Türkiye'nin önde gelen iş insanlarından biri olan Selçuk Yaşar, futbolun efsane ismi Mustafa Denizli, gazeteciliğin duayeni Güngör Mengi, CHP eski genel başkanlarından Şeref Bakşık, eski bakanlardan İsmet Sezgin bu okuldan mezun olan ünlülerden bazıları...

Img16

Okul binası ise çok daha eski bir geçmişe sahip. 1854 yılında Fransızlar tarafından inşa edilen okul ilk olarak Fransız Ticaret Mektebi olarak eğitim vermiş, 1909 yılından itibaren Fransız Rum Ticaret lisesi olarak eğitime devam etmiş ve Atina'da çıkarılan kraliyet kararnamesi ile Yunanistan'daki okullara denk sayılmış. Kurtuluş savaşı sonrası Fransızların ülkeyi terk etmesi üzerine kapanmış. Bina ise San Maria ve Polikarp Kilisesi'ne dahil edilmiş. 1922 yılında yangın geçiren okul 1935 yılına kadar atıl kalmış. Daha sonara Fransız'lardan satın alınıp onarılarak Milli Eğitim'e kazandırılmış.

Img19

İzmir'in en merkezi bölgesi Çankaya'da tarihi bir binada eğitim veren, bilinen adıyla İzmir Ticaret Lisesi, bugünkü adıyla İzmir Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi geçtiğimiz günlerde 100'üncü yılını kutladı. Tarihi okul, pilav günü etkinliğiyle eski mezunlarını ağırladı. Okul Müdürü Selime Özkan'ın "Bizden mezun olan koluna altın bilezik takmış olur" dediği okul, İngilizcenin yanında Çince eğitim de veriyor. 2002 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak onarım gören okulda bugün 980 öğrenci eğitim görüyor. Okulun eğitim süreci ise gerçek eğitimin ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne seriyor.

FRANSIZ BİNASINA TAŞINDI

İzmir Körfezi, Türkiye'nin önemli ticaret limanıdır. Bu ihtiyaçtan dolayı 24 Şubat 1924’te Güzelyalı Köprü Mahallesi’nde bulunan Sait Paşa Konağı’nda lise düzeyinde Lisan ve Ticaret Mektebi adıyla bir okul açılır. Yatılı ve gündüzlü olarak ilk yıl 22 öğrenci ile eğitime başlar. İkinci ders yılında okulun öğrenci sayısı 120'ye çıkar. Bir ileri sınıf programı eklenerek 4 yıllık program uygulanır. Bu programa göre, okulda Fransızca, İngilizce, Almanca, Türkçe, Edebiyat, Coğrafya, Tarih, Hat, Müzik, Beden Eğitimi, Resim, Fen Bilimleri, Ticari Kimya, Ticaret Hukuku, Ticaret Bilgisi, Ticari İletişim, Ticari Mallar, Daktilo, Mali Cebir, Mali Gönderiler ve Ticaret Tarihi dersleri verilir. Son sınıf öğrencileri yarım gün okulda, yarım gün işletmelerde uygulamalı eğitim almak, diploma alabilmek için işletmelerden başarı belgesi alma zorunluğu vardır. Okulun çevreden gördüğü yoğun ilgi sonucu öğrenci sayısının hızla artması üzerine yatılı kısmı kaldırılır.

Sait Paşa Konağı okula dar gelmeye başlamıştır. Bunun üzerine savaş yıllarında Fransızların terk ettiği ve eğitim faaliyetlerinin sona erdiği eski Fransız Ticaret Mektebi binası onarılır ve okul buraya taşınır.

