Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’de meydana gelen Kandilli Rasathanesi verilerine göre 6.9 büyüklüğündeki deprem sonrası sahaya çıkarak vatandaşın yanında olmak ve yapılan çalışmalara destek vermek istediklerini dile getiren Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), konuya ilişkin Bayraklı Zeki Müren Parkı, Baro Bahçe’de basın açıklaması düzenledi. Basına yapılan açıklamayı TMMOB İzmir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, okudu.

“Acının etrafında birleşilemedi”

Kandilli Rasathanesi verilerine göre İzmir’de meydana gelen depremin büyüklüğünün 6.9 olduğunu ve deprem nedeniyle 12 binanın yıkıldığını, şu ana kadar da 192 binada hasar tespit edildiğini dile getiren Ayatar, “Felakette 114 hemşehrimiz hayatını kaybetmiş 1035 hemşehrimiz yaralanmıştır” dedi. Ayatar, böyle büyük acıların yaşandığı noktada acı etrafında birlik ve beraberlik sağlanamadığını dile getirerek, “Hayatını kaybeden pek çok hemşehrimiz vardır. Acımız büyüktür. Yaralarımızı sarmaya çalıştığımız bu günlerde evine girip giremeyeceğini bile bilemeyen pek çok hemşehrimiz vardır. Sürecin en başından beri Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İzmir’li dostlarımızın yaralarını sarmak, bilgi kirliliğini ortadan kaldırıp bilimsel verilerle sorunu tüm gerçekliği ile ortaya çıkarmak için sahadadır” şeklinde konuştu.

İzmir’i bilen mimar mühendisler saha dışı

Ayatar, İzmir’i bilen, işinin ehli mimar ve mühendislerin İzmir için canla başla mücadele ettiğini ve sahada olmak için ilgili mercilere çok defa başvuru yaptığını dile getirerek, “Ne yazık ki anlaşılamayan bir şekilde sürecin dışında tutulmuşlardır. 81 ilden mimar ve mühendisler davet edilip otellerde konaklatılırken İzmir’i bilen, İzmir’de yaşayan işinin ehli mimar ve mühendisler ilgili eğitimleri çevre ve şehircilik bakanlığından almış olmasına rağmen sahada yetkilendirilmemiştir” dedi. Ayatar, bu yetkilendirmemenin tek nedeninin mimar ve mühendislerin İzmir’deki odalar adına süreçte yer almak isteği olduğunu ifade etti.

Hasarlı yapıları tespit ediyorlar

İşlerini yapmalarını hiçbir kurum ve kuruluşun engelleyemeyeceğini vurgulayan Ayatar, “Bu denli acılar yaşanmışken bile ötekileştirme yapılmaya devam edilmesini kesinlikle kabul etmiyoruz. 31 Ekim Saat 09:30 da TMMOB üyesi odalardan uzman meslektaşlarımızın katılımı ile bölgesel yapı tespitleri gerçekleştirilmiş, oluşturulan haritalar kamuoyuna sunulmuştur. İzmir Mimarlık Merkezinde kurulan koordinasyon biriminde interaktif olarak bilgi girişi yapılabilen bu sisteme girilen verilerin tetkiki sağlanarak hasarlı yapıların veri girişlerinin yapılmasına devam edilmektedir” hatırlatmasını yaptı. Ayatar, hasarlı yapıların tespiti için kamuoyuna seslenerek, “Her ne kadar Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü uzman odaları sürecin dışında tutmak istese de TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu hazırlamış olduğu haritalama sistemini halkımızın kullanımına sunulmuştur.Tüm hemşehrilerimizi www.izmirdepremi.com adresinden yapılarındaki hasarları bildirmesini istiyoruz” dedi.

Ayatar, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Deprem hayatımızın bir gerçekliğidir. 2020 yılında Dünya üzerinde gerçekleşen 6.5 ve üzeri büyüklüğe sahip depremlerde hayatını kaybeden 168 kişiden 155’inin ülkemizde yaşanan Elazığ ve İzmir Depremlerinde hayatlarını kaybetmiş olduğu da utancını taşıyacağımız bir gerçekliktir, #YOKSAYAMAZSIN! Hayatını kaybedenlerin hayatları, hayalleri umutları ve geride kalanların acıları gerçektir, #YOKSAYAMAZSIN. Tüm yaşanan bu sürecin akademik bilgiden bağımsız yanlış uygulamaların olduğu gerçeğini #YOKSAYAMAZSIN”

“Her türlü zeminde bina yapılır”

Gazetecilerden gelen soruları yanıtlayan Ayatar, bir muhabirin yeni yapılacak binalara nasıl güveneceğiz sorusuna, “2017 yılına kadar Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planına göre kamu binaları, okullar, hastaneler başta olmak üzere tüm yapı envanterinin çıkartılması gerekiyordu. Maalesef bu noktada değiliz. Mühendislik hizmeti, teknik elemanların söz sahibi olduğu bir süreç yönetilirse güvenebilirsiniz tabi. Her türlü yerde bina yapılır. Yapılarımız, depreme karşı dayanıklı yapılabilir. Ama mühendislik hizmeti alınması şart. Mühendis, o yapılarda söz sahibi olabilirse bu yapılır” diye cevapladı.