Seferihisar Ürkmez'de halk plajının bulunduğu alan ile Lebedos Antik Kenti yakınına kurulmak istenen marina projesi için bilirkişiler inceleme yapacak.

Haber / Umut KARAKOYUN

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü tarafından Seferihisar'ın Ürkmez beldesinde yapılmak istenen yat limanı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararına, itiraz edilmiş ve ardından dava açılmıştı. Seferihisar Belediyesi ile Ürkmez'i Güzelleştirme, Çevre Koruma, Kültür ve Turizm Derneği'ni temsilen 64 yurttaş, bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararına karşı Bölge İdare Mahkemesi'nde açtıkları davanın ardından, mahkeme bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Davacı vekili Avukat Şehrazat Mercan tarafından, İzmir 1. İdare Mahkemesi'nde açılan davanın ardından, bölgede bilirkişilerce inceleme yapılmasına karar verildi. Mahkeme; Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Gürcan Polat, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Bölümünden Doç. Dr. Alper Doğan, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Prof. Dr. Ebru Çubukçu, DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Mustafa Doğan, DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Serkan Eker'i bilirkişi olarak atadı.

İTİRAZ ETMEYECEK

Avukat Şehrazat Mercan, mahkemenin atadığı bilirkişilere itiraz etmeyeceklerini açıkladı. 26 Ekim'de bölgede inceleme yapacak olan bilirkişiler, davacı tarafın iddialarını inceleyecek. Projenin, çevresel etkilerinin neler olduğunun yanı sıra ÇED dosyasında belirlenmiş formata uygun olup olmadığı araştırılacak. Bilirkişiler ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararının uygun olup olmadığını da saptamak için çalışacak. Mahkeme, bilirkişilerden tesisin çevresel etkilerinin tam ve doğru olarak belirlenip belirlenmediğinin incelenmesini de istedi. Lebedos Antik Kenti'ne de yakın olması nedeniyle eleştirilen Marina projesine ÇED olumlu kararı verilirken, planlama hukuku, hali hazır plan işlemleri ve plan mantığının dikkate alınmadığı görüşü de paylaşılıyor. Ayrıca kıyı alanlarının fokların yaşam alanı olduğu da gözönünde bulundurularak, Akdeniz Fokları'nın Korunmasına İlişkin Sözleşme hükümlerine uyulmadığı davacı tarafın mahkemeye sunacağı en güçlü delilerden biri olacak.

Kamu yararı yok

ÇED süreci ve ÇED olumlu kararının hukuka ve bilime aykırı olduğu belirtilen dava dilekçesinde, Anayasa'nın kıyıların kullanımına ilişkin düzenlemeleri hatırlatılarak, şu bilgilere yer verildi: “ÇED Raporunda, kamu yararını, geniş halk kesimlerinin, kıyıdan yararlanması yerine, 768 yat sahibine tercih etmektedir. 700 metre sahil şeridinin halka ve dolayısıyla kamu yararına kapatılmasında kamu yararı yoktur.” Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de projeye dair 'Kesinlikle yanlış bir yatırım olduğunu düşünüyorum' diyerek tepki göstermişti.