İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıklamasına göre, İstanbul 2024 yılında, katılımcı sayıları 50 ile 7.300 arasında değişen 86 uluslararası kongreye ev sahipliği yaptı. Bu performansıyla, Uluslararası Kongre ve Toplantılar Birliği'nin (ICCA) verilerine göre hem Avrupa’da hem de dünyada kongre şehirleri sıralamasında birer basamak yükseldi. İstanbul, Avrupa'da 15’inci, dünyada ise 20’nci sıraya yerleşti. Bu gelişmeyle şehir, 2015’ten bu yana ilk kez dünya genelinde ilk 20’ye girmeyi başardı.
ICCA raporuna göre İstanbul ayrıca, "2024 Yılı Tıp Bilimleri Toplantıları İçin En İyi 8 Şehir" listesine de 8’inci sıradan girdi. 2024 ICCA listesinde Viyana 154 kongreyle birinci olurken, onu Lizbon (153) ve Singapur (144) izledi.
"Hedefimiz ilk 10"
İTO ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul’un 2017 yılında dünya sıralamasında 133’üncü sırada olduğunu hatırlatarak, “Bugün Avrupa’da 15’inci, dünyada ise 20’nci sıradayız. Hedefimiz kalıcı olarak ilk 10’a girmek ve bu alandaki katma değerimizi artırmak” dedi.
Avdagiç, İstanbul’un toplantı altyapısı, otel kapasitesi ve uluslararası erişilebilirlik gibi üç temel avantajı bulunduğunu belirtti. Ayrıca, İstanbul’un CityDNA’nın Avrupa konaklama verilerine göre Londra’dan sonra ikinci sıraya yerleştiğini, uluslararası seyahat artışı açısından da İstanbul ve Antalya’nın ilk dörtte olduğunu vurguladı. CityDNA’nın bir sonraki genel kurulunun da İstanbul’da yapılmasının planlandığını ekledi.
Yeni kongreler yolda
ICVB ve TUGEV olarak İstanbul’a daha fazla uluslararası etkinlik kazandırmak için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Avdagiç, 2025’te 15, 2026’da ise aralarında 8.500 katılımcılı Uluslararası Kulak Burun Boğaz Kongresi'nin de yer aldığı 3 büyük kongrenin İstanbul’da gerçekleşeceğini belirtti. Ayrıca, katılımcı sayıları 500 ile 5.000 arasında olan 7 uluslararası kongre için de adaylık sürecinin devam ettiğini aktardı.
''Fikri Sermaye'' ve ''Turizm Endeksi Projeleri''
Avdagiç, “İstanbul’a büyük kongrelerin kazandırılmasında etkili olması amacıyla 54 önemli ‘fikri sermaye’ lideriyle temasa geçtik. Bu sayıyı 70’e çıkararak, gelecek 5 yıl içinde büyük çaplı kongreleri şehrimize çekmeyi hedefliyoruz” dedi.
Ayrıca, geliştirilen İstanbul Turizm Endeksi Projesi ile şehrin turizm politikalarına yön verecek kapsamlı bir stratejik araç oluşturduklarını belirtti. 2025 yılının ikinci yarısında, ICVB desteğiyle katılımcı sayıları 100 ile 2.000 arasında değişen toplam 23 uluslararası kongrenin İstanbul’da düzenleneceği açıklandı.
Bu kongreler arasında, haziranda Psikoterapi Entegrasyonu Derneği Yıllık Toplantısı, Kuzey Amerika Radyoloji Derneği Spotlight Kursu, temmuzda Avrupa Biyokimya Dernekleri Federasyonu Toplantısı, eylülde Avrupa Vasküler Cerrahi Derneği Yıllık Toplantısı ve ekimde Avrupa Jinekolojik Endoskopi Derneği Kongresi gibi önemli organizasyonlar yer alıyor.