Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Sektör temsilcileri, turizmde günlük ev kiralamaların ‘haksız rekabet’ yaratması nedeniyle Resmî Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe giren ‘7464 Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un’ sahada uygulanmadığını söyledi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, “Sektör için yasanın çıkması avantaj, sahada uygulanmaması ise dezavantaj. Bu kadar yıldan beridir bu yasanın çıkmaması büyük bir kayıptı. Çıktıktan sonra ise yetkililerin sahada denetimi yapmaması bir ayıp. Çıkmaması kayıptı, uygulanmaması ayıp” dedi.

VERGİSİZ CENNET GİBİ

Düzenlemeden önce de konuya dair yasaların olduğunu söyleyen Mehmet İşler, “Yasa çıkmadan önce de birtakım kanunlar vardı ama kanunlar sahada uygulanmıyordu. Bunlar sahaya çıkıp, uygulanmadığı sürece de pek bir faydası olmuyordu. Sektör bu konuda canı yanıp, talepte bulununcaya kadar da haksız rekabetten çok insan yararlandı. Bir otelci, bir yatırım izni için 154 imzadan sonra yatırım yapabiliyor. Aynı işi hiçbir imza veyahut resmi kayda alınmadan insanlar yapar hale gelmişti. Bu da haksız rekabet olmuştu. İkincisi ise sektör asayiş kayıtlarına göre, kimlik bildirim kanuna istinaden online kimlik bildirimi yapıyordu ama bunlar yapmıyordu.  Üçüncüsü ise sektör vergisini ödüyor ama bunlar vergisiz cennet gibi aldıkları parayı cebe koyuyordu. Bunlar da sahada haksız rekabete neden oluyordu” ifadelerini kullandı.

MEHMET-İSLER (1)

‘GÖZLERİ KAPALI DAVRANIYORLAR’

“Müşteki pozisyonundaki sektörün talepleri, karşılık gördü. Yasa da çıktı” diye konuşan İşler, “Yasanın çıkması çok güzel. Yasanın maddeleri de çok güzel fakat bunların sahada uygulanabilirliğini görmüyoruz. Bir önceki pozisyonda da bunu koruyan bazı yasalar vardı ama uygulanmıyordu. Şimdiki çıkan yasada da sahada uygulama görmüyoruz. Sahada uygulama olmadığı sürece buradan menfaatlenen, bunu kendilerine rant etmiş insanlar, kendilerine bir zararın dokunmadığını veyahut yasadaki gücün onlara ulaşmadığını gördükçe, insanlar bunları yapmaya devam ediyor. Bu yasaya istinaden geri atmış değil. Bununla ilgili de kontrol, teftiş mekanizması da olmuyor. Herkes eski tas eski hamam devam ediyor. Yetkili merciler bu konuda herhangi bir eylemde bulunmuyor. Daha da kötüsü bu yasayı uygulayacak olanlar gözleri kapalı davranıyorlar” diye konuştu.

Araç satışında yeni rekor Araç satışında yeni rekor

‘YASANIN ÇIKMASI AVANTAJ, UYGULANMAMASI DEZAVANTAJ’

İşler, “Sektör için yasanın çıkması avantaj, sahada uygulanmaması ise dezavantaj. Bu kadar yıldan beridir bu yasanın çıkmaması büyük bir kayıptı. Çıktıktan sonra ise yetkililerin sahada denetimi yapmaması bir ayıp. Çıkmaması kayıptı, uygulanmaması ayıp” diye belirtti.

GÜNER GÜNEY

‘HAZIRLIK İÇERİSİNDE OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUM’

Yasanın daha yeni yürürlüğe girdiğini söyleyen SKAL İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Güner Güney ise “Bu yerler başvurularını tamamlamaya çalışıyor diye düşünüyorum. Bir hazırlık içerisinde olduklarını tahmin ediyorum. Açıkçası sektör bu yasayı bekliyordu. Yasa sayesinde bu tür kiralama yapan yerlerin kayıt altına alınıp, paranın ekonomimize döneceğini umuyoruz” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