Özel/Gökçe ADAR
İzmir Meteoroloji 2'inci Bölge Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde artan hava sıcaklıklarıyla ilgili açıklama yapmış, uyarıda bulunmuştu. Meteoroloji yetkilileri, yaz mevsiminin en sıcak günlerinin geldiğini ifade etmiş, vatandaşları Eyyam-ı bahur' (mevsimin en sıcak havası) sıcak dalgası için de uyarıda bulunmuştu. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar ise kentteki sıcaklıkların ortalamanın altında kaldığını ifade etti. Yaşar, “İzmir’e sıcak deniliyor. Halbuki, mevsim normallerine bakıldığı zaman sıcaklıklar ortalamanın altında kalıyor. Yılın en sıcak günleri deniliyor, uyarılarda bulunuluyor ancak bu yıl 40-42 dereceye çıkan hava sıcaklıkları yok” diye konuştu.

KURAKLIK SEBEP OLUR’
Kış mevsiminin çok kurak geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Yaşar, “Kışın, yağış az yağdı. Özellikle, mart ve nisan ayında beklenen yağmurların yüzde 50’si yağdı. Bu da toprakların kurumasına neden oldu. Topraklar, nemlenemedi. Mayıs ayından itibaren de havalar ısınmaya başladı. Ancak, ocak ve temmuz ayı arasını dikkate aldığımız zaman, sıcaklıklar ortalama altında” dedi.
Orman yangınlarının kuraklık sebebiyle çıktığını ifade eden Prof. Dr. Yaşar, “Orman yangınları deyince, insanların aklına direkt yüksek hava sıcaklıkları geliyor. Ancak orman yangınlarının asıl çıkma sebebi, kışı çok kurak geçirmemiz. Çünkü, az yağış demek ormanın hızla kuruması demek. Rüzgar da, yangınlar için çok önemlidir. Rüzgar, orman yangınını çıkarır ve müdahaleyi güçleştirir. Bu yüzden önemler alınırken ve uyarıda bulunurken sıcaklık değil, rüzgar dikkate alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

YİRMİ YILI KAYBETTİK’
Geçen yıl çıkan orman yangınlarını hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, şunları söyledi: “Türkiye’de yılda ortalama 2 bin 500-600 civarı orman yangını çıkar ve bu da yaklaşık 6 bin 500 hektarlık ormanlık alanın yok olması demektir. Ama geçen yıla baktığımızda; Türkiye’de adeta bir rekor kırıldı. Geçen yıl, bin 399 orman yangını çıktı. 20 yıllık ormanlık alanımızı bir yılda kaybettik.” Bu yıl orman yangınlarına yönelik daha iyi tedbirlerin alındığını belirten Prof. Dr. Yaşar, şöyle devam etti: “Bu yıla baktığımda, yangına müdahaleler daha iyi durumda. Çok hızlı hareket ediliyor. Anında müdahale için mücadele ediliyor. Ağustos ayının da çok zorlayıcı geçeceğini düşünmüyorum. Bu ay, çok aşırı sıcakla ve rüzgarla geçmeyecek.”