Haber / Arif Arı

Pandemi nedeniyle internet üzerinden ve Meclis Başkanı Ümit Türek başkanlığında gerçekleşen MTSO toplantısında gündemde yer alan maddeler karara bağlandı.

Toplantıda bir konuşma yapan Oda Başkanı Mehmet Yılmaz, " Turizm sektörü de hibeden faydalandırılmalıydı.  Oldukça büyük tutardaki yatırımlar gerektiren bu sektör, yeterli turist talebi olmaz ise maalesef zor günler yaşayabilir. Yapılan değerlendirmelere göre, yeterli destekler sağlanmazsa 1 milyon 250 bin kişiye istihdam sağlayan konaklama sektörü kriz yaşayabilir'' sözleriyle dikkkati çekti.

Yılların birikimiyle belli bir noktaya gelen turizm sektöründe, ekonomik kriz nedeniyle birçok tesis, körfez şirketlerine düşük bedelle satılıp, el değiştirmesinin yaşanacağını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bütçe gelirlerindeki artış  ihtiyaç duyulan sektörlere kaynak olabilir''

"Kısa çalışma ödeneğinin uzatılması bu nedenle olumlu bir destek olarak devam etmeli, başka destekler devreye alınmalıdır. Yılın ilk dört ayı itibarıyla bütçe gelirleri ve harcamaları sırasıyla %36,4 ve %9,7 oranında artış kaydetti.   Bu dönemde bütçe fazlası 5,9 milyar TL olarak hesaplandı. Vergi gelirleri Nisan’da yıllık bazda %55,4 artarak 76,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Aynı şekilde KDV’den elde edilen tutarlarda da artış oldu.  Türk lirasında yaşanan değer kaybının etkisiyle, ithalde alınan KDV yıllık bazda 11,4 milyar TL artarak 19 milyar TL olarak gerçekleşti.

Özel tüketim vergisi (ÖTV) gelirleri de yıllık bazda %25,4 artarak bütçe gelirlerine önemli katkı sağladı. Bütçe gelirlerindeki bu artışın, belli ölçüde ihtiyaç duyulan sektörlere kaynak olabileceğini düşünüyoruz.” 

Yılmaz; hibe desteği konusunda da şunları aktardı:

“21 Mayıs 2021 Tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan karar ile salgından etkilenen esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere korona virüs salgını nedeniyle verilecek hibeler açıklandı. Hibe desteği tek seferde ödenmek üzere faaliyet konuları belirlenen iki ayrı gurup için yapılacak. Birinci grupta yer alan kafe, kahvehane, çay bahçesi gibi yerler ile  düğün salonları, okul ve personel servisleri, öğrenci yurtları, kantinler, kırtasiyeler, internet kafeler, hamamlar, lunaparklar gibi 235 bin işletmeye bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemesi yapılacak. İkinci grupta yer alan bakım, onarım, kaporta işleri ile uğraşanlar, tamirat, sıhhi tesisatçılar, seyyar satıcılar, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, kuru temizlemeciler, oyuncak, kozmetik ve hediyelik eşya satıcıları, camcılar, çilingirler, bakırcılar, kalaycılar, ayakkabıcılar, konfeksiyoncular, tuhafiyeciler, zücaciyeler ve kurs işletmecilerine ise bir defaya mahsus olmak üzere 3 bin liralık hibe ödemesi yapılacak.''

Son olarak Teknoloji ve Sanayi hamlesi hakkında konuşan başkan Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı:

“Odamız ev sahipliğinde sanayi ve ticaret bakanlığımızca gerçekleşen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Mobilite Çağrısı Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısına katılan tüm firmalarımıza teşekkür ediyoruz. Genel olarak Mart-Nisan 2021’de başlayan başvurular çeşitli sektör ve ürünlere göre Eylül-Ekim 2021 tarihine kadar devam etmektedir. Mobilite teşviklerinden yararlanmak isteyen firmalarımızın ise başvurularını 8 Haziran’a kadar yapması gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta yarar bulunmakta. Programın ülkemiz, bölgemiz ve Manisa’mız için hayırlı olmasını diliyorum.”