Serdar Öztürk / 9 Eylül

Önceki gün İzmir'in bazı semtlerinde apatmanlar ile esnafa dağıtılan, içinde CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer aleyhine yalan ve karalayıcı haberlerin bulunduğu Ege Yerel Gündem isimli korsan gazete tartışmaları sürüyor. Gazetenin künyesinin sahte olduğu, İzmir'de hazırlanan ve basılan gazetenin, devlet kurumu olan PTT aracılığı ile dağıtılması da tepki çekti. PTT'nin dağıtımının yasa ve Yüksek Seçim Kurulu kararlarına aykırı olduğunu söyleyen Haber Sen 6 No'lu Şube Başkanı Necmi Kupa, düzenlediği basın toplantısında uygulamayı eleştirdi. Korsan gazetenin künyesinde yer alan adres ve telefon bilgilerinin kendilerinden habersiz kullanıldığını söyleyen Deniz Haber Ajansı Kurucusu Recep Canpolat ise, “Bu ahlaksız yayıncılığı, korsan bildiriyi kınıyoruz. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk” dedi.

İzmir'de hazırlanıp basıldı

Künyesinde İstanbullu bir şirket tarafından hazırlandığı ve İzmir'de Turkuvaz Yayıncılık'ta basıldığı belirtilen korsan gazete için yapılan araştırmada, gazete künyesinin sahte olduğu ortaya çıktı. İzmir'de hazırlanıp basılan gazetenin içeriğinin de iktidar adayına danışmanlık yapan bazı gazeteciler tarafından oluşturulduğu iddia edildi. PTT ile dağıtılan gazetede şirket bilgilerinin kullanıldığını ve bu bilgilerin kendinden habersiz eklendiğini dile getiren Deniz Haber Ajans kurucusu Recep Canpolat, “Künyede bizim Deniz Haber Ajansımızın adresi ve telefon bilgileri kullanılmış. Bu ahlaksızca yapılan olayı kınıyoruz. İstanbul Cumhuriyet Basın Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduk. Gazete ile hiçbir alakamız yok. Künyede şirketimizin adres ve telefonları bizim bilgimiz dışında eklenmiştir. Konu artık adli makamlardadır” diye konuştu.

Devlet eliyle dağıtım

Öte yandan PTT tarafından dağıtımı yapılan korsan gazetenin, Seçim Kanunu ve Yüksek Seçim Kurulu kararlarına da aykırı olduğu belirlendi. PTT İzmir Başmüdürlüğü tarafından Başmüdür Yardımcısı Abdullah Sarıboğa ve Başmüdür Serif Kaçmaz imzasıyla 26 Mart 2019 tarih ve 15922992-E.9913 sayılı yazı ile kurum içine bildirilen talimatta, “İZPİM Müdürlüğü'nce kabul edilen 490.000 adet adressiz gazete gönderisi merkezlerinize sevk edilmiştir. Başmüdürlüğümüz ilgi yazısında belirtilen hususlar ve dağıtım şeması dikkat edilmek üzere gönderilen dağıtımların ivedi sağlanarak, merkezlerimizde söz konusu gönderilen dağıtımların tamamlandığına dair düzenleyeceğiniz tutanakların en geç 28/03/2019 tarihi mesai saati bitimine kadar başmüdürlüğümüze gönderilmesi, herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemle rica ederiz” denildi.

Evlere bir, esnafa iki gazete

PTT İzmir Başmüdürlüğü tarafından 25 Mart 2019 tarihihde tüm PTT merkezleri, dağıtım müdürlükleri, İzkim, İzpim ve kargo dağıtım müdürlüklerinde Başmüdür Yardımcısı Abdullah Sarıboğa ve Başmüdür Şerif Kaçmaz imzası ile gönderilen iç yazışmada ise, “İzmir Posta İşletme Merkezi'nde kabul edilen 490.000 adet adressiz gazetenin ekli dağıtım şemasında belirtilen adreslerde ilçe ve mahallelerdeki konutlara 1'er adet, kahvehane ve berber dükkanlarına 2'şer adet olmak üzere ivedi dağıtımının sağlanması ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemli rica ederiz” denildi. Gazetemizi arayan çok sayıda vatandaş da PTT elamanlarının gazeteleri dağıttıktan sonra cep telefonları ile resimlerinin çekilmesinden şikayetçi oldular.

