Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; 2023 yılı ihracat performansı değerlendirme ve 2024 yılı öngörüleri toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve diğer birlik başkanlarının katılımıyla, İzmir'de bir otelde gerçekleştirildi. Eskinazi, "2024’te ihracatçı bir nebze rahatlayacak. Yıl karamsar başlayacak ama sonunda ferahlık var. Türkiye kaybettiği döviz kuru avantajını geri kazandığı takdirde, 2025’ten itibaren önümüzü daha rahat görürüz" dedi. 

'İHRACAT RAKAMLARINI KORUMANIN BURUK SEVİNCİNİ YAŞIYORUM'

Bu yılın Türkiye Cumhurriyeti'nin yüzüncü yılı olması nedeniyle anlam yükledikleri bir yıl olduğunu dile getiren EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "2023 yılına girerken sizlerle yaptığımız değerlendirme toplantısında ekonomik göstergeleri ve mevcut koşulları dikkate alarak “2023 yılında mevcudu korumak hedefimiz olacak” demiştim. 1 yılın sonunda karşınıza geldiğimizde ihracat rakamlarımızda mevcudu koruyabilmiş olmanın buruk mutluluğunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

'2024 PARLAK BİR YIL OLMAYACAK'

2024 yılında da ihracatçıların hedefinin mevcudu korumak olduğunun altını çizen Eskinazi, "Ancak, 2024 yılında mevcudu korumak, 2023 yılındaki kadar kolay olmayacak. İhracatçılarımızda 2023 yılının yorgunluğu var. Sermayelerimiz azaldı. Enerjimiz tükendi. 2024 yılının ilk yarısında yüksek enflasyonist ortamın süreceği anlaşılıyor. Maliyet artışları sonrasında nihai ürünlerimizi daha yüksek fiyatlara müşterilerimize teklif etmek durumunda kalıyoruz. 2024 yılına zam yağmuru ile girdik. Son maliyet artışlarıyla nihai ürünlerimizde yüzde 25-30’luk fiyat artışları olacak. Tabii bu artış oranını her müşterimize kabul ettirmemiz mümkün değil. Müşteri kayıpları yaşamamız büyük olasılık. Anlayacağınız 2024 senesi çok parlak bir yıl olmayacak" diye konuştu. 

 'ENFLASYONU KONTROL ALTINA ALMAMIZ GEREKİYOR'

"2024 yılı enflasyonu kontrol altına almamız gereken bir yıl" diyerek sözlerine devam eden Eskinazi, "Bunun için acı ilacı içmemiz gerekiyor. Acı ilacı içerken ölümcül olmamalı, sosyal dengeler bozulmamalı. 2024 yılı aynı zamanda seçim yılı. Bu şartlarda enflasyonu düşürme görevi olan Merkez Bankası’nı zorlu bir süreç bekliyor. Merkez Bankası’nın işi çok zor. 2024 yılında Türkiye’nin yatırım yapması lazım. Biraz önce de ifade ettiğim gibi 2022 ve 2023 yılında sermayeler yara aldı. Yatırım yapacaklarda bir tedirginlik var.Y atırım yapacaklara yeni kolaylıklar getirilmesi gerekir.İş hayatına yeni sektörler geliyor. Yeni iş yapış şekilleri geliyor. Yeni yatırımlar bu gidişata göre kurgulanmalı. Bize düşen görev bu konuda ihracatçıları yönlendirmek" diye söyledi. 

'İHRACATI yÜZDE 10  ARTIRACAK EKONOMİK İKLİM UZAK'

Türkiye'nin 2024 yılı için belirlediği 267 milyar dolar ihracat hedefinin 260 milyar dolarını yakalamasının başarı olacağını dile getiren Eskinazi, "Toplum olarak orta gelir tuzağından kurtulmamız için ihracatta minimum yüzde 10 artışı yakalamak zorundayız. Maalesef ihracatta yüzde 10 artışı yakalayacak ekonomik iklimin çok uzağındayız." diye belirtti. 


İHRACATI ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEPREM, ENFLASYON, RESESYON...

