Veli-Der, yeni eğitim döneminin en büyük tartışmalarından bir olan müfredat değişikliğine ‘sivil itaatsizlik’ mesajıyla karşılık verdi. Dernek üyeleri, değişikliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.

Haber / Umut KARAKOYUN

Yeni eğitim öğretim döneminde ders zili, müfredat tartışmalarının gölgesinde çaldı. Eğitim sendikalarının ardından, Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) de, müfredat değişikliğine dair tepkisini İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde yaptığı basın açıklamasıyla gösterdi. Eğitim sisteminin tam bir iflas ve yıkımın eşiğine geldiğini ileri süren Veli-Der üyeleri, iktidarın 15 yılda eğitimi yap-boz tahtasına çevirdiğini açıkladılar. Açıklamayı Veli-Der Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Aras, yaptı. Eğitimin, çocukların üzerinde yürütülen bir toplum mühendisliğine dönüştürüldüğünü savunan İlknur Aras; “Kendi deyimleri ile ‘sosyal ve kültürel iktidarını’ kurabilmek için eğitimi yani çocuklarımızı bir araç olarak görüp yürütmeye çalıştıkları bu mühendislik projesine asla izin vermeyeceğiz” dedi. 2012 yılında çıkarılan 4+4+4 yasasıyla, eğitimin gerici ve mezhepçi bir kuşatma altına sokulduğunu iddia eden Veli-Der Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Aras, 2014 yılında toplanan Milli Eğitim Şurası’nda alınan tavsiye kararları ile dindar bir nesil yaratma iddiasıyla, eğitimin ve toplumun dinselleştirilmesi hedefine yönelindiğini söyledi.

SİVİL İTAATSİZLİK MESAJI

Açıklamada, vakıflara da değinilerek eğitimin cemaat-tarikat sarmalına sokulduğu ileri sürülürken, sivil itaatsizlik mesajı da verildi. Ensar Vakfı, TÜRGEV, TÜGVA, İHH, İlim Yayma Cemiyeti gibi gerici vakıfların Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile protokoller imzaladıklarını hatırlatan İlknur Aras, yasa ve yönetmeliklere tamamen aykırı biçimde kaçak öğrenci yurtlarının işletildiğini kaydetti. Cumhuriyet değerlerine ve laiklik ilkesine bağlı çocukların, bilimsel ve demokratik eğitim almasını isteyen milyonlarca insanın eşit yurttaşlık duygusunu tahrip etmekten vazgeçilmesi çağrısında bulunan Aras, şunları söyledi: “Toplumun bölünüp ayrıştırılması, bizzat iktidarın politikaları marifeti ile uygulanan kutuplaştırma, bizleri kaçınılmaz olarak sivil itaatsizlik seçeneklerine yöneltmekte. Müfredat değişikliği adıyla dayatılan cihatçı-şeriatçı eğitim uygulamalarında ısrar edilmesi durumunda çocuklarımızı korumaya yönelik her türlü direniş ve itaatsizlik hakkımızı sonuna kadar kullanacağımız bilinmeli.” Açıklamanın ardından grup dağıldı.