PTT kendi yönetmeliğini çiğnedi

PTT İzmir Başmüdürlüğü tarafından 9 Ocak 2019 tanih 15922992-106..99-701 sayı yazıda ise 32 Mart 2019 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimi ile ilgili iç yazışmada ise Yüksek Seçim Kurulu'nun 19.12.y2018 tarih ve 2018/1119 sayılı kararına dikkat çekilerek, propaganda yayınlarına ilişkin yasaklar başlığı altında 2 maddenin c şıkkı anmsatılarak, “Oy verme gününden önceki on gün içinde (21 Mart 2019)-(30 Mart 2019 Cumartesi günü saat 18.00'e kadar) yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla, bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtımının yapılmasının yasak olduğu” belirtilerek aksaklığa sebebiyet vermemek için gerekli özenin gösterilmesi istendi.

Sendikadan suç duyurusu

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer hakkında asılsız ve yalah haberlerin yer aldığı korsan gazetenin PTT aracılığı ile dağıtılmasına bir tepki de Haber Sen Sendikası'ndan geldi. Haber Sen 6 No'lu Şube Başkanı Necmi Kupa, “Mektup Postası Gönderileri Yönetmeliğinin Basılmış kağıtların tertip şekli başlıklı 31. maddesinde, bunlardan dini veya siyasi propaganda niteliğinde, ülkenin bölünmez bütünlüğü ve Cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı yazılar taşıyanları kabul edilmez. Ancak, siyasi parti organları ve adayları ile bağımsız adaylar, muhtarlar gibi seçime katılan kişilerin milletvekili, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar meclisi üyeliği, ihtiyar heyeti üyeliği seçimleri, kısmi seçimler ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halkoyuna sunulması gibi dönemlerde gönderilerin dağıtımı esnasında içeriği görülmeyecek şekilde ambalajlanmış olarak postaya verilmesi halinde kabul edilir hükmü bulunmasına rağmen yapılanlar hukuka aykırıdır” diyerek, açıklamasında şunları söyledi: “Ayrıca PTT Posta ve Kargo Hizmetleri Usul ve Esasları’nın 37. maddesinin 6. fıkrasında, seçim dönemlerinin başlangıcından bitimine kadar olan sürede, siyasi parti ve adaylarının lehine ve aleyhine olunduğu izleniminin verilmemesini teminen, siyasi propaganda, tanıtım, reklam ve kampanya içerikli adressiz basılmış kağıt türü ile gönderi kabulü yapılmaz. Bu gönderiler sadece seçim döneminde, kontrol edilebilir zarf veya ambalaj içinde basılmış kağıt gönderi türü ile kabul edilebilir denilmektedir. Bunlara aykırı işlem yapıldığını gördüğümüz için sendikamız genel merkezi tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur.”

PTT'nin açıklaması

İzmir PTT Başmüdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise “PTT AŞ, Türkiye’nin her yerine müşterilerinin posta ve kargolarını ulaştırmakla görevli milli bir kuruluştur. 179 yıllık köklü geçmişimizle, kuruluşumuzdan günümüze kadar yaptığımız çalışmalarımızda müşterilerimize hizmet vermek ve gönderilerini alıcı adreslerine ulaştırılması görevimizi yerine getirmekteyiz.

İzmir’de yerel bir internet sitesinde yer alan haberde iddia edildiği gibi herhangi bir gönderinin zorla dağıtıldığı söz konusu değildir. Bunun aksine müşteri olarak gelen bir yerel gazetenin dağıtım işi ücreti mukabili kabul edilmiş ve dağıtım görevimiz her müşterimizde olduğu ve olacağı gibi gerçekleştirilmiştir” denildi.

9 Eylül Gazetesi'nin telefonla ulaştığı PTT İzmir Bölge Müdürü Şerif Kaçmaz, yayınladıkları açıklamada olduğu gibi kurumlarının ücretini ödeyen her gönderiyi dağıttını belirterek, “Bizim görevimiz bu. İçeriğinde ne olduğu bizi ilgilendirmez” dedi. Yasa ve yönetmelikleri anımsatmamız ve gönderinin içeriğinin önemli olup olmadığı konusunda, “Bir örgüt tarafından hazırlanan ve parası ödenen bildiriyi de dağıtır mısınız?” sorumuza ise Kaçmaz, “Orasını çok karıştırmayın” yanıtını verdi.

Soyer'den açıklama

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer ise, hakkında hazırlanan korsan gazeteyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Soyer, “Seçime beş gün kala başlatılan karalama kampanyaları, şahsıma değil, demokrasiye ve tüm İzmirli seçmenlerin iradesine yapılan bir saldırıdır. İzmir'in değerlerini gömmeye çalışıyorlar, fakat tohum olduğumuzu bilmiyorlar! Tüm halkımızı 31 Mart'ta sandığa gitmeye davet ediyorum” dedi.