ÖZEL/ Didar DEMİRCİ

Hayvancılık, ithal yem ve diğer girdiler karşısında tükenme noktasına geldi. Piyasada karkas et bulmakta zorlanan firmalar, alım fiyatlarını yükseltti. Bunun üzerine tüketiciye zam olarak yansıyan et fiyatları karşısında ithalat da durumu kurtarmadı. Mevcut durumun süt hayvanlarını koruyamamaktan kaynaklandığını aktaran sektör temsilcileri, ithalattan önce üreticinin desteklenmesi ve üretimin artırılması gerektiğini söyledi.

KASAPLAR DA ZORDA

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, kasapların üreticiden hayvanının kilosunu 180 ila 210 TL aralığında aldığını söyledi. Piyasada karkas et bulunamadığı için büyük firmaların kesim fiyatını sürekli artırdığını dikkat çeken Şenkara, bunun da serbest piyasada artışa neden olduğunu vurguladı. Şenkara, “Dana karkasın kilosu 180 TL iken kesilecek hayvan bulamadıkları için büyük firmalar karkas fiyatını 190 TL’ye çıkardı. Böyle olunca üretici de fiyatını 190 TL'ye yükseltti. Ürün alabilmek için marketlerin verdiği fiyatın bir tık üstüne fiyat vererek 192-193 TL civarında kesmeye başladık.  Ancak karkasın fiyatı artmayı sürdürüp 210 TL’ye çıktı. Maliyetlerimiz nedeniyle biz de kasaplar olarak aldığımız malın üzerine belli bir yüzde eklemek zorundayız ki para kazanalım. Yani et fiyatlarındaki artışı ithalatı canlandırmak için yapılmış bir oyun gibi görmek yanlış olur” diye konuştu. Karkas etin fiyatının sürekli artmasından karşısında kasap esnafının da rahatsız olduğunu aktaran Şenkara, besicinin desteklenmesi ve üretimin artırılması için çağrıda bulundu. Şenkara, “Şu anda rekabet edecek pozisyonumuz yok. Bugün etin kilogram fiyatı, işletme maliyetiyle birlikte 300 TL’ye dayandı. Esnaf zor durumda ve seslerini duyuracak bir yol arıyorlar” ifadelerini kullandı.

YEMİN KİLOSU 400 TL

İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kocaağa, mevcut enflasyonda etin fiyatının bu kadar artmasının normal olduğunu belirtti. Hayvancılığın pandemi ve ekonomik kriz ile oldukça yıprandığını aktaran Kocaağa, 50 kiloluk bir çuval yem fiyatının da 350-400 TL’den başladığını hatırlattı. Kocaağa, “Üretim azaldığında fiyatlar yükselir. Hayvancılar çok kazanıyormuş gibi gösteriyorlar ama günde bir çuval yem tüketen hayvan aslında günde 400 TL yemiş oluyor. Üretici para kazanamadığı ve masrafları arttığı için üretimden vazgeçiyor. Bu kez de fiyatlar yükseliyor” diye konuştu. Çözümün üreticinin para kazanmasından geçtiğini kaydeden Kocaağa, “Tarım sürekli desteklenmeli ve istihdamın önü açılmalı. Üretemezsek fiyatlar daha da artacak. Artık tüketici de zorlanıyor üretici de” sözlerini kaydetti.

SÜT, İNEĞİ KURTARMIYOR

Tüm meselenin doğuran inekleri yaşatamamakta başladığını ifade eden süt üreticisi İrfan Akça, “Mühim olan ineği korumak, doğurganlığı korumak. Ama hükümetimiz ineği asla korumadı. Süt sanayicilerinin elinde süt üreticileri ezildi. Destek diye litrede 3-5 kuruş destek verdiler. Şu anda sattığımız süt parasıyla hayvanımıza yem alamaz hale geldik. Fakat öyle bir hesap yapıyorlar ki sanki kar ediyormuşuz gibi gözüküyor. Devletin üreticiyi desteklemesi lazım ki üretici hayvancılığa devam etsin. İnekleri doğurtabiliyorsanız ne süt ne de et sorunu yaşarsınız. İnekleri doğurtabilecek bir fiyat yapısını sağlamadığınız sürece bu krizleri her zaman yaşarsınız” diye konuştu.

HER HAFTA ZAM

Piyasada yeterli kesim hayvanı bulunamadığı için karkas kesim fiyatı 210 TL’ye kadar yükselmişti. Artan fiyatlar Ulusal Et Konseyi’nin (UKON) açıkladığı fiyatlarla da doğrulandı. Haftalık olarak karkas et fiyatını açıklayan UKON, Ege Bölgesi'nde geçtiğimiz hafta 180 TL 50 Kuruş civarında olan dana karkas fiyatının bu hafta 205 TL’ye çıktığını duyurdu.