Yeni Zelanda'nın doğusunda yer alan Christchurch kentindeki Masjid Al Noor ve Linwood Masjid camilerine cuma namazı sırasında silahlı saldırı düzenlendi. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırılarda 49 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ardern, camilerden birinde 30, diğerinde ise 10 kişinin öldüğünü belirtti. Yirmiden fazla kişinin ise ağır yaralı olduğunu ifade eden Yeni Zelanda Başbakanı, ülkede ulusal güvenlik tehdidi seviyesinin düşükten yükseğe çıkarıldığını söyledi. 

Saldırıların ardından üç erkek ve bir kadın şüphelinin gözaltına alındığı açıklandı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, saldırganlardan birinin Avustralya vatandaşı olduğunu söyledi. Morrison, bu kişinin "sağcı bir terörist" olduğunu ifade etti. Morrison, Sydney'de düzenlediği basın toplantısında, "aşırılıkçı, sağcı ve vahşi bir terörist" tarafından gerçekleştirilen saldırıyı kınadıklarını belirtti.

Saldırılar sonrası Yeni Zelanda polisi, ülkedeki tüm camilerden kapılarını kapatmalarını istedi. Christchurch kentindeki okullara giriş çıkışlar da bir süreliğine yasaklandı. Yasağın kaldırılmasının ardından velilere çocuklarını okullarından almaları için izin verildi.

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, saldırılar sonrası New Plymouth kentinde yaptığı ilk açıklamada, "Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri" ifadesini kullanmıştı. Ardern, "Bu aşırı şiddet eyleminden etkilenen insanların çoğu, mülteci ve göçmen topluluklarımızdan olacak. Yeni Zelanda onların evi. Burada güvende olmalılar" demişti. Ardern, saldırılar nedeniyle bir ance önce başkent Wellington'a dönerek ulusal güvenlik birimleriyle acil durum toplantıları yapacağını sözlerine eklemişti.

Saldırı anına ait görüntü iddiası

Camilerden birinde çekildiği iddia edilen bir görüntü sosyal medyada yayınlandı. Facebook'ta canlı olarak yayımlanan görüntüde, silahlı kişinin camiye girer girmez ateş etmeye başladığı ve içeride de insanları vurmaya devam ettiği görülüyor. AFP haber ajansı, videonun doğruluğunu teyit ettiğini belirtti. Facebook'a bu videoyu yükleyen kişi, aynı isimle Twitter'da 74 sayfalık bir manifesto yayımladı. Saldırıyı üstlenen bu kişi, göçmen karşıtı manifestoda, kendisini 28 yaşında Avustralyalı bir erkek olarak tanımladı. Facebook, videoyu saldırılardan kısa süre sonra sildi. Twitter da söz konusu hesabı askıya aldı. Yeni Zelanda polisi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, saldırı anına ait olduğu öne sürülen videonun sosyal medyada paylaşılmaması için çağrıda bulundu.