İZDENİZ ile Türk-İş'e bağlı Türkiye Denizciler Sendikası (TDS) arasında, 250 personeli kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca, yolcu vapurları ve araba vapurlarında grev başladı.


Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Denizciler Sendikası arasında geçtiğimiz Ocak ayından bu yana süren Toplu Sözleşme Görüşmeleri (TİS), sonuçsuz kalınca, körfez ulaşımını sağlayan vapurlar sefere çıkmadı. Belediyeye bağlı olan İZDENİZ’e ait arabalı vapurlarda dahil olmak üzere toplam 19 vapur dün sabahtan itibaren sefere çıkmadı. 4 ana iskelede bağlanan vapurların çalışmadığından haberi olmayan yolcular, iskelelerden geri dönmek zorunda kaldı. Karşıyaka, Konak, Bostanlı ve Üçkuyular’da bulunan vapur iskelelerine, ‘Bu iş yerinde grev var’ yazılı pankartlar asıldı. Toplamda 250 personelin greve çıktığını açıklayan Denizciler Sendikası Şube Başkanı Hüseyin Sarayoğlu, 5 aydır süren görüşmelerden sonuç alamadıkları için greve çıkmak zorunda kaldıklarını söyledi. Sarayoğlu; “4857 sayılı yasaya göre çalışan 92 arkadaşımıza yüzde 9,5 zam önerdiler. Oysa belediyenin diğer şirketlerinde yüzde 18, sosyallerle birlikte yüzde 19 gibi bir zam yapıldı. Biz de bunu talep ettik. 4857’nin dışında 854 sayılı yasaya göre çalışan gemi adamlarımız var. Gemi adamlarına da ‘0’ zam veriyorlar” dedi.

İZMİR TARİHİNDE İLK GREV

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile son görüşmelerin yapıldığını ancak anlaşma sağlanamadığını belirten Hüseyin Sarayoğlu, uzlaşana kadar greve devam edeceklerini dile getirdi. İşverenin Turyol’u devreye koyarak grevi kırabileceğine de işaret eden Sarayoğlu, böyle bir durumla karşı karşıya kalsalar bile sonuna kadar direneceklerini, davalarında haklı olduklarını söyledi. Sarayoğlu; “Büyükşehir Belediyesi bizi bu aşamaya getirmemeliydi. İstanbul’da da görüşmelerimiz oldu ve hiç böyle bir şey yaşamadık” dedi. Sendikanın 66 yıllık tarihinde İzmir’de ilk kez greve çıktıklarını açıklayan Hüseyin Sarayoğlu, “Bizim greve çıkma gibi bir derdimiz yok ama bizi buraya ittiler. Yazıktır, İzmir halkına yazık. Temmuz ayı olduğu için İzmir boş. Bundan yararlandılar. Ada biletlerini geri iade ettiler. Bunlar olmamalıydı. Sendikanın istediği bir şey yok ki. 16-17-19 ile imzalanan TİS’ler var” dedi.

DAVET BEKLİYORUZ

Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin kendilerini çağırmasını beklediğini ifade eden Sarayoğlu, açlık ve yoksulluk sınırına dikkat çekti. Sarayoğlu; “Davet bekliyoruz. Çözümü onlar sunacak. Anlaşabileceğimiz noktada uzlaşırız. İşveren 3 gün önce adalet için yürüyordu. Dönüp aynaya bakmaları gerekiyor. Bu insanlar neden burada? 1909 liraya çalışan arkadaşlarımız var. Yoksulluk sınırı 5 bin 200 lira oldu. Sosyal ilkeleri olan bir belediye bunu yapmamalı. Çözülebilir bu sorun” açıklaması ile sözlerini noktaladı. Grev boyunca iskelelerde grev gözcüleri nöbet tutacak. Nöbetler, dönüşümlü olarak 24 saat boyunca sürecek.