Haber/ Özge GÜNERKEN

Önder “Her gün birkaç canın fotoğraf ve özelliklerini bizlerle paylaşırlarsa, ilan açıp yuva bulma şanslarını artırabiliriz” dedi İzmir’de bakımevlerinde binlerce can sahiplenilmeyi bekliyor. Yuvalandırma için birçok bakımevi internet sayfaları üzerinden paylaşımlar yapsa da yine de sadece çok azı ikinci bir şansı elde edebiliyor. Kentin en büyük bakımevi konumundaki Büyükşehir Belediyesi’ne ait Seyrek Bakımevi, şu an için bine yakın hayvana ev sahipliği yapıyor. Önceki gün Hayvan Hakları Federasyonu-HAYTAP heyeti Seyrek Bakımevi’ne ani bir ziyaret yaptı. Hayvanların ve bakımevinin fiziki durumunu görmek, varsa eksiklikleri not almak ve STK olarak destek verebilecekleri konuları belirlemek için bu ani ziyareti Meral Örüç ile birlikte gerçekleştirdiklerini anlatan HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Federasyonumuza gelen şikayet ve yardım talepleri üzerine bakımevlerini düzenli olarak ziyaret ediyoruz. Bazen de önceden haber vermeden ani ziyaretlerimiz oluyor. Seyrek Bakımevi’nde aşırı bir yoğunluk olmadığını gördük. Tabii ki bakımevinde çok sayıda yuva bekleyen köpeğimiz var. Her biri de çok güzel, uysal ve bir yuvayı hak eden canlar” dedi.

Menemen’de toplanan hayvanların da durumunu yerinde gördüklerini belirten Önder, “Seyrek’te Menemen Belediyesi’ne kendi bakımevi yapılana kadar 14 padok verilmiş. Her birinde 7-8 köpek vardı. Veteriner hekim Sinan Okçuoğlu kısırlaştırılanların onar onar bırakılmaya başlandığını söyledi. Bizler de takip edeceğiz” diye konuştu. Önder, her bakımevi ziyaretinde olduğu gibi bu ziyarette de yuva bekleyen köpeklerin fotoğraflarını ve videolarını çekerek sahiplendirme için sosyal medya hesabında ilan açtığını ve çok güzel dönüşler aldığını belirterek, “Seyrek’te kurt, golden, terrier, av köpeği gibi her türlü cins koruma ve ev köpeği var. Fotoğraflarını çekerek paylaşım yaptım. Saat 13.30/16.00 arası ziyaret ve sahiplenmeye gidilebileceğini hatırlattım. Akşam açtığımız ilandan sonra hemen ertesi sabah iki köpeğe talip çıktı” diye konuştu.

Haydi şanslarını artıralım

Bakımevine terk edilen tüm köpeklerin büyük üzüntü yaşadıklarını da anlatan Önder şöyle devam etti:  “Terk edilmek her canlıyı yaralar. İnanın ki, bakımevlerindeki canlar sürekli ağlıyor. Çünkü hepsinin duyguları, hisleri var. Birileri yanlarına geldiğinde, kendilerini sevdirebilmek için adeta birbirleri ile yarışıyorlar. Tek istedikleri, sevgi. Bu nedenle de sık sık bakımevlerine gidip oradaki canların fotoğraflarını çekip paylaşım yapıyorum ki, bir şansları olabilsin. Ne zaman fotoğraf paylaşsak, hepsi için olmasa da birkaç canın hayatını değiştirebiliyoruz. Bakımevlerinin çoğunun internet üzerinde sahiplendirme sayfaları var ama maalesef yeterli olmuyor. Birçok insan bu adresleri bilmiyor bile. Oysaki sosyal medyadan günlük paylaşımlar daha etkili olabiliyor. Aslında bu vesileyle bakımevlerindeki veteriner hekimlere de bir çağrı yapmak istiyorum: Bizler elimizden geldiğince barınak ziyareti yapıyoruz ancak her yere her gün yetişmemize imkan yok. Sizler her gün görev yaptığınız bakımevlerinden birkaç canın fotoğrafını çekip, özellikleri ile paylaşsanız ve bu paylaşımlara HAYTAP başta olmak üzere STK gönüllülerini etiketleseniz mutlaka sahiplendirme sayısı artar. Bunu yaparsak canlara yuva bulma konusunda bir şans daha vermiş oluruz, diye düşünüyorum.” KUTU Adı Cesi oldu HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, Seyrek Bakımevi ziyaretinden sonra açtığı sahiplendirme ilanının bir canın hayatını kurtardığını belirterek, “Yaptığım paylaşımda 6 ay önce terk edilmiş, bembeyaz tüyleri olan harika bir can da vardı. O can sahiplenildi. Adı da Cesi olmuş. Mutluluğum tarifsiz. Bakımevlerini ziyaret eden gönüllülerimiz de mutlaka fotoğraf çekip, sosyal medyadan paylaşım yapsınlar. Çünkü bu paylaşımlar gerçekten çok etkili olabiliyor” dedi.