Haftada 4 gün mesai modeli, hem çalışan hem de işverenler açısından olumlu sonuçlar doğuruyor. Avustralya, Yeni Zelanda, ABD, Kanada, İrlanda ve İngiltere’de 141 şirkette 2 bin 896 çalışanın katıldığı geniş çaplı araştırmada, bu yeni sistemin stresi azalttığı, fiziksel-zihinsel iyilik halini artırdığı ve performansı yükselttiği tespit edildi.
8 haftalık hazırlık süreci ile başladı
Araştırma kapsamında şirketler, haftada 5 gün süren iş temposunu 4 güne sığdırmak için yaklaşık 8 hafta boyunca iş süreçlerini gözden geçirdi. Verimsiz toplantılar azaltıldı, gereksiz eylemler sadeleştirildi. Uygulama başlamadan iki hafta önce ve altı ay sonra, çalışanlara stres, tükenmişlik ve iş tatmini gibi konuları ölçen anketler yapıldı.
Sonuç: Daha az stres, daha çok verim
Denemeler sonucunda elde edilen veriler, dört günlük mesaiye geçen çalışanların:
-
İş performansının arttığını,
-
Tükenmişlik seviyesinin düştüğünü,
-
Genel ruh halinin ve sağlık durumunun iyileştiğini gösterdi.
Araştırmacılar, bu olumlu etkinin geçici olup olmadığını test etmek için 12 ay sonra tekrar veri topladı. Beklenenin aksine, memnuniyet düzeyi yüksek kalmaya devam etti.
“Aynı işi daha kısa sürede yapmak çalışanı yormuyor”
Araştırmacılardan Wen Fan, bu sistemin çalışanları daha fazla baskı altına alabileceği düşünülse de elde ettikleri bulguların tam tersini gösterdiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“İnsanların haftada 4 gün çalışarak aynı çıktıyı vermeye çalışması stres düzeyini artırabilir diye düşündük. Ama aksine stresin azaldığını gördük.”
Bilimsel dergide yayınlandı
Araştırmanın sonuçları, prestijli bilim dergisi Nature Human Behaviour'da yayımlandı. Bu veriler, geleneksel iş düzeninin değişmesi gerektiğine işaret eden yeni nesil iş modellerine bilimsel zemin kazandırdı.