Haber/ Gökçe ADAR

Karabağlar ilçesine bağlı Uzundere köyünde her perşembe yaptıkları ürünleri satan köylü kadınlar yaşadıkları ekonomik sıkıntıları paylaştı. Kızartma, pişi, gözleme gibi yapılan ürünlerin hepsinin satılmadığını dile getiren köylülerden Gülay Konu, “Haftada bir gün Perşembe günleri pazara geliyoruz. Hepimiz çocuk okutuyoruz. Ben pazarda köy yemekleri yapıp satmaya çalışıyorum. Eve, dolu yemek tencereleriyle gidiyorum. Satılmıyor. Arkadaşlarım, pişi satmak için yaptıkları hamuru bitiremiyorlar. Çay, kahve satan diğer köylü kadınlar bir paket çayı bile bitiremiyorlar. 15 günde bir bir kavanoz domates satıyoruz. Borçla geçiniyoruz. Haftanın bir günü çalışmakla nasıl geçineceğiz? Biz, bugünü göremiyoruz. Gelecek haftayı kukuman kuşu gibi düşünüyoruz. Masrafımız çıkacak da elimize ne kalacak diye düşünüyoruz? Böyle geleceğe nasıl bakacağız? Can suyumuz kesildi” dedi.

Kooperatif istiyoruz

Kentte köylü kadınların kurduğu pek çok kooperatif olduğunu ve bu kooperatifler sayesinde kadınların para kazandığını ifade eden Konu, şöyle devam etti: “Bu kadar üretiyorken, bu kadar imkanımız varken fakirliğin dibine vurduk. Biliyoruz, yapıyoruz ama satamıyoruz. Kentte diğer pazar yerlerine giremiyoruz. Belediye bünyesinde, pazarda ürün satan tüm kadınlar kooperatif kurmak için kurs aldık. Kooperatifçilik yasasına göre; kooperatifi kuracak ortaklar arasında birinci dereceden kan bağının olmaması gerekiyormuş. Bu köyde yaşayıp akraban olmaması imkansız. İlçe belediyemizden yardım istedik. Ancak o da yardımcı olmadı. Kooperatif kurduğumuz takdirde çevremize de sağlıklı gıdalar üreteceğiz. Yetkililere randevu talebinde bulunduk ama bir türlü randevu verilemedi. Uzundere köylüsünü bitirdiler. Biz kooperatif kurup, kentin her noktasında ürünlerimizi satmak istiyoruz.”

Elimizden biri tutsun

Her geçen gün köylülerin eridiğini ifade eden Konu, “Biz, köylü olmaktan gurur duyuyoruz. Zehir gibiyiz. Ama çalışkanlığımızı kullanacak alanımız yok. Eğitim aldıktan sonra bize girişimci kartına benzer bir kart verdiler. Ne yapacağız peki bu kartla? Caddelerde ot mu satacağız? Bir alanımızın bir yerimizin olması lazım. Zabıta kartımızı gördüğünde tezgahımızı kaldırmazmış. Cadde kenarında bu yaştan sonra nasıl satış yapacağız? Köylü kadınların pazar kurduğu Kavacık'a gittik. Öyle bir kör noktaya koymuşlar ki bizi, büyük bir zararla köyümüze döndük. Neden bize bir ses verilmiyor? Haftada bir gün belediye çalışanları buraya yemeğe gelsinler, köylüye esnafa destek olsunlar. Elimizden biri tutsun. Köylüler günden güne eriyor” ifadelerini kullandı.