Haber/Gökçe ADAR
İZFAŞ ve EFOR Fuarcılık iş birliği ile düzenlenen We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı görkemli bir açılışla kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar kapsamında, gerçekleşen 17'inci Küresel Isınma Kurultayı'nda birbirinden farklı oturumlarda, 'Daha Yaşanabilir Kentler İçin Geri Dönüşüm Olmazsa Olmaz' mottosu masaya yatırılacak. Küresel Isınma Kurultay Komitesi tarafından düzenlenen, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla yapılan etkinliğe, her yıl olduğu gibi Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER), Yenilenebilir Enerjiyi Destekleme Platformu da destek verdi. İZFAŞ Fuar Merkezi’nde başlayan 'Geri Dönüşüme Medyanın Bakışı' isimli oturumu iş insanı Sultan Tepe yönetti. Oturumda, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Dilek Gappi, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Recep Erçin, EKOIQ Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru konuşması olarak yer aldı.

'LÜKS KALIYOR'
Çevre ve ekoloji haberciliğine vurgu yapılan oturumda konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, medya patronlarının çoğunun ya enerji şirketi sahibi olduğunu ya da doğayı kirletecek yapılara yakın bir tutum sergilediğinden bahsetti. İzmir'de bulunan 7 yerel gazetenin, çevre haberlerine karşı son derece hassas ve duyarlı olduğunu ifade eden Gappi, şunları söyledi: “Bugün çoğu ana akım medyada, çoğunlukla medya patronlarının ya enerji şirketleri var ya da maden şirketleri var. Ya da doğayı kirletebilecek yapılara yakın bir tutum sergiliyorlar. Böyle bir sahiplik yapısının hakim olduğu bir yerde bağımsız bir çevre haberciliğini nasıl bekleyebiliriz? Yerel medya görece daha bağımsız fakat çevre haberi yapan yerel gazeteler ne yazık ki yalnız kalıyor. Düzenli, çevre sayfaları yapan ekler çıkaran yayınlar var ama Türkiye'de bunun algısı bile lüks kalıyor. Çevre haberlerine ne yazık ki hobi gözü ile bakılıyor.”

'ÖZGÜN VE ÜRETKEN'
Çevre haberciliğinde özgün ve etkin içerikler üretilmesi gerektiğini vurgulayan Gappi, “Uzun, verimli ve üretken olmak özel içerikten geçer. Bunu yapabilmek için de çevre bilimini iyi bilmek gerekir. Çevreye duyarlı, akademik, bilimsel, bilişsel algılara ihtiyaç vardır. Çevreyi çok seviyorum diyerek de işin içinden çıkamayız. Çevre haberciliği, etkin ve özel ister. Bütün bunları yapabilmek için de halkın duyarlı olması gerekir. Çevre gazeteciliğini bir hobi meselesi olarak görmemekte yarar var” ifadelerini kullandı. Çevre haberciliğinde, eşik bekçileri ve sembollere ihtiyaç duyulduğunu da söyleyen Gappi, bu alanda STK'ların önemine de vurgu yaptı.