İzmir'de, Türk Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), 2015 yılında Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliğin ardından, il içi yer değiştirmelerde sıra sistemi uygulamasına son verdiğini, bakanlık ile yaptıkları görüşmelerden de sonuç alamadıklarını ve bunun da öğretmenleri mağdur ettiğini savundu. Demir, öğretmenlerden gelen yoğun şikayet üzerine, il içi sıra sisteminin yönetmeliğe yeniden konulması için dilekçe ile bakanlığa başvurduklarını da söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile birlikte il içi yer değiştirmelerde sıra sistemi uygulamasına, 2015 yılında son verdi. İl içi tayinleri yalnızca puanlama sistemi ile yapmaya başlayan Bakanlığın uygulamasının, öğretmenleri mağdur ettiğini savunan Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, durumun düzeltilmesini istedi. Şube Başkanı Demir, "İl içi yer değiştirmelerde ataması yapılmayanların sıraya alınması uygulamasına son verildi. Oysa 2015 yılı öncesinde yapılan il içi yer değiştirmelerde sıra sistemi uygulanmaktaydı ve sırası gelen öğretmenin ataması yapılmaktaydı" dedi. Türk Eğitim-Sen olarak il içi sıra sisteminin tekrar yönetmeliğe konulmasını istediklerini aktaran Demir, gerekçelerini ise şu şekilde sıraladı:

"Puanı yüksek olduğu halde bazı öğretmenlerimizin istediği okula tayini yapılmamakta, bunun yerine atama sisteminden dolayı düşük puanlı olanlar atanabilmektedir. Bu durum da öğretmenler arasında adaletsizliklere yol açmaktadır. Aynı il içinde eşlerinden ayrı yaşamak zorunda kalan çok sayıda öğretmenimiz var."

Taleplerini içeren dilekçeleri meb'e gönderdiler

Aynı il sınırında görünen, ancak aralarında günübirlik gidip gelinemeyecek kadar çok mesafe olan yerlerde görev yapan öğretmenlerin her gün geliş gidiş yapamayacakları için eşlerinden, çocuklarından ayrı yaşadıklarını kaydeden Demir,

"Bu nedenle öğretmen bulunduğu ilçede ayrı ev tutmakta, hem kira, hem doğalgaz parası ödemekte, ayrı mutfak harcaması yapmaktadır. Dolayısıyla bu durum öğretmen aileleri için çifte maliyet demektir. Çocukların yıllarca annesiz, babasız kalmaması, aile birliğinin bozulmaması, eşler arasında bütünlük olması açısından il içi sıraların çalıştırılması çok önemlidir. Bu şekilde öğretmenlerimizin eş durumu tayininde yaşadığı sorun azaltılabilecektir" dedi. Demir, taleplerini içeren dilekçeleri Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdiklerini de söyledi. DHA