Arkeopark projesi 11 yıl önce başladı. 3 belediye başkanı gören proje hala bitirilmedi; eski mezarlık olan bölgede kimsesizlerin kemikleri, üzerindeki toprakların kayması ile ortaya çıkmaya başladı

Mustafa OĞUZ

İZMİR'in Altınpark bölgesinde 11 yıl önce başlayan Arkeopark projesi bugüne kadar üç belediye başkanı görmesine rağmen bir türlü bitirilemedi. Eski Faik Paşa mezarlığı olan ve sahipli mezarların buradan başka mezara defnedilmesinden sonra geride kalan kimsesizlerin kemikleri, üzerindeki toprakların kayması ile ortaya çıkmaya başladı. Kaderine terk edilen, kapısına kilit vurulan tarihi Altınpark'ın hali projenin tamamlanmasını büyük umutlarla bekleyen bölge halkına hayal kırıklığı yaşattı.

EKONOMİK SORUNLAR
Konak Belediyesi'nin desteği ile yapılan kazılarda Roma dönemine ait kalıntı ve sütunlar ortaya çıktı. İçinde banyo ve çamaşır teknesi olan bir ev bile bulundu. Osmanlı dönemine ait mezar taşları da büyük ilgi uyandırdı. Arkeopark'ta hedef, Yunanistan'daki Akropolis benzeri bir çalışma ile sütunların çıktığı alanların üzerinin camla kaplanıp, turistlerin bunun üstünde dolaşarak gezmeleriydi. Agora ve Kadifekale eteklerinde bulunan antik tiyatronun güzergahı üzerinde olan Arkeopark tamamlandığında, her yıl binlerce turistin ziyaret etmesi hedeflenirken, çevredeki esnafa da ticari açıdan büyük katkı sağlaması öngörülmüştü. Ancak 2006 yılında başlayan kazılar, ekonomik sorunlar nedeniyle durdu. Kazıların durması en çok da esnafı vurdu.