Haber/ Didar DEMİRCİ

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İzmir Çağdaş Hukukçular Grubu (ÇHG) 1 Eylül Dünya Barış Günü ve Yargı Yılı açılışı sebebiyle üyeleriyle birlikte İzmir Adliyesi C blok önünde basın açıklaması yaptı.

Bugün 1 Eylül diyerek günün önemine vurgu yapan ÇHD Sözcüsü Erdoğan Akdoğdu, okuduğu ortak açıklamada, bunca imkan ve bolluk içinde insanlığın, sefalet, savaşlar ve salgınlar pençesinde yaşadığı söyledi. Akdoğdu, “Adli Yıl açılışı, Adalet Bakanı başta olmak üzere devletin her kademesinden hukukun üstünlüğü, hak, hukuk, adalet sözcüklerinin saray ve adliyelerde dillere pelesenk edildiği bir gün. Bugün 1 Eylül! Sırmalı cübbeleriyle hakimlik, savcılık yapanların, ülkenin anayasasına, kanunlarına uyacağı maskesini bir kez daha suratlarına takacağı bir gün! Oysa biliyoruz ki arkamızda yükselen ve ülkenin birçok yerinde pıtrak gibi biten devasa adalet saraylarından yayılan tek şey hukuksuzluk, cinayetler, rüşvetler, hasır altı etme siyasal iktidarın paspası olma pratiğidir. En basit kamuoyu yoklamalarında bile toplumun yüzde 90’nının adli mekanizmaya güvenmediği ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

Adaleti Twitter sağlıyor

Yurttaşların cebinden alınan vergilerle maaş alan yargıç ve savcıların, tüm topluma utançtan başka bir şey veremediğini dile getiren Akdoğdu, “Yargıç ve hakimlerin yapması gerekeni twitter adliyesi yapmaktadır. Dükkana çevirdiğiniz bu işyerlerini kapatıp gidin” dedi. Akdoğdu, adil yargılanma talebiyle ölüm orucu tutarak hayatını kaybeden Ebru Timtik ve ölüm orucu devam eden Aytaç Ünsal’ı da hatırlatarak, “Darbeciler iktidarda olmasa da zihniyetlerinin mirasçıları tüm ülkeyi hapishaneler ile donattılar. Aydınlar gazeteciler, siyasiler, sosyalistler, avukatlar, yurttaşlar bu hapishanelerde mücadele ve yaşama savaşı veriyorlar. Evet, bu ölüm bu zulüm makinası sizin eseriniz gurur duyabilirsiniz” şeklinde konuştu. Akdoğdu, sistemin ve toplumsal düzenin çürüdüğünü, krizin her yeri sardığını belirterek, “Rabia Naz’ı öldüren vekil tanışlarından, Nadira Kadirova’yı öldüren milletvekiline, Güllistan Doku’yu yok eden polis çocuğuna, Hande Buse Şeker’i öldüren polise, Hande Kader’i yakanlara değin her yer kadınlara ve LGBTİ’lere yönelik suçlar ile dolu. İçişleri Bakan eliyle sırtı sıvazlanan tecavüzcü askerin, ‘bana bir şey olmaz’ güveninin arkasında bu saraylarda oturan yargıç ve savcıların tarafgirliği, korkaklıkları, siyasi iktidarın sopası olması işlevleri yapmaktadır” dedi.

Hesap soracağız

Akdoğdu, işçinin emekçinin salgın günlerinde ekmek telaşında olduğunu vurgulayarak, geçtiğimiz gün aşure pişirip sosyal medya hesabından paylaşan Emine Erdoğan’ı da kınadı. Akdoğdu, Kürt halkının yok sayılarak, bir çok zorbalığa da maruz bırakıldığını dile getirerek, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Birlikte inşa ettiğiniz bu zulüm düzeni son bulacak. Son olarak şık takım elbiselerinizin içerisinde birbirinizle samimi olmayan gülümsemelerinizle, içerde bir adli yıl açılışı oyunu oynadığınızı biliyoruz. İlk fırsatta birbiriniz hakkında itirafçı olacak, iddianame düzenleyecek, bir pratiğin mirasçılarısınız. Bunların tamamını cemaat, sürecinde gördük, tanıklık ettik. Ancak bizler elimizden geldiğince toplumsal mücadelenin bir parçası olmaya devam edeceğiz. İşinizi yapmayı bilmiyorsanız bunu sizlere öğreteceğiz. Bu çürümüş düzen mutlaka son bulacaktır.”