İstanbul, Türkiye’nin en kalabalık şehri olmasının yanında tarihi ve kültürel değerleriyle de en önemli şehirlerimizin başında geliyor. Tarihin gördüğü en büyük imparatorluklardan olan Doğu Roma İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan bu kadim şehir, yıl boyunca milyonlarca turist ağırlıyor. Peki İstanbul’un ilçe ve semtlerinin isimleri nereden geliyor? Merak edenler için İstanbul’un ilçe ve semtlerinin isimleri nereden geldiğini sizler için derledik...

Beykoz ismi nereden geliyor?

Antik çağda "Amykos" olarak adlandırılan ilçe, Yıldırım Beyazıt tarafından fethedildiğinde "Amikos" olarak bilinen ilçe Beykoz olarak değiştirilmiştir. İlçe, Bizans döneminde ise ilk olarak Beykos adıyla anılmıştır. "Kos" kelimesi Farsça'da köy anlamına gelir ve ilçede yaşayan zengin kişilerin bulunmasından dolayı Beykoz şeklinde isimlendirilmiş olabilir.

Galata ismi nereden geliyor?

Galata'nın ismi rumcada süt anlamında kullanılan 'gala' gelimesinden geldiği düşünülmektedir. Buraya bu ismin verilmesinin nedeni bölgede pek çok süt üreticisinin olmasıymış. Diğer bir rivayete göre ise semtin ismi İtalyanca'da denize denize inen yol anlamına gelen 'Galata' kelimesinden türetilmiştir.

Akaretler ismi nereden geliyor? 

Sultan Abdülaziz döneminde, bölgede bir vakıf kurma girişiminde bulunulmuş, ancak bu vakıf II. Abdülhamit döneminde kurulabilmiştir. Vakıf, Azizeye Camii'nin masraflarını karşılamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu vakfın adı "Akaretler" olduğu için ilçe de Akaretler olarak adlandırılmıştır.

Beyoğlu ismi nereden geliyor?

Bizans döneminde, halk, semte "pera" kelimesini kullanarak "karşı yaka, öte" anlamına gelen "Peran Bağları" adını vermişti. Yabancılar genellikle buna "Pera" derken, Türkler tarafından semte "Beyoğlu" adı verilmiştir. Bu ismin anlamıyla ilgili çeşitli rivayetler bulunmaktadır. En güçlü rivayete göre, İslam'ı kabul eden Pontus prenslerinden Aleksios Komnenos'un burada yaşaması nedeniyle semt, Beyoğlu adını almıştır. İmparator Jüstinyen, Galata’da bir çok bina yaptırdığından için Jüstinyana olarak da isimlendirilmektedir. 

Etiler ismi nereden geliyor?

1950'lerin başında, Etibank ile ortaklaşa kurulan Etiler Yapı Kooperatifi, 192 villa yapmak amacıyla bu bölgede faaliyet göstermiştir. Bu nedenle ilçenin adı Etiler olarak kalmıştır.

Laleli ismi nereden geliyor?

Semtin adının, daha önce bu bölgede yaşayan bir derviş olan "Laleli Baba"dan geldiği düşünülmektedir. III. Mustafa döneminde, padişah tarafından sevilen ve saygı gösterilen Laleli Baba'ya atfen inşa edilen camiye "Laleli Baba Camii" adı verilmiştir. Ayrıca, Laleli Baba'nın türbesi Fatih'te bulunmaktadır.

Okmeydanı ismi nereden geliyor?

Savaş zamanında bu bölgeyi fethetmek için sefere çıkan ordu, kuşatmanın bir kısmını burada kurulan bir karargâhta geçirmiştir. Bu olaydan sonra meydanın adı "ok atılan yer" anlamına gelen Okmeydanı olmuştur.

Beşiktaş ismi nereden geliyor?

Rivayete göre, Hz. İsa'nın beşiği Kudüs'ten getirilerek Rahip Yuşka tarafından burada yapılan kiliseye konulmuştur. Bu nedenle semt önceden "Kone Petro" olarak bilinirken, daha sonra "Taş Beşik" adıyla anılmıştır. Kiliseye yönelik ilgi azaldığında, beşik Ayasofya'ya taşınmış ve semtin adı zamanla Beşiktaş olarak değişmiştir.

Kadıköy ismi nereden geliyor?

Bu ilçe köklü bir geçmişe sahiptir ve çeşitli rivayetlerle anılmaktadır. En güçlü rivayete göre, ilçe 8. yüzyılda Megara'dan gelen göçmenler tarafından "Khalkedon" adıyla kurulmuştur. Fatih Sultan Mehmet, bu bakımsız köyü fethettiğinde, ilçenin bakımı için bir kadı tayin etmiştir. Bu olaydan sonra ilçe "Kadıköy" olarak adlandırılmıştır.

Pendik ismi nereden geliyor?

İsim, Bizans döneminde her tarafı surlarla çevrili anlamına gelen "pantecion (pantiki)" kelimesinden gelmektedir. Şu anda kullanılan isim ise "duvar" anlamına gelir ve İstanbul'u doğudan gelebilecek olası bir saldırıdan korumak için kullanılmıştır. Bu nedenle Pendik, bir savunma hattı olarak hizmet vermiştir.

Aşiyan ismi nereden geliyor?

Aşiyan ilçesi, şair Tevfik Fikret'in evinin bu bölgede bulunmasından dolayı bu ismi almıştır. "Aşiyan" kelimesi, Farsça'da kuş yuvası anlamına gelmektedir.

Bakırköy ismi nereden geliyor?

Bizans döneminde adını alan ilçe, Bizanslar tarafından "Makri Hori" olarak adlandırılıyordu. Osmanlılar ilçeyi 14. yüzyılda fethettiğinde isim "Makriköy" olarak değiştirildi. 1925'te ise Atatürk'ün isteğiyle yabancı kökenli kelimelerin değiştirilmesi sırasında ilçe bugünkü adını aldı.

Bebek ismi nereden geliyor?

Fatih Sultan Mehmet döneminde, bu bölgenin muhafazası "Bebek" lakaplı bir bölükbaşısına verilmiştir. Bu bölükbaşının ilçede bir köşkü ve bahçesi olduğu için ilçe onun lakabıyla anılmıştır.

Şişli ismi nereden geliyor?

Şişli'nin ismi, zamanında şiş işiyle uğraşan ve "Şişçiler" olarak bilinen bir aileye dayanmaktadır. İlçe başlangıçta "Şişçiler Konağı" olarak adlandırılmış, daha sonra "Şişliler Konağı" şeklinde değişerek günümüzdeki halini almıştır.

Feriköy ismi nereden geliyor?

İlçe adını, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde yaşamış olan Madam Feri'den almaktadır. Padişahın isteğiyle bölgedeki geniş topraklar Madam Feri'nin eşine bağışlanmış ve eşi öldükten sonra ilçe Madam Feri'nin ismiyle anılmaya başlamıştır.

Bomonti ismi nereden geliyor?

Adından da tahmin edilebileceği gibi, ilçe adını bir bira fabrikasından almıştır. 1902 yılında Bomonti Kardeşler tarafından burada kurulan fabrika sonucunda ilçe bu isimle anılmaya başlanmıştır.

Editör: Mert Alpdündar