TBMM Dışişleri Komisyonu, AKP Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığında toplandı. Toplantının başında konuşan Komisyon Başkanı Oktay, geçen hafta sonu Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekat bölgesinde 12 Mehmetçiğin şehit olmasına ilişkin "Bunun derin üzüntüsünü yaşamaktayız. Terörün her türüyle kimden gelirse gelsin mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Devletimizi ve birliğimizi hedef alan hiçbir saldırının başarılı olması ve bizi yıldırması mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyeti, bu konuda hem gerekli kararlılığa hem de bununla mücadele için gerekli kudrete sahiptir" dedi.

'AÇIK VEYA GİZLİ AMBARGOLARI KALDIRDI'

Oktay, İsveç'in NATO üyeliği konusuna ilişkin "İsveç makamlarının terörle mücadele, askeri malzeme satışları ve savunma sanayii işbirliği gibi konularda müttefiklerimizden beklediğimiz dayanışma ruhu içerisinde hareket edip etmeyeceği hususunu sorgulamaktayız. İsveç, geçmişte özellikle PKK varlığı ve faaliyetleri bakımından Avrupa'da bir merkez haline gelmiş ve 2015 sonrasında FETÖ unsurları da bu ülkede yuvalanmaya başlamışlardı.

Müsavat Dervişoğlu: Türkiye'nin gerçeklerini konuşacağım Müsavat Dervişoğlu: Türkiye'nin gerçeklerini konuşacağım

İsveç, NATO Madrid Zirvesi'nde imzalanan Üçlü Mutabakat'tan kaynaklanan taahhütleri çerçevesinde terörle mücadelenin daha etkin yürütülebilmesine imkan tanıyacak ve terör örgütlerinin ülkesinde faaliyetini engelleyecek yönde anayasa ve yasalarında bazı değişiklikler yaptı. Ülkemize yönelik olarak savunma sanayi, işbirliği ve silah satışlarına uyguladığı sınırlamaları ve açık veya gizli ambargoları kaldırdı" diye konuştu.

'BUGÜNE KADAR ATTIKLARI ADIMLAR VE TAAHHÜTLERİ MEMNUNİYET VERİCİ'

İsveç'in Ankara Büyükelçisi Malena Mard ile yaptıkları görüşmeye ilişkin de Oktay, "Büyükelçi, kutsal değerlerimize yönelik çirkin saldırıların engellenmesi konusunda da gerekli yasal düzenlemeler için bir çalışma başlattıklarını ve öte yandan ne hükümetinin ne de İsveç halkının çoğunluğunun bu saldırıları tasvip etmediğini özellikle vurgulamak istediğini belirtmiştir. İsveç makamlarının bugüne kadar attıkları adımlar ve taahhütleri memnuniyet verici" dedi.

DOKUZ AYRI ULUSLARARASI SÖZLEŞME KABUL EDİLDİ

Komisyonda İsveç'in NATO'ya üye olmasına ilişkin protokolün görüşmelerine geçilmeden önce Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Panama Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Denizcilik Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hükümlülerin Nakli Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Mali Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşmiş Milletler Arasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Eşgüdüm Ofisi Bölgesel Ofisinin İstanbul'da Kurulmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi ile birlikte 9 ayrı uluslararası sözleşme kabul edildi.

'İSVEÇ'İN ÜYELİĞİNİN GERÇEKLEŞMESİ, BU BAHANELERİ KALDIRACAK'

Komisyonda İsveç'in NATO'ya üye olmasına ilişkin protokolün görüşmelerine geçildi. Komisyona katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar da İsveç'in terör örgütlerine bakış açısına değinerek, "Bazı ülkelerin savunma sanayisi konusunda bize ve başka ülkelere bazı ambargolar uyguladıklarını biliyoruz. Bahaneler, genellikle İsveç'in üyeliğinin gecikmesi sözüyle ortaya konuluyordu. İsveç'in üyeliğinin gerçekleşmesi, bu bahaneleri kaldıracak" dedi.

'SAVUNMA SANAYİMİZ AÇISINDAN ÖNEM TAŞIYOR'

Bakan Yardımcısı Akçapar, F-16 konusunda bir gelişme olduğunu ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanımız, ABD Başkanı'yla en son telefon görüşmesinde ABD Başkanı F-16 konusunda İsveç'in üyeliği gerçekleştikten sonra Kongre üzerinde etkisini kullanarak bizim hiçbir zaman kabul etmediğimiz o bağlantıyı zaten onlar da aşmak için Kongre nezdinde girişimde bulunacaklarını Sayın Cumhurbaşkanımıza da çok açık ifadelerle teyit etti. İadelerde yeni bir durum yok, sınır dışında da bir durum yok. Derdest taleplerimiz var, bunlar halen işlemde.

