Uşak'taki Ulubey Kanyonu'nun tabanından akan Ulubey Deresi'nde kirlilik yüzünden canlı yaşamı bitti,dere çevredeki tarlaları da kirletiyor.

Türkiye'nin en uzun ikinci kanyonu olarak bilinen ve Ege Bölgesi'nin en önemli turizm değerlerinden Uşak'taki Ulubey Kanyonu'nun tabanında akan Ulubey Deresi,Uşak Karma Deri Organize Sanayi Bölgesi, mermer ocakları ve besi işletmelerinin atıklarıyla zehir deresine dönüştü.

Uşak Ulubey Doğal Üretim Çevre ve Dayanışma Derneği Başkanı Arslan Civan,Uşak ve çevresinde havayı, toprağı ve suyu kirletenlerin kim olduklarını herkesin bildiğini belirterek şöyle dedi:
"Nitelik olarak görevini yapamayan, üstelik de çoğu zaman çalıştırılmayan arıtmalar yüzünden sanayi kuruluşları, mermer ocakları ve besi çiftliklerinden kaynaklanan kirlilik Ulubey Deresi'nden akarak bütün kanyonu ve tabanındaki tarım topraklarını zehirliyor. Uşak Belediyesi'nin yetersiz kanalizasyon arıtmasından çıkan sular da diğer dereleri kirletiyor. Yaşam kaynaklarımıza hep birlikte sahip çıkmamızın zamanı geldi."


600 YIL SÜRECEK


Edinilen bilgilere göre Ulubey Deresi'nde ilk araştırma 1998 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Lütfü Özav tarafından yapıldı. Araştırmada Uleey Deresi'nin çevresinde yer alan verimli toprakların çorak araziye, derenin suyunun da 4. sınıf niteliksiz ve zehirli suya dönüştüğü belirlendi. Araştırma sonucu hazırlanan raporda "Su bugünden itibaren temiz aksa bile doğanın kendini yenilemesi en az 600 yıl sürecektir" denildi.

İl Genel Meclisi’nin CHP'li üyesi Selim Saka ise Ulubey Deresi'nin temizlenmesi için bir an önce önlem alınmasını istedi. Saka, "Kanyonlar ve cam teras çok güzel. Ama ilçemize gelen turistlere Ulubey Deresi'nin kirliliğini mi göstereceğiz. Bu kirliliğin bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor" dedi.