Karaburun Yarımadası'nın yüzde 61'ini (252 km²) kaplayan Lodos Enerji'ye ait Karaburun RES Projesi'ne karşı Karaburun Kent Konseyi ve bölge halkının; yarımadanın doğal, kültürel ve ekonomik yaşamı üzerinde geri dönüşü mümkün olmayan ağır tahribata yol açacağı gerekçesi ile yürüttüğü hukuk mücadelesi 4. yılına girdi.

Karaburun Kent Konseyi'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Karaburun Yarımadası’nın %61’ini (252 km²) tek başına kaplayan LODOS Enerji’ye ait “Karaburun RES Projesi”ne karşı yürütmüş olduğumuz hukuk mücadelemiz 4.yılına girdi.
Bu zaman zarfında, proje için verilen ÇED Olumlu kararı üç kez ve üretim lisansı bir kez iptal ettirdik. Bu iptal kararları, doğayı ve yaşam alanlarını korumak için hep birlikte verdiğimiz inançlı ve kararlı mücadelenin sonucudur.
Ne yazık ki, bu iptal kararlarına karşın, gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekse Enerji ve tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından, Mahkeme kararlarındaki iptal gerekçeleri dikkate alınmaksızın, üretim Lisansları ve ÇED izinleri hızlı bir şekilde yenilendi.
Ancak bizler, böylesi doğaya ve insana hoyrat bir uygulamayla, “yenilebilir-temiz enerji” adı altında bu nadir doğanın, yaban hayatının, tarım, mera ve turizm alanlarımızın kısacası Karaburun’da yaşamın yok edilmesine rıza göstermeyeceğiz.
Karaburunlu yurttaşlar olarak, Karaburun Yarımadası’nın doğal, kültürel ve ekonomik yaşamı üzerinde geri dönüşü mümkün olmayan ağır tahribata yol açan bu hukuksuz uygulamaların durdurulması için, bir kez daha yargıya başvurduk.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, 27.02.2018 tarihinde ilan edilen ve Yaylaköy’de dikili olan 50 türbinin yanında 37 adet türbinin de eklenmesine yol açan ÇED OLUMLU kararının iptali için, İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne Karaburun Yurttaş Davacıları tarafından dördüncü kez dava açtık.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu açtığımız davadan 1 gün sonra 01/03/2018 tarih, 7724 sayılı kararı ile Karaburun RES Projesi üretim tesisinde 01/03/2018 tarihinden itibaren 39 yıl, 2 ay, 28 gün süre ile faaliyette bulunmak üzere EÜ/7724-/03863 sayılı üretim lisansı vermiştir. Lisans kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu 29/03/2018 tarih, 7767-63 sayılı kararı ile de, Karaburun RES Projesi üretim tesislerinin kurulması için Yaylaköy’de ki taşınmaz malların 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 19. Maddesi gereğince kamulaştırılmasında kamu yararı bulunduğuna karar vererek, Karaburun Kaymakamlığı Mal Müdürlüğü aracılığıyla konuyu Yaylaköy’lü taşınmaz sahiplerine tebliğ etmiştir.
Karaburun’da köylüye ait arazileri “kamu yararı” gerekçesinin arkasına sığınarak kamulaştırmak isteyen zihniyete karşı biz Karaburunlu yurttaşlar olarak, her türlü yasal hakkımızı, dün olduğu gibi bugün de kullanmaya devam edeceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz."