Resmi Gazete’de yayımlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile, cayma hakkına ilişkin düzenlemeler netleşti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 23 Ağustos 2022’de yayımlanan yönetmelik değişikliklerinin 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girmesinin öngörüldüğü, ancak 4 Eylül 2024’te düzenlenen 28. Tüketici Konseyinde gündeme getirilen öneriler ve Bakanlığın değerlendirmeleri doğrultusunda bu konuda yeni düzenlemelere gidildiği belirtildi.

Açıklamada, "Tüketicilerimizin mesafeli olarak kurulan sözleşmelerde cayma hakkını kullanmaları halinde iade kargo ücretlerinin satıcı veya sağlayıcı tarafından karşılanması uygulamasının korunması yönünde yeniden mevzuat değişikliği yapıldı. Böylece Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un temel amaçlarından biri olan tüketicilerimizin ekonomik menfaatlerinin korunması sağlanmıştır." denildi.

Elektronik Ürünlerde Cayma Hakkı Korunuyor

Bakanlık ayrıca, cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar gibi sık kullanılan elektronik ürünlerde mesafeli satışlarda cayma hakkının kaldırılmasına yönelik daha önce planlanan değişiklikten de vazgeçildiğini duyurdu. Bu ürünler için de cayma hakkı geçerli olmaya devam edecek. Açıklamada, “Tüketicilerimizin e-ticaret siteleri ve platformlar gibi mecralarda mesafeli olarak kurulan sözleşmelerde daha güvenli bir alışveriş yapma imkanına kavuşmaları hedeflenmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Sevil Atasoy, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Kurulu Başkanlığı’na seçildi Sevil Atasoy, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Kurulu Başkanlığı’na seçildi

Yeni Düzenlemeler 2026’da Yürürlüğe Girecek

Yeni düzenlemeler, 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek. Bu kapsamda tüketicilerin sözleşme öncesi bilgilendirilmesi amacıyla ön bilgilendirme formunda düzenlemeler yapılacak. Ayrıca, tüketici uyuşmazlıklarına yönelik parasal limitler dahilinde, tüketici mahkemelerine dava açmadan önce arabulucuya başvurulması gerektiği bilgisi de bu forma eklenecek.

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunmasına yönelik mevzuat çalışmalarının titizlikle sürdürüleceğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