Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizm Projesi'nin bilirkişi keşfi dün yapıldı. Bilirkişi incelemesi günü, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un projeyle ilgili açıklama yapması, kafaları karıştırdı. Bakan Ersoy'un, Çeşme Projesi planlarının yıl sonu askıya çıkarılacağını duyurmasına tepki gösteren çevreciler, konunun netleşmemesinin rahatsız edici olduğunu dile getirdi. TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir, “Sayın Bakan planların yılsonunda askıya çıkacağını söylüyor. Sanırım Bakanlık vekillerinin bundan haberi yok. Bakanlık vekili projeyle ilgili, ‘hala çalışmalar sürüyor, ortada net bir şey yok’ diyor. Burada bir uyumsuzluk var. Bakanlık vekili ve teknik kadrosu burada başka bir şey söylüyor, Sayın Bakan İstanbul’da başka bir şey söylüyor. Ortada bir çelişki var. Bu memleketin topraklarını hiçbir şekilde kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz” dedi.

'VATAN TOPRAĞIMIZ SATILAMAZ'

Projenin belirlenme sürecinde hukuksuzlukların başladığını dile getiren Akdemir, proje kapsamında halkın olan toprakların satılacağını söyledi. Akdemir, “Biz bu davaya usulden karşıyız. Çeşme Turizm Bölgesi olarak ilan edilen alan, Çeşme’nin yüzde 45’ini kapsıyor. Bu alanın belirlenme süreci bile hukuka aykırı. Turizm Bölgesi Belirleme Yönetmeliği’ne aykırı. Bu belirlenen bölge yoğun bir şekilde korunması gereken alanların olduğu bir bölge. Proje yaklaşık 47 kilometrelik bir kıyı şeridini kapsıyor. Bu bölge tahsis edildiğinde kıyı şeridi tümüyle halkın kullanımına kapatılacak. Bu 47 kilometrelik alan İzmir’in emekçi halkının hafta sonları günübirlik olarak tatil yaptığı bölgeler. Bu alanlar, İzmir’in emekçi halkından koparılacak. Biz buna itiraz ediyoruz. Bakanın deyimiyle bu bölge 1 milyar dolara satılacak ve o parayla altyapısı yapılacak. Aslında satarken üstüne para veriyoruz. Bu toprak vatan toprağıdır, satılamaz. Satanlar vatan haindir, satılmamasını savunmakta vatanseverliktir” diye konuştu.

TALANA SEBEP OLACAK

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ise, projenin doğa talanına neden olacağını ifade ederek, “Öncelikle son dönemde uygulanan politikalar çerçevesinde; doğa ve çevrenin maruz kaldığı talan arttı. Bu rant politikaları ne yazık ki acımasızca havamızı, suyumuzu ve toprağımızı elimizden almaya başladı. Çevre, insan sağlığının ayrılmaz bir bütünüdür. Yani çevre sağlığı olmadan insanın sağlığından bahsetmemiz mümkün değildir. Burada yapılan ve adına Çeşme Turizm Projesi denilen olayın aslında doğa talanı olduğunu tüm İzmir halkı dahil olmak üzere biliyor. Ekosisteme verilecek bir zarar sonrasında ağaçlar, canlılar bir bütün olarak doğa gerçekten büyük zarara uğrayacak ve geriye dönüşü mümkün olmayan bir tahribat ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

İlk rota Alaçatı

Bilirkişi incelemesinin ilk rotası olan Alaçatı Azmağına gidildi. Azmak’ta bilirkişi heyeti ve bakanlık temsilcileri, davacıları dinledi. Davacılar, projenin neden hayata geçmemesi gerektiğine dair açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalarda.; projenin hukuka ve planlama ilkelerin aykırı olduğu, kamu yararı taşımadığı, doğa tahribatına yol açacağı ve talan projesi olduğu vurgulandı.