Haber/ Sinan KESKİN

Urla'da Binkonutlar olarak bilinen bölgede sitelerin arasından geçen derenin ıslah çalışmaları kapsamında Yeni İz-Emek Yaşam Konutları Sitesi ile dere yatağı arasında kalan, kamuya ait arazide bulunan 120 zeytin ağacı başka bir bölgeye dikilmek üzere söküldü. Yaklaşık 20 yıl önce dikilen zeytin ağaçlarının sökülmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Dere yatağı ile Yeni İz-Emek Yaşam Konutları Sitesi arasında kalan yaklaşık 4 dönümlük kamu arazisinin site sakinleri tarafından koruma amaçlı ağaçlandırıldığını dile getiren site yöneticisi Hayrettin Akay, ağaçların sökülmesini katliam olarak değerlendirdi.

Uygulama yanlış

Bölgedeki sitelerin üst birliği olan S.S.Urla Yenikent İşletme Kooperatifi'nin üyelerin onayını almadan dere yatağının üst kısmında bulunan 8 dönümlük araziyi özel bir şirkete 30 yıllığına kiraladığını iddia eden Akay, “Usulsüz bir şekilde kiraya verilen arazi dere yatağına sınır olduğu için hazırladıkları plan belediye tarafından onaylanmıyor. Bu sorunu aşabilmek için dere yatağının yerini değiştirmek istiyorlar” dedi. Akay ayrıca, şirketin bu araziye sosyal tesis kuracağını ve bu tesis ile dere yatağı arasında bir tampon bölge oluşturmak ve tesisin anayola bağlantısını sağlayacak bir yol yapmak istediğini de öne sürdü.

Sorunun 2013'ten bu yana sürdüğünü anlatan Akay, “Biz site sakinleri olarak doğal dera yatağının yerinin değiştirilmesinin yaratacağı yıkıcı etkiyi Araklı'da gördük. Birilerine rant sağlamak için dere yatağına yapılacak müdahale önümüzdeki muhtemel yoğun yağışlarda evlerimizi su basmasına neden olacaktır” diye konuştu. Akay, yapılmak istenen uygulamanın yanlış olduğunu Tarım ve Orman Bakanlığı'na, İZSU'ya ve Urla Belediyesi'ne verdikleri dilekçelerle defalarca anlatmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Mevsim doğru değil

Zeytin ağaçlarında Mart ayından itibaren taşıma işlemi yapılamayacağını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tevfik Türk ise şöyle konuştu: “Zeytin ağaçları Mart ayından itibaren sürgün büyütmeye başlalar. Çiftçi deyimiyle ağaca su yürür. Haziran ayında ise ağaçlarda çiçeklenme dönemi biter ve meyve bağlamaya başlar. Bu dönemde yapılacak olan taşıma sonrasında ağacın tutma olasılığı yüzde 5’i geçmez. Yani taşıma işlemi ile ağaçları kesmek arasında hiçbir fark yoktur. Taşıma işlemi yapılacak zeytin ağacının taşındığı bölgede yaşamını devam ettirebilmesi için taşıma işleminin ağacın dinlenme döneminde yani Aralık-Ocak-Şubat aylarında yapılması gerekir. Ağaçlar taşınmadan önce yeşil aksamı kalmayacak şekilde budanmalı, bol su ile söküm işlemi yapıldıktan sonra söküldüğü yön ile aynı yöne bakacak şekilde dikim işlemi yapılmalı.”

İmar planı uygulandı

Urla Belediyesi Fen İşleri Eski Müdürü ve S.S.Urla Yenikent İşletme Kooperatifi Başkanı Gündüz Özçam, söz konusu kamuya ait alanın Yeni İz-Emek Yaşam Konutları Sitesi tarafından işgal edildiğini belirterek, “Bölgedeki imar çalışması 1990 yılında tamamlandı. Bu plana göre kooperatiflerin tapulu alanları ve kamuya ait alanlar açıkça belirtilmiştir. Söz konusu site bu alanı ağaçlandırmak suretiyle sitenin kullanım alanı yapmıştır. Geçtiğimiz günlerde yapılan uygulama tamamen kanunidir. Konunun bizimle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır” dedi.

Urla Belediyesi ise zeytin ağaçlarının başka bir alana dikilmek üzere köklerinden sökülerek bakıma alındığını belirterek, söz konusu işlemin dere ıslah çalışmaları kapsamında yasal mevzuata uygun olarak gerçekleştirildiğini açıkladı.