HABER/Didar DEMİRCİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), mart ayı toplantısında ulaşıma yüzde 38 zam ve ayrıca her ay Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında zam yapılması kararı almıştı. Söz konusu karar üzerine ilk ÜFE zammı İzmirlilerin cebine yansıdı. İzmirliler gelecek ayın ÜFE oranı açıklanana kadar bu ay; A Tarife kapsamında tam biniş ücretine 7 lira 10 kuruş, 120 dakika içindeki ilk aktarma ücretine 1 lira 31 kuruş, ikinci aktarma ücretine ise 98 kuruş ödeyecek. Ayrıca öğrenci biniş ücreti 2 lira 40 kuruş, Öğretmen ve 60 yaş biniş ücreti 6 lira 11 kuruş oldu. Her ay artan ulaşım tarifelerinin hukuksuz olduğuna dikkat çekerek bu zammın İzmirlileri mağdur ettiğini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i fırsatçılık yapmakla itham ederek, “Tunç Soyer, vermiş olduğu sözleri yerine getirmiyor. Zamanında yaptığı açıklamada ‘İzmir’de arka sıradakilerin haklarını koruyacağız’ demişti. Ulaşıma yapılan bu zamlarla Tunç Soyer, İzmir’de arka sıradakilerin haklarını koruyamadığını çok rahat görebiliyoruz” dedi.
 

EN BAŞARISIZ BELEDİYE BAŞKANI

Ulaşım zammı ve 90 dakika uygulamasının kaldırılması nedeniyle eleştirilerini sürdüren Hızal, “Tunç Soyer, 90 dakikayı tarihe karıştırdı. İzmir’de belediye başkanları sıralaması yapıldığında, özellikle ulaşım noktasında ‘en başarısız belediye başkanı’ sıralamasında birinci sırada yer alacaktır. 90 dakikayı kaldırmakla birlikte hem ulaşıma afaki zamlar hem de zammı otomatiğe bağlayarak her ay ÜFE oranında zam yaparak İzmir tarihinde görülmemiş bir zam oranıyla İzmirlileri karşı karşıya bıraktı. Burada Tunç Soyer, yaşanan bir takım ekonomik hadiselerden fırsatçılık yaparak, aslında finansal açıdan kötü yönetilen Büyükşehir Belediyesinin bütün yükünü İzmirlilerin sırtına yüklemeye çalışıyor. Kendisine tavsiyemiz, yapmış olduğu ve İzmirlilere hiçbir katkısı olmayan bir takım faaliyetlerden ödün vererek, bunları yapmayarak zamlar konusunda İzmirlilerin mağduriyetini azalta bilir” sözlerini kaydetti.

İzmirlilerin parasının üzerine çöktü!

Ulaşım zammına ilişkin açılan davayı da hatırlatan Hızal, “UKOME kararı hukuki değil. Bu konuda büyük olasılıkla mahkeme belediyenin aleyhine bir karar verecek. Geçmişte yine buna benzer bir karar vermişti mahkeme, o zam geri alınmıştı. Ancak o süreçteki zamlı tarifeden alınan ücretler İzmirlilere iade edilmesi gerekirken İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT İzmirlilerin parasının üzerine çöktü ve bu paraları iade etmediler. Yine aynı hadiseyle karşı karşıya kalmaları söz konusu İzmirlerin. Bu konulara da dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum” açıklamasını yaptı.