Utku ÇELİK-Rapordaki verilere göre, her gün en az 5 işçinin hayatını kaybettiği anlaşılırken, raporda sıcak havalarda çalıştırılmaya dikkat çekildi ve devletin işçilere yönelik alınan önlemlerinin yetersiz olduğu vurgulandı. Devletin "işiniz yoksa öğle saatlerinde dışarı çıkmayın, bol sıvı alın, güneşte kalmayın" gibi genel uyarılarının dışında somut önlemler almadığına dikkat çekildi.

İSİG Meclisi- Temmuz Ayında En Az 182 İşçi İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybetti-1

Tarım İşçileri İçin Ölümcül Ay

Raporda, tarım faaliyetlerinin yoğunlaştığı ayların Nisan ve Ekim olduğu belirtildi ve bu aylarda işçi güvenliği önlemlerinin yetersizliği nedeniyle işçilerin hayatını kaybettiği vurgulandı. Tarım işçileri ile ilgili olarak, kapalı kasa kamyonet, uygun olmayan servisler ve traktör römorkları gibi araçlarla yapılan işçi taşımacılığının ölümlere neden olduğu ifade edildi. Raporda, temmuz ayında çalışırken hayatını kaybeden 56 işçinin 21'inin bu nedenle hayatını kaybettiği belirtildi. Örneğin, 22 Temmuz'da Sultandağı'ndan gelip vişne ve kiraz toplayan tarım işçilerini taşıyan bir servis minibüsünün Afyon'un Çay ilçesinde devrilmesi sonucu biri çocuk sekiz işçi hayatını kaybetti. Minibüsün eski ve 19 yaşındaki şoförün ehliyetinin olmaması sorununun vurgulandığı olaylar da raporda yer aldı.

İSİG Meclisi- Temmuz Ayında En Az 182 İşçi İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybetti-2

Asbest Tehlikesi ve Sorunlu Enkaz Yönetimi

Raporda, özellikle Hatay Valiliği'nin 15 Temmuz'daki "Asbest tehlikesi yok" açıklamasına dikkat çekildi ve bunun sosyal cinayet boyutlarında bir işçi, halk ve çevre sağlığı sorunu olduğu belirtildi. Hatay'da ve diğer 10 ilde depremin ardından enkazın hızla, tozla, afet doğal alanlara ve zamana yayılarak moloza çevrilmesinin ciddi bir işçi ve çevre sağlığı sorunu olduğu ifade edildi. Raporda, bu konuda uzmanların belgelediği ve gösterdiği gerçeklere rağmen Hatay'da moloz döküm yerlerine dair açılan yürütmeyi durdurma istemli idari işlemin iptali davasına ve halkta biriken tepkiye karşı yapılan bir algı hamlesi olduğu belirtildi.

Agrobay emekçilerinden dayanışma çağrısı! Agrobay emekçilerinden dayanışma çağrısı!

Grafiklerle İş Cinayetleri ve Sınıf Savaşı

Grafiklerle İş Cinayetleri ve Sınıf Savaşı

Raporda, temmuz ayına ait iş cinayetlerinin nedenleri, iş kollarına göre dağılımı, yaş dağılımı ve şehirlere göre dağılımı ile 2023 yılının aylarına göre dağılımı grafiklerle gösterildi.

İSİG Meclisi- Temmuz Ayında En Az 182 İşçi İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybetti-3

İSİG Meclisi- Temmuz Ayında En Az 182 İşçi İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybetti-4

Kaynak: Utku ÇELİK