İhracatı etkileyen pek çok nedenin olduğunu vurgulayan Eskinazi, "6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız 11 ilimizde 15 milyon insanımızın hayatında silinmez izler bırakan Kahramanmaraş depremleri öngöremediğimiz etkenlerin başında geliyordu. 2023 yılında deprem ihracatımızın 6 milyar dolar kayıp yaşamasına yol açarken, Türk ekonomisi 100 milyar doların üzerinde bir kaynağı bu 11 ilimizin tekrar ayağa kalkması için ayırmak zorunda. 2023 yılında en büyük ihraç pazarımız Avrupa Birliği’ndeki resesyon, Türkiye’de iki turlu yaşadığımız seçim, yüksek enflasyon, savaşlar ihracatımızı olumsuz etkileyen faktörlerin başında geldi" 

EİB 2023 YILINDA YOĞUN ÇALIŞMALARINA DEVAM ETTİ

Tüm bu olumsuzluklara rağmen EİB olarak çalışmalarına yoğun olarak devam ettiklerini ifade eden Eskinazi, Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle 13 Uluslararası Fuara Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirdiklerini, 12 URGE projesi ile ihracatçıları güçlendirmeye çalıştıklarını, Amerika Birleşik Devletleri’nde Türk gıda ürünlerinin Pazar payını artırmak için sürdürdülen TURQULITY Projemiz başarılı bir şekilde temsil ettiklerini sözlerine ekledi. 

'BİN 484 FİRMA İLK DEFA İHRACAT YAPTI'

Bu yıl Türkiye'ye 18,3 milyar dolarlık döviz kazandırdıklarının altını çizen Jak Eskinazi, "215 ülke ve gümrüklü bölgeye ihracat yaptık. Almanya 1 milyar 850 milyon dolarlık ihracatla birinci sıradaki yerini korurken, Amerika Birleşik Devletleri 1 milyar 590 milyon dolarlık ihracatla ikinci ve İspanya 1 milyar 47 milyon dolarlık ihracatla üçüncü ülke oldu. Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2023 yılındaki ihracatında 7 bin 258 firmamızın emeği var. 2023 yılında bin 484 firmamız ilk kez ihracat yaparken, bu firmalarımız ihracatımıza katkısı 580 milyon dolar oldu" sözlerini kullandı.

Çiftçinin yüzü organikle gülüyor Çiftçinin yüzü organikle gülüyor

'2024 YILINI ÜMİT YILI OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ'

Jak Eskinazi2024 yılını “Bir Ümit Yılı” olarak tanımladıklarını söylerken, sözlerini şu şekilde sonlandırdı;

 "2024 yılında dört çeyrekte farklı beklentilerimiz var. İlk çeyrekte yerel seçimler, yüksek enflasyon, dünya ekonomisindeki durgunluk ve savaşlar nedeniyle zorlu geçecek. İlk çeyrekte döviz kurları üzerine baskı, kredi musluklarının açılamaması durumu, dış kaynak gelmeme riski sürecek. İkinci 3 ayda bu parametrelerde hareketlenme olmasını bekliyoruz. Döviz kurlarında ve kredi musluklarında hareketlenme başlayacak. Birden hızlı bir hareket olmaz. Çünkü enflasyon devam edecek. Döviz kurlarındaki baskı nedeniyle ithalat artışı da sürecek. İkinci 3 aylık dönemde döviz kurlarında ve finansmana erişimde bir rahatlama bekliyoruz. İhracatçı bir ümitle fiyatı tahmin ederek ona göre fiyat verecek. 2024’ün üçüncü çeyreğini toparlanma dönemi olarak görüyorum. Bu dönemde ihracatçı için artık taşlar rayına oturacak, fiyatlar daha rasyonel ve daha sağlıklı verilebilecek. İhracatçı biraz daha önünü görebilecek. Dördüncü çeyrekte ise belki hafif hafif kar etme dönemi başlayacak. Tüm bunlar 2024 için çizdiğimiz iyimser tablo. Karamsar değilim. 2023’ün böyle bir yıl olacağını baştan görmüştük. 2024’ü ise  ‘bir ümit’ yılı olarak görüyoruz. Hem mevcudu koruyacağız, hem de ümit edeceğiz. Başka çare yok. Şu an herkesin mevcudu korumak gibi bir derdi var. 2024’te ihracatçı bir nebze rahatlayacak. Yıl karamsar başlayacak ama sonunda ferahlık var. Türkiye kaybettiği döviz kuru avantajını geri kazandığı takdirde, 2025’ten itibaren önümüzü daha rahat görürüz. Orta vadeli plan sonundaki 302 milyar dolarlık ihracat hedefi rahat gerçekleşir diye öngörüyoruz. Ekonomik tablo kötü olabilir. Ancak ümidimizi yitirmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tarihinin 84 yılında var olan, üretmiş ve ihracat yapmış bir kurum olarak Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da üretmeye, daha çok çalışmaya ve ihracat yapmaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin birinci yüzyılında olduğu gibi ikinci yüzyılında da büyümenin anahtarı yine ihracat olacak. 2024 yılında ihracatla büyümek için ödevimize çalıştık. İş planlarımızı oluşturduk"

Kaynak: HABER MERKEZİ