Haber/ Saadet Erciyas

Kemeraltı’nda Anafartalar Caddesi üzerinde, eski Kemeraltı Karakolu’nun hemen yanında yer alan üçüncü sınıf oteli 39 yıldır işleten İlyas Çam, anahtarlarını mekanın sahibi iş insanı Nazmi Felibeli’ye teslim etti. Boşaltılan otelin tabelası da indirildi.

Oldukça yapranmış durumdaki yapı, daha çok evsizlerin, kimsesizlerin, yalnız insanların barındığı, belgesellere, kitaplara da konu olmuş farklı bir mekandı. Otel, yaklaşık 20 yıla yakın bir süre hizmet veren Şükran Lokantası’yla İzmirliler'in hafızasında ayrı bir yer edinmişti. Yapıda onarım kısa süre sonra başlayacak. Otelin adı şimdilik kitaplarda kaldı. Bu hafta Kitap Dostu’nda adına rastladığım bu kitaplara yer vermek istedim.

TRANCA ŞİŞİ

İzmir'i en güzel anlatan yazarlardan Tarık Dursun K. "Gavur İzmir Güzel İzmir" kitabında anılardan silinmeyen Şükran Lokantası’ndan söz eder. “... Ama Şükran Lokantası, tranca şişiyle ünlüydü. Dört köşe kesilmiş trançaların her biri arasına bir parça domat (Evet, domates değil domat. Çünkü İzmir'in yerlisi için domates yoktur, domat vardır.) onun arasına defre yaprağı... Ah, evet, defne yaprağı! Trancayı ağzınızda hoşlaştırıp tadını getiren ölümsüz yaprak, defne yaprağı. Kömür ateşinde ızgara ve damak şehveti…” diye anlatır.

HÜZÜNLER VE YALNIZLIKLAR

Hidayet Karakuş'un "İzmir'in Kalbi Kemeraltı" kitabında da rastlarız Yeni Şükran Oteli’ne. Yazarın Kemeraltı'nı kaleme aldığı kitabında yer verdiği dört otelden biridir. Oteli anlattığı yazısına, "Bilmez misin, hüzünler ve yalnızlıklar ince biçilmiştir. Kendi pusularına düşer hep yalnız insan..." dizeleriyle başlar. Karakuş, kitabı yazarken ziyaret ettiği Yeni Şükran Oteli'nde Emin Aydoğan'ın Tarihüstü Kemeraltı Fotoğraf Sergisi’ni görmek ister. Sergiyi dolaşırken önündeki gazeteye dalmış bulmacasını çözen "otelin yalnızlarından" Bergamalı Fuat Kul'la tanışır ve onunla söyleşir. Kitabında otelden ayrılırken yaşadığı hüzün yüklü duyguları anlatır...

OTELLERİ EV BELLEMİŞLER

Ferhat Fuzuli'nin (Avukat İlker Ünsever) yayımladığı şiir-manzum hikayenin kahramanları Kemeraltı'nın iki ünlü oteli "Meserret" ile "Şükran" dır. Yazar, "Meserret ile Şükran" kitabını "otelleri ev bellemiş kalabalık içindeki yalnızlara" adar. Kitabın “Şükran” başlıklı bölümünde İzmir'e yeni gelen ve geceyi geçirmek için güvenli, fiyatı ehven bir otel arayan genç kadının polisten aldığı tarifle ulaştığı Şükran Oteli'ni gördüğünde hissettiklerini dizelerine yansıtır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Kayın, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yayımladığı İzmir Kent Ansiklopedisi'nin Mimarlık-2 Cildi'nin konaklama yapıları” bölümünde oteli anlatır. Prof. Dr. Kayın, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıkan “İzmir Oteller Tarihi” kitabında ise Yeni Şükran Oteli’ne ayrıntılı olarak yer verir. Otelin bulunduğu yapının, tarihi sürecinde farklı isimlerle anıldığı belirtir ve otelin mimari yapısına ilişkin bilgileri paylaşır.