Haber / Didar DEMİRCİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre 7 günlük her 100 bin kişide görülen Kovid-19 güncel vaka sayılarını açıkladı. Buna göre üç büyük kentte vaka sayılarında azalma görüldü. Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, İstanbul'da geçen hafta 100 bin kişide vaka sayısı 854.75'ken bu hafta vaka sayısı 532.02'ye düştü. Ankara'da geçen hafta 567.88 olan vaka sayısı bu hafta 361.52 oldu. İzmir'de ise geçen hafta 335.09 olan vaka sayısı bu hafta 223.34 oldu. İzmir'deki vaka sayısını değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, pandemi ile mücadelede Kovid-19 tanı testlerinin yaygınlaştırılmasının ve test sayısının artırılmasının önemine vurgu yaptı.

'Rakamlar hala yüksek'

İllere göre haftalık vaka tablosu açıklandı. Buna göre İzmir’de geçtiğimiz haftaya oranla vaka sayılarında yüzde 33’lük bir düşüş olduğunu açıklayan Çamlı, “Bu düşüşte 5 gün önce başlatılan tam kapanmanın etkisi olduğunu söyleyemeyiz” dedi. Çamlı, salgının başından bu yana test sayısının artması konusuna dikkat çektiklerini hatırlatarak, salgının kontrol altına alınmasında semptom göstersin göstermesin yaygın test yapılması önemli olduğunu vurguladı. Tablodaki verilere bakıldığında bir düşüş olduğu görülse de vaka sayılarının hala yüksek olduğuna dikkat çeken Çamlı, “İzmir’de geçtiğimiz haftaya göre vaka sayısında yüzde 33 azalma var. Yani geçtiğimiz haftaya göre haftalık vaka sayısı 100 binde 335’ken şu anda 100 binde 223 olmuş. Ancak bu azalmaya karşın haftalık vaka sayısı 9 bin 800’ler civarında günlük vaka sayısı da bin 400’ler civarında. Dolayısıyla bu düşmüş halinde bile hala vakaların yüksek olduğunu unutmamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

'Beş günde etki etmez'

İzmir'de kaç test yapıldığını bilmediklerini kaydeden Çamlı, “Bu testler kimlere yapıldı? Bunu bilmiyoruz. Şu anda semptomu olmayan pozitif temaslılara test yapılmıyor. Örneğin test sayıları artırılsa, pozitif temaslı ancak semptomu olmayanlara test yapılsa, vaka sayılarının daha yüksek çıkacağını düşünüyoruz” dedi. Çamlı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı “Vatandaşın başvurusu yok, onun için test sayıları düşüyor” açıklamasının kabul edilebilir olmadığını söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Testin sayısının artması ya da azalması vatandaşın başvurusuna bağlı olamaz. Temaslı takiplerinde pozitif temaslı olgulara test yapılması gerekiyor. Çünkü şunu biliyoruz, semptomu olmayan vakalar var ve bunların bulaştırıcılıkları devam ediyor. Test yaparsak vakaları saptarız ve izole ederek bulaşın önüne geçeriz. Pozitif temaslılara semptomu yok diye test yapmazsak semptomsuz vakaları atlamış oluruz. Tam kapanma sürecine gireli 5 gün oldu. Baktığımız zaman 5 günde bir kapanmanın etkisini görmemiz mümkün değil. Bu düşüşte hangi faktörlerin rol oynadığını çok bilmiyorum. Konu değişik yönleriyle analiz edilmeli. Ama şunu biliyorum, ne kadar çok test yapılırsa o kadar çok pozitif vaka bulabiliriz, yani bakarsak görürüz. Test yaparsak buluruz. Yapmazsak vaka sayıları düşük çıkar.”

Yerli aşı Eylül'de çıkacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye nüfusunun üç katı kadar aşı için sözleşme yapıldığını, Eylül ayından itibaren de yerli aşının devreye gireceğini söyledi. Koca, ikinci dozdan 6 ay sonra tavsiye edilen “üçüncü doz” yani hatırlatma dozunun yerli aşıyla yapılacağını açıkladı.