İzmir’in Bornova ilçesinde, üniversite öğrencisi Zülal Tütüncü'yü (21) kılıçla öldüren Günhan Öztürk'ün (26) 'kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılandığı davaya devam edildi. Duruşmaya koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında basın alınmazken, aile ve avukatları ile davaya müdail olan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu duruşma salonunda hazır bulundu. 
İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada sanığa indirimsiz müebbet verildi. Mahkeme ayrıca aile silah bulundurmak suçundan 6 ay hapis cezası verdi ve bu cezayı da paraya çevirdi. Mahkemeye katılan annesi Bedriye Tütüncü karara “Benim kızımın ömrünün cezası bu mu? Kızımı vahşice öldürdü, neden ağırlaştırılmış müebbet vermiyorsunuz?” diyerek tepki gösterdi. 

Faile ağırlaştırılmış müebbet verilmeli

Duruşma öncesinde Kadın Meclisleri adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Zülal Tütüncü'nün annesi Bedriye Tütüncü ve babası İsmail Tütüncü de katıldı. Aile mahkemeden en yüksek cezayı vererek, adaletin sağlanmasını istedi. Açıklamayı Kadın Meclisleri üyesi Hazal Önal okudu. 

Zülal Tütüncü davasında adaletin sağlaması için mücadele ettiklerini söyleyen Önal, davanın bir önceki duruşmasında savcının mütalaasını sadece kasten öldürmeden verdiğini hatırlatarak, “Zülal’in öldürülüş şekli canavarca his değil midir? Failin ağırlaştırılmış müebbet ile yargılanması için daha ne yapmış olması gerekiyor. Aralık 2017 tarihinden beri yani neredeyse 2.5 yıldır Zülal’in ailesi ile birlikte mücadele ediyoruz. 2.5 yıldır adaletin sağlanmasını bekliyoruz. Adaleti sağlamak, yasaları etkin bir biçimde uygulamak bu kadar zor olmamalı. Failin hiçbir indirim almadan hak ettiği cezayı almasını istiyoruz” dedi.

Öldürülen kadınlar birer sayı değil

Koronavirüs salgını sürecinde şüpheli kadın ölümlerinin arttığını söyleyen Önal,  “Kadına yönelik şiddet atarken, kadınlar bu süreçte yasal haklarına ulaşma konusunda engellemeler ile karşılaştı. Öldürülen kadınların birer sayı olmadığını, kendilerinden çalınan birer yaşam olduğunu belirtmek isteriz” diye konuştu. 

Cinayetleri yasal önler

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Koruma Kanunu etkin bir şekilde uygulandığında kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin önüne geçilebileceğini vurgulayan Önal, son olarak şunları söyledi: “Evladını kaybetmiş hiçbir aile, şiddete uğramış hiçbir kadın asla yalnız değil. Biz varız. Mutlaka kazanacağız. Tek bir kadının bile öldürülmediği günleri mücadelemizle mutlaka kazanacağız.”