviyesini yükseltmek ve bakterilerin ürettiği çürük yumurta kokusunun önüne geçmek için biyolojik solüsyonlar kullanılıyor.Ama kimyasal değil! TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile birlikte toplamda 54 istasyondan örnekler alınıyor ve fiziksel, kimyasal, biyolojik parametrelere göre inceleniyor.  Döküyorlar dediği çamur, her gün Manisa’ya götürülüyor. Körfez’de canlı kalmadı, diyor kendileri. Keşke; Yaşayan Körfez Su altı Fotoğraf Sergisi’ne katılsaydı. Keşke, Güzelbahçe’de mavi bayrağımız olduğunu bilseydi. Sayın Özlale’nin yaptığı felaket tellallığıdır, popülist siyasettir, ayakları yere basmayan bir stratejidir. Ve bu oy getirmez. Hele bunu kaba saba açıklamalarla, dedikodu gibi, dayanaksız ve asılsız bilgilerle yapıyorsanız; hele insanları galeyana getirmeyi göze alıp, bunu mubah görüyorsanız;  kısa zamanda kendiniz enkaza dönüşürsünüz.

Hangi sıfatıyla olursa olsun ki yakışan buydu; bilgi almak isteseydi verirdik. Ayrıca dün sahil boyunca balık tutan insanların fotoğraflarını paylaşıp ne yapıyor olabileceklerini sorduk. Ancak, yanıt alamadık. Madem öyle; buyursunlar, Üçkuyular’dan limana kadar sabahın erken saatlerinden gece yarılarına kadar balık tutan İzmirlilere katılalım, birlikte olta sallayalım. Yok eğer, birlikte yapmak istemezse; tek başına sessiz sedasız, tebdili kıyafetle bir tur atsın körfeze olta atan hemşerilerimizin yanına. Birkaç alanında uzman akademisyeni arasın çaktırmadan ve körfez kokusunun hikâyesini, denizde hayat belirtisi olup olmadığını sorsun.

Bürokrat ve uzman arkadaşlar önce kendisine brifing versin. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yılların sorunu olan koku sorununu çözmek için hayata geçirdiği projeleri görsün, nasıl canhıraş çalıştığını ve kökünü kazımaya yaklaştığını görsün. Yani, doğru bilgiye ulaşmasını sağlayalım. Bunu ivedilikle yapalım, yapalım ki; bu dayanaksız çıkışlarını frenlesin. Toplum açısından tehdit içeren tehlikeli söylemlerini önceden tartsın, ölçsün, biçsin."

Kaynak: HABER MERKEZİ