İsveç'in çok gelişmiş bir savunma sanayisi var. İleri teknoloji ve sanayi tabanına sahip olan bir ülke. İsveç'in bu sürede uyguladığı kısıtlamaları kaldırması, savunma sanayimiz açısından önem taşıyor. Yapılan tüm silah ihraç, lisans ve izinlerini de vermiş bulunuyor. Reddedilen bir başvuru yok. Bunu çok önemli bir husus olarak ve ulusal, milli güvenliğimizde savunma sanayimizin gelişmesine verdiğimiz öncelik çerçevesinde önemli bir husus olarak altını çizmek istiyoruz" diye konuştu.

DEM PARTİLİ VEKİLE TEPKİ

Görüşmeler sırasında DEM Partili Ceylan Akça'nın "Kürtleri bombalamak için F-16 alıyorsunuz, pazarlık Kürtler üzerinden yapılıyor" sözleri tepkilere neden oldu. AKP, MHP ve İYİ Partili Komisyon üyeleri bu sözlere sert tepki gösterdi.

'18 MAYIS 2022'DE RESMEN NATO'YA ÜYELİK BAŞVURUSUNDA BULUNMUŞLARDIR'

Protokolle Finlandiya ve İttifak'a birlikte katılma başvurusunda bulunan İsveç'in NATO'nun en yakın iki ortağı olarak tanımlandıkları belirtilerek iki ülkenin başvuruları öncesindeki dönemde İttifak ile kapsamlı ve çok boyutlu işbirliği yürüttükleri, savunma ve güvenlik alanında sahip oldukları imkan ve yeteneklerle öne çıktıkları kaydedildi. Müttefik ülkelerin silahlı kuvvetleriyle yüksek birlikte çalışabilirlik düzeyini haiz bu yeteneklerle NATO'nun muhtelif harekatlarına ve misyonlarına kapsamlı katkılar da yaptıklarına işaret edilen gerekçede şu ifadelere yer verildi:

"Her ikisi de AB üyesi olup savunma ve güvenlik konularında uzun bir süre tarafsızlık politikası izleyen Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından ulusal karar alma süreçlerini tamamlayarak 18 Mayıs 2022'de resmen NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuşlardır. Sürecin ilerletilebilmesi için Finlandiya ve İsveç'ten terörle mücadele ile savunma sanayii ihracatında uyguladıkları yaptırımların ve kısıtlamaların kaldırılması başta olmak üzere meşru güvenlik kaygılarımızın giderilmesine yönelik somut adımlar atmaları tarafımızdan talep edilmiştir."

Bu çerçevede üzerinde mutabakat sağlanan Üçlü Muhtıra'nın üç ülkenin dışişleri bakanları tarafından 28 Haziran 2022'de Madrid'de imzalandığı anımsatılan gerekçede "Üçlü Muhtıra temelinde terörizmle mücadele ve savunma sanayii ihracatındaki kısıtlamaların kaldırılması hususlarında beklentilerimizi karşılama taahhüdünde bulunmaları üzerine NATO Madrid Zirvesi'nde Üçlü Muhtıra'ya zirve bildirisinde atıfta bulunulması suretiyle İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine davet edilmelerine muvafakatimiz verilmiş, anılan ülkeler de İttifak'a katılım müzakerelerine başlamaya davet edilmiştir" denildi.

Finlandiya'nın Katılım Protokolü'nün Türkiye tarafından onaylandığı ve 4 Nisan 2023'te NATO'ya katıldığı anımsatılan gerekçede "İsveç'in Üçlü Muhtıra'dan kaynaklı taahhütlerini yerine getirme durumu ise Daimi Ortak Mekanizma'nın 14 Haziran ve 6 Temmuz 2023 tarihlerindeki dördüncü ve beşinci toplantılarında ele alınmış, keyfiyet de son olarak Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nden önce 10 Temmuz 2023'te yapılan toplantıda gözden geçirilmiştir. Bu son toplantıda İsveç; en üst düzeyde Üçlü Muhtıra'daki kayıtlı taahhütlerini uygulamaya dair bir yol haritası sunma, bakan seviyesinde ikili düzeyde bir güvenlik işbirliği mekanizması tesis etme ve ülkemizin AB üyelik sürecini güçlü bir şekilde desteklemeyi taahhüt etmiştir.

Gelinen aşamada Üçlü Muhtıra'da kayıtlı taahhütler, 10 Temmuz 2023 tarihli ortak açıklamada yer alan unsurlar, İsveç'le ikili ilişkilerimiz, bu ülkenin NATO ile kapsamlı ortaklık ilişkisi ve birlikte çalışabilirliği bakımından eriştiği seviye dikkate alındığında İsveç'in NATO'ya üyeliğinin Türkiye'ninki dahil Avrupa- Atlantik güvenliğine katkı sağlayacağı kanaatine varılmıştır" ifadeleri kullanıldı. 

İsveç'in NATO'ya üye olmasına ilişkin protokol, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi. 

Kaynak: DHA