Img18
2002 YILINDA ONARIM GÖRDÜ

Fransızlara tanınan kapitülasyonlar, ticaretle uğraşan Fransızların yoğun ticari faaliyetleri içine bir Osmanlı liman kenti olan İzmir’in de katılmasını sağlamıştı. Levanten adı verilen Fransız tüccarlar 19'uncu yüzyılın sonuna doğru İzmir’in ekonomisinde önemli bir yere sahip olmuşlardı. Sayıları giderek artan Fransızlar, kilise örgütü niteliği de taşıyan dernekler açmışlardı. Bu derneklerden bir tanesi de “Les Peres Lazaristes”ti. Dernek, 1854 yılında İzmir’de 'Punto' denilen semtte eski Fransız Serkekör Papaz Okulu binasında Fransız Ticaret Mektebi açmıştı. 1909 yılında Fransız Rum Ticaret Lisesi adını alan okul, eğitim alanında gösterdiği faaliyetten ötürü 1919 yılından sonra Atina’da çıkarılan kraliyet kararnamesi ile Yunanistan’daki okullara denk sayıldı. Okul, Cumhuriyetin kurulmasından sonra 1923 yılında faaliyetlerine son verdi, bina San Maria ve Polikarp Kilisesi’ne devredildi. 1922 yılındaki İzmir yangınından nasibi alan bina 1935 yılına kadar atıl kaldı. Daha sonra genç Türkiye Cumhuriyeti tarafından Fransızlardan satın alınarak, Türk milli eğitimine kazandırıldı. Aynı yıl İzmir Lisan ve Ticaret Mektebi de bu binaya taşındı.

İzmir Ticaret Lisesi binası 2002 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce büyük bir onarım gördü ve tarihi okul binası, aslına sadık kalınarak yenilendi. Eski tahta kaplamalı odalara aslına uygun olarak rabıta döşenirken, iç avlu çelik konstrüksiyon ve telli cam ile kaplanmış, balkonlara da telli cam ile sundurma yapıldı. 1935 yılından bu yana aynı tarihi binada faaliyete gösteren okulun adı dört kez değiştirildi. İlk olarak Lisan ve Tecim Mektebi adıyla eğitime başlayan okul, İzmir Tecim Lisesi, İzmir Ticaret Lisesi, İzmir Mesleki ve Anadolu Lisesi adını alır. Bugün ise okulun adı İzmir Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmuştur.

Img17


Okulun eğitim alanları


Muhasebe ve Finansman Alanı: Dış Ticaret Dalı (İngilizce, 2. Yabancı Dil Çince)

Muhasebe Dalı

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Alanı: Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Dalı

Pazarlama ve Perakende Alanı: Satış Danışmanlığı Dalı, Sigortacılık Dalı

Bakan Tekin: Ücretli öğretmenlere kadro gündemde değil Bakan Tekin: Ücretli öğretmenlere kadro gündemde değil

MESEM Programı: Muhasebe ve Finansman Alanında Muhasebe Dalı, Pazarlama ve Perakende Alanında Satış Danışmanlığı Dalı

Whatsapp Image 2024 03 29 At 11.16.38


Mezun olan ünlüler


Orta Doğu Teknik Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet GÖNLÜBOL

Ankara Belediyesi eski Başkanı Ekrem BARLAS

Merkez Bankası eski müdürleri Enver KÖSEMEN ve Vefa MORAL

CHP eski genel Başkanı Şeref BAKŞIK

Gazeteci Güngör MENGİ

Girişimci İhsan Sıtkı YENER

Milli Voleybolcu Hüseyin UZUNOĞLU

Vali Osman VAROL

İş İnsanı Erdoğan ÖZGÖRKEY

İş İnsanı Selçuk YAŞAR

İzmir Ticaret Odası eski Başkanı Ekrem DEMİRTAŞ

Devlet eski Bakanı İsmet SEZGİN

Teknik Direktör Mustafa DENİZLİ

Oyuncu Yalçın MENTEŞ

Futbolcu Ogün ALTIPARMAK

Hayırsever Hayri ÖZMERİÇ

Whatsapp Image 2024 03 29 At 11.16.26
Okulumuzun 100. Yılı


100 yıl geçmiş

Koca bir 100 yıl

Binlerce mezun

Binlerce hayal

***

Sadece bir okul değil

Aile olmuş

Sevmiş tüm öğrencilerini

İyi yerlere getirmiş

***

Nice 100 yıllarda

Eğitim, öğretim ile beraber

Birlik olmayı öğrenme dileğiyle

100. yılın kutlu olsun

100 yaşındaki genç Makale: 100 yaşındaki genç

Editör: Kazim Bozkurt