İftar duası, oruç tutan Müslümanların, güneşin batmasıyla birlikte oruçlarını açarken okudukları duadır. İftar duası, Allah’a şükretmek, orucun kabulünü dilemek ve günahların affını istemek için okunur.

İftar Duası Nasıl Okunur?

İftar duası, Arapça olarak şöyle okunur:

“Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü. Fetağabbel minnî innêke entes-semîul-alîm.”

Türkçe okunuşu ise şöyle:

“Allah’ım, senin için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim, rızkınla orucumu açtım. Kabul et benden, şüphesiz sen işitensin, bilensin.”

İftar Duası Ne Anlama Gelir?

İftar duasının Türkçe anlamı ise şöyle:

“Allah’ım, senin rızan için oruç tuttum, sana iman ettim, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Benden kabul et, şüphesiz sen her şeyi işiten, bilensin.”

İftar Duası Dışında Hangi Dualar Okunabilir?

İftar duası dışında, oruç açarken başka dualar da okunabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • “Bismillâhi rahmânir-rahîm. Elhamdülillâhi Rabbil-âlemîn. Er-rahmânir-rahîm. Mâliki yevmiddîn. İyyâke na’budü ve iyyâke neste’în. İhdinessırâtel-müstekîm. Sırâtellezîne en’amte aleyhim. Ğayril-mağdûbi aleyhim ve leddâllîn. Âmîn.” (Fatiha Suresi)

    Münker ve Nekir melekleri kimdir? Münker ve Nekir ne zaman gelir, nasıl görünür? Hangi soruları sorarlar? Münker ve Nekir melekleri kimdir? Münker ve Nekir ne zaman gelir, nasıl görünür? Hangi soruları sorarlar?
  • “Bismillâhi rahmânir-rahîm. Yâ eyyühellezîne âmenû kütuibe aleykümüs-sıyâmü kema kütiibe alellezîne min kabliküm lealleküm tettekûn. Eyyemem ma’dûdât. Fe men şehide minkümüş-şehra felyesumh. Ve men kâne merîzâ ev alâ seferin fe ıddetün min eyyâmin uhar. Yüridüllâhu bikümül-yüsra ve lâ yüridü bikümül-usrâ ve li tükmi’lûl-ıddete ve li tükabbi-rûllâhe alâ mâ hedâküm ve lealleküm teşkürûn.” (Bakara Suresi, 183-185. ayetler)

  • “Bismillâhi rahmânir-rahîm. İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr. Ve mâ edrâke mâ leyletül-kadr. Leyletül-kadri hayrum min elfi şehr. Tenezzelül-melâiketü verrûhu fîhâ biizni rabbihim min külli emr. Selâmün hiye hattâ matle’il-fecr.” (Kadir Suresi)

Kaynak: HABER MERKEZİ