Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutukluluğunun devamına ilişkin verdiği hak ihlali kararını tanımadı. Daire, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu ve Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için TBMM Başkanlığı’na başvurdu. Bu karar, İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz’ın tepkisini çekti. Poyraz, Yargıtay’ın kararının yargıdaki yapılanmanın bir sonucu olduğunu ve yargı krizi yaratmak için bilinçli olarak alındığını iddia etti.

Doğu Perinçek 'Milli Devlet Bildirgesi'ni İzmir'de açıkladı Doğu Perinçek 'Milli Devlet Bildirgesi'ni İzmir'de açıkladı

Poyraz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Öyle olaylar olur ki, analiz yapmak için, konuşsan da konuşmasan da sorun olur. Hiç ve asla olmaması gereken öylesi bir olay yaşıyoruz. Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez.” ifadelerini kullanan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’ya atıfta bulundu.

Poyraz, Yargıtay’ın kararının hukuka aykırı olduğunu, AYM’nin Anayasa’nın 148. maddesinde belirtilen yetkisini aştığını, yargı bağımsızlığı ve yargı güvencesi ilkelerini ihlal ettiğini, yargısal faaliyet yürüttüğünü, yargı organlarını etkilemeye çalıştığını, yargısal denetim yetkisini kötüye kullandığını, yargısal faaliyetin bir parçası olan hüküm kurma yetkisini gasp ettiğini ileri süren Yargıtay’ın gerekçesini reddetti.

Poyraz, “Yargıdaki yapılanmanın en çarpıcı örneklerinden biri ile karşı karşıyayız. Zira; aşağıdaki metin sadece bir karar değil bilinçli olarak çıkartılan yargı krizidir. O zaman aynı zamanda Yüce Divan sıfatına sahip Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Yargıtay Başsavcısı iddianame düzenleyip Yargıtay 3. Ceza Dairesi kendisini yargılamaya da yetkili görebilir. Gün gelir devran döner bu hukuk hepimize lazım. Yol olur efendiler yol olur” açıklamasını yaptı.

Yargıtay, AYM kararını yok saydı ve suç duyurusunda bulundu

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 25 Ekim’de AYM’nin Can Atalay’ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vermesinin ardından, dosyayı yeniden inceledi. Daire, AYM’nin kararına uymama ve karara imza atan üyeler hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

Daire, kararında, AYM’nin Anayasa’nın 148. maddesinde belirtilen yetkisini aştığını, somut olaya ilişkin değerlendirme yaparak, yargısal faaliyet yürüttüğünü, yargı bağımsızlığı ve yargı güvencesi ilkelerini ihlal ettiğini, yargısal denetim yetkisini kötüye kullandığını, yargı organlarını etkilemeye çalıştığını, yargısal faaliyetin bir parçası olan hüküm kurma yetkisini gasp ettiğini ileri sürdü.

Kaynak: HABER MERKEZİ