Journo'nun hbaerine göre; Televizyon reklam yatırımlarında son 20 yılın en yüksek oranlı artışı yaşandı. Dijitalde özellikle mobilin yükselişi sürüyor. Radyo ve açık hava reklamlarında da artış var. Gerilemenin sürdüğü tek mecra ise basın. Gazeteler ve dergiler, kâğıt yayınlarında düşen reklam gelirlerini, dijitalde artan gelirlerle dengelemeye çalışıyor.

Reklamcılar Derneği (RD), Reklamverenler Derneği (RVD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA TR) adına bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte tarafından hazırlanan raporda öne çıkan veriler şöyle:

Dijitalde büyüme devam ediyor

  • Türkiye’deki medya yatırımları içerisinde %65,6 oranında paya sahip dijital medya yatırımları, bu yılın ilk 6 ayında 7 milyar 906 milyon lira seviyesine ulaştı.

  • 2021’nin ilk yarısında 7 milyar 306 milyon liralık medya yatırımı yapıldı. Yaratıcı işler, yapım, baskı, çizgi altı pazarlama (BTL), sponsorluk ve reklamveren hizmet bedellerinin oluşturduğu reklam yatırımları ise 3 milyar 13 milyon TL oldu. Türkiye Toplam Medya Pazarı’na yapılan yatırım 12 milyar 50 milyon olarak gerçekleşti.

  • 2021’in ilk 6 ayında tahsil edilen toplam 1,186 milyar liralık Dijital Hizmet Vergisi (DHV) tahsil edildi. Bu da %7,5 olarak uygulanan DHV’ye konu olan toplam büyüklüğün 15,8 milyar lira olduğunu gösteriyor.

  • DHV’ye konu olan toplam hacmin yaklaşık %45’inin küresel yayıncıların reklam gelirlerinden oluştuğu ve küresel yayıncıların toplam dijital reklamcılık pazarında minimum %90’lık bir paya sahip olduğu öngörüldü. Buna göre dijital reklamcılık pazarının 2021 ilk 6 ay büyüklüğü 7 milyar 906 milyon lira olarak hesaplandı.

  • Organize medya sektörünün toplam dijital reklamcılık pazarındaki temsilinin yaklaşık %40 olduğu düşünülüyor. Bu nedenle 3,16 milyar liralık dijital reklam yatırımlarının dijital ajans ortakları üzerinden planlandığı ve satın alındığı sonucuna ulaşıldı.

  • 2021’nin ilk 6 ayında dijitalde 5 milyar 368 milyon liralık mobil reklam yatırımı yapıldı. Mobilin dijitaldeki kullanım payı %68 oldu.

Haber ve spor kanallarında artan talep ve enflasyon etkisi

  • Türkiye’deki medya yatırımları içerisinde %28 oranında paya sahip olan TV medya yatırımları geçen yılın aynı döneminde göre %54 artarak 3 milyar 371 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu dönemde TV reklam yatırımlarında son 20 yılın en yüksek oranlı artışı yaşandı.

  • Raporda, “özellikle de haber ve spor kanallarında artan talebe ve gerçekleşen fiyat enflasyonuna” dikkat çekilerek TV’deki yatırımlarn bu nedenle ciddi oranda arttığı vurgulandı.

  • Türkiye’deki medya yatırımları içerisinde toplamda %3,4 oranında bir payı bulunan açık hava medya yatırımları geçen yılın aynı dönemine göre %41,7 artarak 410 milyon lira olarak gerçekleşti. Açık hava medya yatırımlarını gerileten COVID-19 salgını etkisinin hafiflemesiyle bu mecrada toparlanmanın sürdüğü belirtildi.

  • Türkiye’deki medya yatırımları içerisinde toplamda %1,4 oranında bir paya sahip olan radyo medya yatırımları, geçen yılın aynı dönemine göre %25,8 artarak 164 milyon lira olarak gerçekleşti. İkinci 6 ayda da %40’ların üzerinde bir büyüme bekleniyor.

  • Türkiye’deki medya yatırımları içerisinde toplamda %1,7’lik paya sahip olan yazılı basın medya yatırımları geçen yılın aynı dönemine göre %8,1 artarak 200 milyon lira oldu. Ancak bu nominal artış, yıllık enflasyon değerinin altında kaldığından, aslında reel bir küçülmeye işaret ediyor. Deloitte raporunun duyurusunda şu ifade kullanıldı:

Tüketicinin pandemi öncesinde başlayan içerik tüketiminin dijitale kayması ve basılı medyadan uzaklaşması, pandemi ile birlikte dijital alışkanlık yaratmıştır. Tiraj ve erişimin ülke nüfusuna oranla artmaması, reklamveren tercihini diğer mecralara kaydırmıştır. Derginin dijital sunuşu yaygınlaşırken gazete içeriği gazetelerin haber sitelerinde yoğun tüketilmektedir. Her iki mecranın basılı reklam geliri düşerken dijital geliri artmaktadır.