Tüm Taşeron İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, TÜRPAŞ'ta meydana gelen iş kazasının ardından taşeron işçileri örgütlenmeye çağırdı.

Haber / Umut KARAKOYUN

Tüm Taşeron İşçileri Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Genel Merkezi, İzmir'in Aliağa İlçesi'nde bulunan TÜPRAŞ rafinerisinde meydana gelen ve 4 işçinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından açıklama yaptı. TÜPRAŞ'ın iş kazaları konusunda sicilinin kabarık olduğuna vurgu yapılan açıklamada, AKP iktidarı ve bazı sendikalar eleştirildi. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Geçmişteki iş cinayetlerinde olduğu gibi TÜPRAŞ’taki cinayetin ve buna zemin hazırlayanların sorumluları başta AKP iktidarı olmak üzere parababaları, sermaye düzeni, özelleştirme, taşeron cehennemi ve sarı gangster sendikacılıktır.”

TÜPRAŞ'ta yaşanan iş kazalarının her yıl arttığını hatırlatan dernek, son yaşanan kazanın ardından asıl sorumlulara dokunulmadığını ileri sürdü. TÜPRAŞ'ın özelleştirilme sürecine de dikkat çekilen açıklamada, şunlar belirtildi: “Yani kapasitenin üstünde bir çalışma ile iş kazalarına, cinayetlerine davetiye çıkartıldı. Önlenebilir tedbirlerle önüne geçilebilinecek olan bu iş cinayeti de geçmiş zamanlarda yaşanan; Zonguldak, Soma, Ermenek, Torunlar İnşaat, Eğirdir’deki tarım işçileri ve Manisa Gölmarmara’daki tarım işçileri, örneklerini daha da çoğaltabileceğimiz, iş cinayetleri gibi özelleştirme, taşeronlaştırma ve iş güvenliğinin alınmamasıdır. Parababalarının daha fazla sömürü, daha fazla kâr hırsları sonucu, maliyetleri düşürme adına iş güvenliği önlemlerinin maliyet olarak görülmesidir.” Açıklamada 2002’den bu yana iş cinayetlerine dönüşen iş kazalarında ölen işçi sayısı 20 bini geçmiş olduğu da belirtildi.